BŞEÜ akademisyenlerinin projesine TÜBİTAK desteği

Projede, Doç. Dr. Şenay Balbay tarafından geliştirilen yenilikçi “SENAY Process” isimli yeşil yöntem kullanılarak karbon köpük üretimi gerçekleştirilecek.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenay Balbay'ın yürütücülüğünde, BARUM Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Büşra Şensoy Gün’ün araştırmacı olarak görev aldığı “Yeni Nesil ve Teknolojik Ürün Karbon Köpüğün Doplanarak Hidrojen Depolanması: Yeni Yeşil Yöntem” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 – Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Projede, Doç. Dr. Şenay Balbay tarafından geliştirilen yenilikçi “SENAY Process” isimli yeşil yöntem kullanılarak karbon köpük üretimi gerçekleştirilecek. Bu karbon köpükler, metalik tuzlarla doplanmış nanometaller aracılığıyla hidrojen depolama performansı açısından değerlendirilecek.

Proje; Asal Kimya, Mey-Diageo, Şimşek Plastik ve Toyota-Boshoku gibi önemli sanayi kuruluşlarının desteğiyle yürütülmekte. Küresel ölçekte önemi artan hidrojen enerjisi, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferanslarında da sıkça gündeme gelmiş; COP27’de yeşil hidrojenin önemi vurgulanmış, COP28’de sera gazı emisyonlarının azaltılması gerektiği belirtilmiş ve son olarak COP29’da Hidrojen Beyannamesi imzalandı.

AB Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, proje kapsamında tarımsal ve sanayi atıkların geri dönüşümünden elde edilen karbon köpüğün, sera gazı azaltımına katkı sağlayan hidrojen enerjisinin depolanmasında değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede, çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesine ve uluslararası sürdürülebilirlik politikalarına katkı sunulması amaçlanmakta.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilecik Haber Haberleri