KİRAZ AĞAÇLARINDA GÖRÜNMEZ TEHLİKE

"Önlemi alınmadığı takdirde, bulaşık bölgelerde kiraz yetiştiriciliğini yapılamaz hale getirecektir"

H. Türker ÇOBAN

Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personeli tarafından kiraz ağaçlarına zarar veren böcek tespit edildi. İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada meyve yazıcı böceklerin asılan feromon tuzaklarda tespit edildiği bildirilirken, "Önlemi alınmadığı takdirde, bulaşık bölgelerde kiraz yetiştiriciliğini yapılamaz hale getirecektir" ifadelerine yer verildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı;

"Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personeli tarafından kiraz bahçelerinde yapılan 2014 yılı survey çalışmalarında kiraz ağacının çiftçiler tarafından görülemeyen önemli bir zararlısı olan meyve yazıcı böcekleri asılan feromon tuzaklarda tespit edilmiştir.

Daha önceleri de varlığı bilinen ancak çiftçiler açısından kirazın kurtlanmasına neden olan kiraz sineği kadar popüler olmayan zararlı, maalesef önlemi alınmadığı takdirde, bulaşık bölgelerde kiraz yetiştiriciliğini yapılamaz hale getirecektir.

MEYVE YAZICI BÖCEKLERİ

Ağaçların gövde ve dallarına girerek onları kurutan kabuk yazıcı böcekleri daha çok elma, armut, kiraz, erik, şeftali, kayısı, ayva, badem, fındık ve kestane gibi ağaçlarında zarar yaparlar.

Bu böcekler ağaçların odun ve kabuk kısımlarında galeriler açarlar. İlk açtığı galeriye yumurtasını bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar 10-20 cm uzunluğunda ikincil galerileri oluştururlar.

Kabuk yazıcı böceğin zararına uğramış bir dalın kabuğu kaldırıldığında kısa bir ana galeri ve içi odun tozu ile dolu birçok eğri galeriler görülür.

Bu böcekler genellikle bakımsız ve zayıf ağaçlara saldırır, böyle ağaçlarda daha çok tahribat yaparlar.

Saldırıya uğramış dalların beslenme düzeni bozulur ve kurur. Böyle dallar hafif bir rüzgârda kolayca kırılırlar. Meyve ağacının verimi düşer ve saldırıya uğrayan ağaçlar mücadele yapılmazsa 2-3 yıl içinde kururlar.

MÜCADELESİ  

Kültürel Önlemler: Daha çok zayıf ağaçlarda zarar yapan bir böcek olduğundan ağaçların budama, sulama, gübreleme ve toprak işlemesi en iyi şekilde yapılarak ağacın kuvvetli olması sağlanmalıdır.

Zararlı ile bulaşık dallar ve ağaçlar temizlenerek bahçeden uzaklaştırılmalı ve yakılmalıdır. Hatta komşu bahçelerde bulaşık olduğu tespit edilen ağaçlar varsa bahçe sahibi uyarılmalı ağaçların yakılarak imhası sağlanmalıdır.

Kimyasal Mücadele: İlkbaharda Nisan - Mayıs aylarında kurumuş dallarda Böcek çıkışları görülür görülmez ve İkinci döle karşı Temmuz-Ağustos aylarında yine Böcek çıkışları görülür görülmez mücadele edilmelidir. Ancak kimyasal mücadele önerilmemektedir. 

Mücadele için; Feromon Tuzaklar Kullanılır. Alkol %96+ Toluen %1 Bahçe içerisine 15-20 m aralıklarla, yerden 1-1.5 m yükseğe asılır.    

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri