BİTKİ ÇAYLARI HER DERDE DEVA

Aktar Hatice Ünal kış aylarının gelmesi ile bitki çaylarında satışların arttığını belirterek; bitkilerin faydalarını anlattı.

H. Türker ÇOBAN

Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte soğuk havalar kendini hissettirmeye başladı. Değişen hava sıcaklıkları hastalıkları da beraberinde getirirken, aktarlaraki hareketlilik arttı. 

Sağlığını; kış çayları, ıhlamur, zencefil, adaçayı ve kuşburnu gibi bitkilerle yapılmış çayları  tüketerek, doğal yoldan korumak isteyenler soluğu aktarlarda alıyor. İlimizde bulunan Güven Aktar sahibi Hatice Ünal, kış aylarında hastalıklardan korunmak için tüketilen kış çayları ve faydalı bitkilerle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

YANLIŞ BİLİNEN DOĞRULAR

Aktar Hatice Ünal, kış aylarının gelmesi ile birlikte vatandaşların bitkilere yöneldiğini belirtirken, yanlış bilinen doğruları da gazetemize aktardı. Ünal, bitkilerin kaynar suyun içerisinde uzun süre kaynatılmasının doğru olmadığını anlattı. Özellikle ıhlamurun soba üzerine konularak saatlerce kaynatıldığını, üzerine tekrar tekrar su ilave edilerek tüketilmeye devam edildiğini hatırtan Aktar Ünal; "Bitkiler kısa bir süre 5-7 dakika kaynatıldıktan sonra demlenmesi için bekletilmeli ve ılınınca içilmelidir. Uzun süre kaynatılması halinde faydası azalacaktır. Vatandaşlarımız uzun süre kaynattıktan sonra tüketiyorlar." ifadelerini kullandı. 

"VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIYOR"

Kış aylarında en çok; ıhlamur, adaçayı, zencefil, kuşburnu, zerdeçal, tarçın, havlıcan, karanfil ve papatya gibi bitkilerin tüketildiğini dile getiren Aktar Ünal; her derde deva bitki çaylarının kış aylarında tüketilmesinin vücut direncini artıracağını kaydetti. Ünal; "Kış çayı genel olarak vücut direncini güçlendirici, bağışıklık sistemini güçlendirici bir özelliğe sahip olduğu için hastalıklara karşı koruyor. Mikrop öldürücü özelliği olan bitkiler var. Mesela adaçayı boğaz enfeksiyonlarına karşı çok etkili bir bitki. Vücuda destek olarak kullanılıyor." dedi.

"ÇOCUKLAR İÇİN IHLAMUR"

Çocukların özellikle ıhlamur bitkisini severek tükettiğini kaydeden Ünal; "Vatandaşların daha çok bağışıklık sistemini güçlendirmekte etkili olan; Keçiboynuzu, üzüm, kış çayı, adaçayı, ıhlamur, zencefil ve zerdeçal gibi ürünlere yoğun talep gösterdiklerini söyleyen Aktar Hatice Ünal; "Müşterilerimiz kendi tercihlerini biliyorlar ancak ben ıhlamuru beğeniyorum. Çocukların da rahatlıkla içebildikleri çok faydalı bir bitki. Çocuklar ıhlamur ve kış çaylarını severek içiyorlar. Keçiboynuzu özü en çok önerdiğim ve benim de sevdiğim, faydasını çok gördüğüm bir bitkinin özü." şeklinde konuştu. Ünal ayrıca kış aylarının gelmesi ile fiyatlarda herhangi bir değişikliğin olmadığını dile getirdi.

"BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIR, ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİR"

Güven Aktar sahibi Hatice Ünal vatandaşlar tarafından çokça rağbet gösterilen bitki türleri ve faydalarını ise şöyle özetledi; Ihlamurun anti depresan özelliği var, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Göğüsü yumuşatır, öksürüğe iyi gelirken balgam atılmasını sağlar. Adaçayı boğaz enfeksiyonlarında daha çok kullanılır. Mikrop öldürme özelliği var. Gargara yapılarak kullanılabilir. Zencefilin de bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi var. Özellikle mide bulantısında tercih edilebilecek faydalı bir bitki. Kuşburnu içerisinde C vitamini bulunuyor. 100 gram kuşburnu içerisinde 1 kasa portakala eşdeğerde C vitamini yer alıyor. Zerdeçalın iltihap giderme özelliği var. Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Ayrıca vücutta biriken toksinleri de imha ediyor. Tarçın daha çok şeker hastaları tarafından tercih ediliyor. Şekeri dengeleme özelliği var. Tatlı isteğini bastırıyor ve güzel tadıyla vatandaşlarımız tarafından beğeniliyor. Havlucan ağrı kesici özelliğiyle dikkat çekiyor. Özellikle iltihaplı romatizma ağrılarında kullanılıyor. Papatyanın yatıştırıcı özelliği var, göğüs yumuşatır. Karanfilin de dezenfektan özelliği var. Ağız içini dezenfekte eder mikropları öldürür." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri