’ORMAN YANGINLARINA KARŞI HER ZAMAN HAZIRIZ’

Bilecik Orman İşletme Müdürü Oktay Ayatay, orman yangınlarına karşı her zaman hazırlıklı olduklarını söyledi. 

H. Türker ÇOBAN

Havaların ısınması ve tatil dönemine girilmesiyle orman yangınlarının çıkma ihtimali yükseldi. Bilecik Orman İşletme Müdürü Oktay Ayatay, orman yangınlarına karşı yapmış oldukları hazırlıkları gazetemize anlattı.

Yapılan istatistiklere göre orman yangınlarının %95'inin insan eliyle çıktığını belirtirken, "Her şey elimizde" diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Bilecik ormanlarının ülke genelinde kıyaslaması yapıldığında, 81 il içerisinde 9. sırada yer aldığını belirten Müdür Ayatay Bilecik'in arazisinin %54'ünün ormanlarla kaplı olduğunu söyledi. Bilecik'in 228 bin 612 hektar orman varlığı ile sahip olduğu orman zenginliğini gözler önüne seren Ayatay, yangına karşı birinci derece hassas olan Kızılçam ormanlarının Bilecik'te de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Hava sıcaklığının yüksek, nem oranının %30 ve altında, rüzgarın fazla olduğu günleri 'Kritik günler' olarak belirten Orman İşletme Müdürü Oktay Ayatay böyle kritik günlerde muhtarlıklara mesaj gönderilerek uyarılarda bulunulduğunu söyledi.

"KRİTİK DEĞİL AMA TEDBİRİMİZİ ALDIK"

Son günlerde yağmur yağışlarının yoğun olması sebebiyle kritik günlerin henüz başlamadığını söyleyen Ayatay, "Şu anda orman yangınları için kritik değil ama biz her türlü tedbirimizi aldık, hazırız." ifadelerini kullandı.

Bilecik Orman İşletme Müdürlüğü'nün sahip olduğu 228 bin 612 hektar orman varlığının, 3'te 1'inin; 74 bin 917 hektar alanın Kızılçam ormanı olduğunu söyleyen Ayatay, Kızılçam'ın orman yangınlarına karşı en hassas ağaç türü olduğunu sözlerine ekledi. Yapısındaki bol reçine ve ince ibreli yapraklarından dolayı Kızılçam ağaçlarının orman yangınlarına karşı hassas olduğunu söyleyen Ayatay, ilimizde kızılçam ağaçlarının çoğunlukla Sakarya Vadisi ve Osmaneli'nde bulunduğunu ifade etti.

"MÜDAHALE GÜCÜMÜZ HER AN GÖREVE HAZIR"

Rüzgarın hızı, hava sıcaklığı, nisbi nemin düşüklüğü, arazi yapısı ve ağaç türü gibi faktörlerin orman yangınının büyümesi ve müdahalenin güçleşmesini etkilediğini belirten Ayatay; "Bilecik İşletme Müdürlüğümüz yangın müdahale gücü olarak, 8 adet gözetleme kulesinden ormanlar 7 gün 24 saat gözetlenmektedir. 7 adet ilk müdahale ekibinde; 87 adet yangın işçisi, teknik eleman ve diğer görevliler ile toplamda 182 kadar personel ve 7 arazöz, 3 su tankeri, 3 ilk müdahale aracı, 1 adet dozer, 1 treyler her an göreve hazır beklemektedir. Ayrıca Bursa Bölge Müdürlüğümüz merkezimizde de 1 adet su atar helikopter bulunmaktadır.

Helikopterin kısa mesafeden su alarak yangın söndürme süresini kısaltmak için Bilecik'te 1 su çukuru, 3 yangın havuzu bulunmaktadır. Orman yangınlarına erken ve etkin müdahale etmek için yangına hassas orman köylerimize 12 adet 2,5 ton kapasiteli su tankerini dağıttık" şeklinde konuştu.

"MÜDAHALE SÜRESİNİ KISALTIYORUZ"

Yangına erken ve etkin müdahale etmenin önemine vurgu yapan Orman İşletme Müdürü Oktay Ayatay, "Yangın geçen süre ile misli ile değil, çok daha fazla büyüyor. Yangına müdahale süresini her geçen yıl kısaltıyoruz. Yanan orman alanları yıl içerisinde veya en geç ertesi yıl ağaçlandırılmaktadır" ifadelerini kullandı.

"HER ŞEY ELİMİZDE"

Orman İşletme Müdürü Oktay Ayatay, yapılan istatistiklere göre orman yangınlarının %95'inin insan eliyle çıktığını belirtirken, "Her şey elimizde" diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Ayatay, "Yangın sonrasında adli tahkikatlar her zaman olduğu gibi devam etmektedir. Asıl olan yangının çıkmaması ve bu felaketin yaşanmamasıdır. Yapılan istatistiklere göre orman yangınlarının %95'i insan eliyle çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

Orman İşletme Müdürü Oktay Ayatay uyarılarını şöyle sıraladı;

"Bilecik ilimizde 13 mesire yeri, 2 şehir ormanı mevcuttur. Pikniğimizi kurumumuz ve belediyelerce düzenlenen piknik-mesire yerlerinde yapalım. Yaktığımız ateşi söndürelim. Bu yerler sışında etşli piknik yapmayalım. Sönmemiş sigara atmayalım. Anız yakmayalım. 

Ormanlara çöp atmayalım, çöpler tutuşarak orman yangınlarına sebebiyet verebilir. Bahçe atıklarını sıcak ve rüzgarlı havalarda yakmayalım. Her şeye rağmen bir duman görürsek ücretsiz orman yangın ihbar hattı ALO 177'yi arayalım" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri