Bilecik Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Burak Öztop, Mers virüsüyle ilgili vatandaşların gönlüne su serpti. Öztop," Mers virüsü ile ilgili tedirgin olacak, korkulacak bir durum yok" dedi.
Sinan ÖNCE
Hac'dan dönen ve Mers virüsü şüphesiyle takip altına alınan dört kişi Bilecik'i tedirgin etti. Bileciklileri rahatlatan açıklamaysa Bilecik Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Burak Öztop'tan geldi. Şüphelilerin Mers virüsü taşımadığını söyleyen Öztop," Mers virüsü ile ilgili tedirgin olacak, korkulacak bir durum yok" dedi.
SEVK EDİLEN HASTALARIN TETKİKLERİ YAPILDI
Mers virüsü şüphesi ile gözlem altına alınan ve Eskişehir Devlet Hastanesi'ne sevk edilen üç kişinin orada da tetkiklerinin yapıldığını anlatan Öztop," Orada yapılan tetkikler neticesinde onlarda Mers virüsü olmadığını düşündüler ama yine de takibe aldılar. Karantinada değil sadece takipteler" ifadelerini kullandı.
PROTOKOL UYGULANDI
Hac'da bu üç hastayla aynı grupta yer alan bir kişinin daha hastaneye başvurduğunu anımsatan Başhekim Öztop, alınan önlemlerin Sağlık Bakanlığı'nın protokolü çerçevesinde yapıldığını dile getirdi. Öztop şunları kaydetti:
" Bakanlığımızın konuyla ilgili yeni yayınlanan bir protokolü var. Bu protokolde yurt dışından gelen Suudi Arabistan'dan Hac'dan gelenlerde buna dahil. Mers virüsünün kuluçka süresi 2 ile 14 gün arasında olduğu için bu süre içerisinde ateş, solunum sıkıntısı, akciğer rahatsızlığı gibi şikayetleri varsa ve yurt dışından geldikleri için ilk başta Mers virüsü gibi düşünmek lazım. Buna yönelik önlemler almak lazım. Gelen hastalarımızın şikayetleri bilinmedik, tanınmadık şikayetler değil bu şekilde başvuran birçok hastamız var ama bu hastalar yurt dışından geldikleri için onlara bu protokolü uyguladık. Ancak Mers virüslü değiller.
MERS ŞİKAYETİ YOK
Üç hastanın dışında başka bir hastada yine benzer şikayetlerde bulundu. O hastada diğer hastalarla Hac'da aynı kafilede yer aldığı için şüphe ve korkuyla başvurdu. Biz zaten o gruptaki herkesin bu tür şikayetlerle gelmesini bekliyorduk. O gelen hastanın da Mers virüslü olduğunu düşünmedik, şu anda Mers şikayeti yok aslında. Üç hastayı Eskişehir Devlet Hastanesi'ne yönlendirdik. Yapılan protokole göre Türkiye'de belirlenmiş referans hastaneler var bize en yakın olanda Eskişehir Devlet Hastanesi olduğu için oraya yönlendirdik. Orada yapılan tetkikler neticesinde onlarda Mers virüsü olmadığını düşündüler ama yine de takibe aldılar. Karantina da değil sadece takipteler" dedi.
ACİL SERVİS HİZMETE DEVAM EDİYOR
Başhekim Öztop, Acil Servis'in kapalı olmadığını ve normal hizmetin verilmeye devam ettiğini aktararak şöyle devam etti:
" Acil Servisimiz kapalı değil, sadece hastalar gönderilirken yarım saatliğine bir kapanma oldu ama arka kapıdan acil hastaları aldık. Onun dışında boğaz ağrısı, öksürük gibi şikayetlerle gelen hastalarımızı polikliniklere yönlendirdik. Acilimiz norma hizmetini vermeye devam ediyor. Bir sıkıntı yok."
Mers virüsüyle ilgili ilçelerde herhangi bir şikayetin olmadığını belirten Öztop, son olarak vatandaşlara seslenerek bazı önerilerde bulundu. 'Mers virüsü ile ilgili tedirgin olacak, korkulacak bir durum yok' diyen Öztop," Sadece ateş, solunum sıkıntısı ve yurt dışından geldikten sonra bize başvurmuş olmaları nedeniyle bu önlemler alındı. Diğer Hacı'dan gelenlerin tedirgin olmasını gerektiren bir durum yok. Vatandaşlarımız evlerini havalandırsınlar, vitamin tüketsinler. Ayrıca bu tarz şikayeti olanlarla çok fazla temasta bulunmamaya çalışsınlar" diyerek sözlerine son verdi.