OSMANLI YEMEKLERİ-KAVUN DOLMASI

Bursa'dan yarışmaya katılan öğrencimizin adı Semih Yurdagelen. Kendisinin bu yemeği seçmesindeki maksat ise özel bir yemek olarak Kanuni Sultan Süleyman'ın oğullarının sünnet düğününde yapılması olduğunu söylüyor. Günümüzde pek bilinmediğini çünkü zor bir yemek olduğunu söylüyor, pirinçler kavunun suyuyla piştiği için dikkat gerektiğinin altını çiziyor Semih Bey.

Her gün olduğu gibi bu gün de yarışmacılarla yaptığımız sohbetlerimizi gazetemizin internet sitesinden takip edebilirsiniz.

MALZEMELER:

1 Adet kavun,

1su bardağı pirinç,

50 gr ceviz,

2 adet kuru kayısı,

2 adet kuru incir,

1 avuç kuş üzümü,

250 gr kuşbaşı kuzu eti,

Zeytin yağ veya tereyağ, 1 adet soğan,

1.5 bardak su.

SOSU İÇİN:

1 Su bardağı şeker,

1 yemek kaşığı bal,

1 adet küçük kavun.

YAPILIŞI:

Kuzu etleri sotelenir.Tencereye yağ dökülür soğanlar pembeşene kadar kavrulur, üzerine pirinç eklenir. 5 Dakika kavrulur, ardından kayısı, kuş üzümü, incir ve ceviz eklenir, üzerine 1.5 bardak su ilave edilirve kapağı kapatılır suyunu çekene kadar beklenir. Kavunun içi oyulur, içine iç harç doldurulur. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 30 dakika pişirilir.

SOS İÇİN:

Şekeri karamelize edilir, üzerine bal eklenir ve kavun eklenip karıştırılır. Sosu istek istek üzerine kavunun yan kısmına veya üstüne koyabilirsiniz. Fırından çıkarıldıktan sonra sıcak servis ediniz.

KAVUN DOLMASI: Kavun dolması her ne kadar günümüzde ,türk mutfağında sık rastlanan bir yemek olmasa da pekçok meyveli yemek ve dolma gibi 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı Sarayı mutfağında önemli bir yere sahip.          Tuffahiye (elma dolması) vişneli yaprak sarma ve pekmezi ayva dolması meyveli yemeklerden sadece birkaçı. Kavun dolması ıse 1539 yılını Kasım ayının ikinci yarısında yapılan Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları Şah Cihangir ve Bayezıt'ın sünnet düğünündeki çanak yağmasında sunulan ihtişamlı bir yemek. Osmanlı mutfağında tatlı ve tuzlunun birlikte kullanıldığının da göstergesi aynı zamanda da ikiye bölünüp , çekirdekleri çıkarıldıktan sonra içi kaşık ile boşaltılan kavun zırhta çekilmiş çeşitli baharatlarla lezzetlendirilmiş ve kavrulmuş kuzu eti ile bademli, kuş üzümlü, dolma fıstıklı içle dolduruluyor ve fırınlanıyor. Fırından çıkarıldıktan sonra servis tabağının ortasına alınıyor ve etrafı kavun parçalarıyla süsleniyor. Son olarakta kavun karamelize hale getiriliyor. Kavun pirinç, badem ve biberiye ile birlikteliğinden doğan yemek oldukça egzotik.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri