Sinan Önce
Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri devam ediyor. Şeyh Edebali Türbesi yanında gerçekleşen etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Selim Yağcı, Osmanlı'nın 3 kıtaya 600 yılı aşkın süre hükümdarlık yaparken, hak ve adaleti tesis ederken, özel sistemler de geliştirdiğini ifade ederek: "Ahilik, belediye teşkilatlarının olmadığı yerde, çarşı esnafının düzenini temin eden, sadece kendisine mensup olan esnafı sanatkarı korumak değil, aynı zamanda kurduğu ilkelerle oluşturduğu ilkelerle o toplumun huzurunu ve sükununu sağlayan, kanaata dayanan, ayrıştırmadan, ziyade birlik ve beraberliğe dayanan, kin nefretten ziyade, sevgiye hoşgörüye dayanan bir sistemdir." dedi.
Etkinliğe, Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Belediye Başkanı Selim Yağcı, il müdürleri ve çok az sayıda vatandaş katıldı. Konuşmalar ile başlayan programda ilk olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Latif Erkan konuştu.
"Toplumda ortak değerler korundukça birlik ve beraberliğin devam edecek"
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Erkan, Ahiliğin, toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve dayanışma kurulmasını sağlayan bir olgu olduğunu ifade ederek: "Bir toplumda, fertleri, birleştiren müşterek kıymetler ve bağlar kurulmadığı veya sahip olunan değerler, kayıp edildiğinde, görüşünşteki bütünlüğe rağmen birliği bozulacağı içten içe parçalara ayrılacağının bilincindeydiler. Yani onlar, bir toplumda ortak değerler korundukça birlik ve beraberliğin devam edeceğini biliyorlardı. İşte bu anma törenlerini yapmamızın asıl amacı da bu birlikteliği hatırlamak ve yaşatmaya çalışmaktır" dedi.
"Pabucunu dama atmak" deyimi bir Ahi deyimidir"
Ahi teşkilatının kurucusu Ahi Evran'ın esnafın denetlenmesine ve özellikle de eğitilmesine çok büyük önem verdiğinin altını çizen İl Müdürü Erkan; "Her esnafın sağlam iş yapıp yapmadığını, müşterilere karşı davranışlarını kontrol etmiş, üretilen malların kaliteli ve aynı standarta olmasına çalıştığı gibi çalıştırılacak çırak sayısı da standarda bağlanmıştır. Türkçe de hala mevcut olan "Pabucunu dama atmak" deyimi bir Ahi deyimi olup, Ahiliğin kalite kontol sistemini çok güzel ifade etmektedir. İmal ettikleri malı standartların altına düşüren esnaf ikazlara ehemmiyet vermeyip, kalitesiz imalata devam edenlerin dükkanlarıi Kethuda'ları yani esnaf odası başkanları tarafından kapatılırdı. Bu cezayla da standarda uymayan ahi, esnaflıktan ihraç edilirdi" dedi.
Ahilik,oluşturduğu ilkelerle o toplumun huzurunu ve sükununu sağlayan bir sistem"
Erkan'ın konuşmasının ardından Belediye Başkanı Selim Yağcı konuştu. Yağcı konuşmasında esnaflık kültürünü konuşmak üzere bir araya geldiklerini ifade ederek: "Öyle bir sistemi konuşuyoruz ki, sadece yerel ve bölgesel olarak yapılan, kurulan bu sistemi belediyeler de dahil olmak üzere kaç bakanlık bünyesinde anca götürüyoruz. Atamız 3 kıtaya 600 yılı aşkın hükümdarlık yaparken hak adaleti tesis ederken, sadece kılıç zoruyla değil özel sistemleriyle yerleştirmiş geliştirmiş. Ahilik, belediye teşkilatlarının olmadığı yerde çarşı esnafının düzenini temin eden sadece kendisine mensup olan esnafı sanatkarı korumak değil, aynı zamanda kurduğu ilkelerle oluşturduğu ilkelerle o toplumun huzurunu ve sükununu sağlayan, kanaata dayanan ayrıştırmadan ziyade birlik ve beraberliğe dayanan kin nefretten ziyade sevgiye hoşgörüye dayanan bir sistem." dedi.
"Bu toplumla İstanbul feth edilir"
Başkan Yağcı, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden önce Edirne'de yaşadığı bir olayını anlatarak devam ettiği konuşmasında şunları dile getirdi: "Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u feth etmeden önce Edirne çarşısına gittiğinde, bir dükkana girip "Ben peynir, yağ ve bal alacağım" demiş. Esnaf, peyniri tartmış ve "Efendim ben bu sabah siftahımı yaptım. Yağı ve balı yandaki komşumdan alın" diyor. Tabi esnaf Fatih Sultan Mehmet'i bilmiyor. Sultan Mehmet daha sonra yandaki esnafa giriyor. Ben yağ ve bal alacağım diyor. O da yağı tartıyor ve diyor ki Allah bereket versin ben bu sabah siftahımı yaptım balı da yanımdaki komşudan al beyefendi diyor. Fatih Sultan Mehmet'te diyorki "Bu toplumla İstanbul feth edilir"... İşte kendimize istediğimizi, yandaki komşumuza istemedikçe ve kendi empati duygumuzu geliştirmedikçe bu toplumda birlik ve beraberliğimizi zor geliştiririz. Onun için, ben neyi istiyorsam benim için ne güzel olacaksa biliniz ki muhattap olduğunuz kesim içinde aynı şeyler güzeldir. Kendinize olmasını istemediğiniz birşeyi başkası için de yapmayın diye dinimiz de söylüyor. Ahilik tüm bu organizasyonu sağlayarak tüm bu toplumda düzeni gerçekleştiren en önemli kurumlardan birisi." dedi.
Konuşmaların ardından kalfalıktan ustalığa geçişi sembolize eden şet kuşatma töreni canlandırıldı. Yaklaşık 30 dakika süren canlandırma izleyenlerden tam not aldı. Şet kuşatma canlandırılmasının ardından, ödül törenine geçildi. Yılın ahisi seçilen Mehmet Azapoğlu'na Vali Yardımcısı Kayhan tarafından plaket takdim edildi. Ayrıca şet kuşatma canlandırılmasında oynayan oyunculara da protokol üyeleri tarafından plaketleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından ise ahi pilavı dağıtıldı.
HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN AŞAĞIDAKİ RESMİ TIKLAYINIZ