’KURBAN ALLAH’A YAKLAŞMAKTIR’

Aysun YILDIZ

İl Müftüsü Necati Akkuş, Kurban Bayramı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. İl Müftüsü Akkuş kurban kesilerek, dinimizce yaratıcıya yakınlaşmanın öngörüldüğünü, sosyal yardımlaşma, fedakârlığın gözetildiğini, fakirlerin, muhtaçların desteklenmesinin tavsiye edildiğini söyledi. İl Müftüsü Akkuş şunları dile getirdi: "Evrensel, en son ve mükemmel bir din olan İslam; gerekli şartları taşıyan müminlerin bu ibadeti yerine getirmelerini istemekle çeşitli amaçlar gözetmiştir. Kurban kesilerek, dinimizce yaratıcıya yakınlaşmak öngörülürken, sosyal yardımlaşma, fedakârlık gözetilmiş, fakirlerin, muhtaçların desteklenmesi tavsiye edilmiştir." dedi.

İl Müftüsü Necati Akkuş açıklamasında şunları kaydetti: "Bilindiği gibi; dini bayramlarımızdan biri olan “Kurban Bayramı”’nı 24 Eylül Perşembe günü idrak edeceğiz. Kurban Bayramı, ismini “Kurban İbadeti”nden almıştır. Bir kimseye “yakın olmak, yaklaşmak, yakınlaşmak” anlamlarına gelen bu kelime, dini terminolojide; “Yüce Allah’ın rızasını, hoşnutluğunu kazanmak, O’na yaklaşmak için kesilen belirli hayvanlar ve bu maksatla yapılan ibadet için” kullanılmaktadır. Kurban ibadeti; Mümin-Müslüman toplumların belirli bir simgesi ve şiarı sayıla gelen ibadetlerden biri olarak dini-sosyal hayatımızda her zaman önemli bir yer işgal etmiştir.

Kurban; çocukluğumuzda ayrı, gençliğimizde ayrı, olgunluğumuzda ayrı duygular, ayrı anlamlar ifade eder. Diğer ibadetlerde olduğu gibi, Kurban ibadetinde de bizler için pek çok hikmet, ibret ve yararlar vardır.

Evrensel, en son ve mükemmel bir din olan İslam; gerekli şartları taşıyan müminlerin bu ibadeti yerine getirmelerini istemekle çeşitli amaçlar gözetmiştir. Kurban kesilerek, dinimizce yaratıcıya yakınlaşmak öngörülürken, sosyal yardımlaşma, fedakârlık gözetilmiş, fakirlerin, muhtaçların desteklenmesi tavsiye edilmiştir.

Bu sebepledir ki; Ramazan Ay’ı ve Kurban Bayramı günleri, ülkemizde ve Müslüman ülkelerin sosyal hayatında önemli gelişmelere yol açar. Fakirler daha fazla gözetilir, onlara yardımlar yapılır, sevindirilir, duaları alınır. Sosyal yardımlaşma hizmetleri yoğunlaşır. Milletimiz, dini-toplumsal kültürü içinde her hususta olduğu gibi, sosyal dayanışma konusunda da diğer toplumlara örnek olmuştur, örnek olmaya da devam edecektir.

Maddi ve manevi iki yönü olan bayramların gerek fert ve gerekse toplum hayatında çok önemli yeri ve değeri vardır.

Bayramlar; dini şuur ve duygunun gelişmesine, milli ve manevi değerlerin güçlenmesine, birlik, beraberlik, kardeşlik sevgi ve saygı ruhunun kuvvetlenmesine, yardımlaşma ve dayanışmanın tesisine katkılar sağlar.

Bayramlar; dargınlık, düşmanlık, çekişme, tefrika ve ihtilafların giderilmesine, toplum bünyesinde açılan yaraların sarılmasına, akraba, komşu ve büyüklerin ziyaret edilmesine, fakir, yetim ve kimsesizlerin gözetilmesine, çocukların sevindirilip manevi havayı teneffüs etmelerine, kısaca her türlü ahlaki ve insani değerlerin kazanılmasına vesile olan müstesna günlerdir. Müminler, kurban kesmekle, Yüce Yaratıcının kendisine lütfedip bahşettiği nimetlere karşı şükran borcunu yerine getirmeye güç yetirmenin ruh huzurunu yaşamakta, fıtraten insan nefsinde bulunan aşırı mal ve dünyalık sevgisini frenlemekte, bencillik ve cimrilik duygusunu yenmektedir. Şüphesiz bayramı, her hangi bir tatil günü ve dinlenme zamanı gibi görmek, bayramın anlam ve esprisine uymaz. Bu itibarla; bayram günleri, büyüklerimizin gönlünün alınması ve komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmeliyiz. Ulaşamadığımız yakınlarımızın bir telefonla, tebrik kartı ile bayramlarını kutlanmalı, hal ve hatırlarını sorulmalıyız.

Bayramı zulüm, kan ve gözyaşı içerisinde perişan bir şekilde geçiren Müslüman kardeşlerimize her türlü yardım elimizi uzatmalı, bilhassa kurbanlarımızla “kurbiyyet” (yakınlık) sağlamalı, onların kurtuluşu için de daima dua etmeliyiz.

Bütün ibadet ve taatlerde, bütün güzel davranışlarda temel ölçü; ihlas, samimiyet ve niyettir. Şu ayet-i celile sadece kurban ibadeti konusunda değil, bütün ibadet ve hareketlerimizde ihlas ve samimiyetin gerekli olduğunu bütün canlılığıyla bizlere bildirmektedir;

'Onların (kurbanların) ne etleri, ne kanları Allah’a ulaşır; fakat O’na sadece sizin takvanız ulaşır' (Hac:37) Asırlardır bizleri birbirimize bağlayan manevi unsurlardan biri olan mübarek Kurban Bayramının hakkımızda hayırlara vesile olması niyazıyla; başta aziz milletimiz ve Bilecikli kardeşlerimizin bayramlarını yürekten kutluyor, bayramın ülkemiz ve İslam Alemi’nin sükun ve huzuruna, bütün insanlığın barış ve hidayetine, birbirimize yakınlaşıp muhabbetle kucaklaşmamıza vesile olmasını; Mülkün gerçek sahibi, her şeye gücü yeten Cenabı-ı Hak’tan niyaz ediyorum." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri