PELDÖZ (PELİTÖZÜ) GÖLETİNİN ÖNEMİ

FERRUH ERDOĞAN

Çevre düzeni, planlamaya esas stratejiler bölümünde (Plan açıklama raporu sayfa 23) Ana strateji 1- Alt strateji Doğal alanların ve Ekolojik kaynakların korunması ve Geliştirilmesi alt başlığı içinde önemli "KORUMA" ilkeleri vardır. Göletleri ilğilendiren " Sulama suyu kaynakları olan gölet ve barajlarda kirliliğin önlenmesi ve kontrolü amacı ile gerekli teknik, eğitsel ve yönetsel çalışmaların yapılması" ifadesi bulunmaktadır.

Bilecik 2015 yılında içme ve kullanma suyu adına darboğaza girecektir, veya girmeye başlayacaktır. Buna rağmen 20 adete yakın baraj ve göletiyle, sakarya nehri ve kollarıyla su konusunda kısıtlı olarak da olsa kendini kurtaracak illerin içindedir.

O halde bu imkanlarımızı korumak, kollamak son çaremizdir. Ayrıca ilimizin düzenli ve iyi organize edilmiş maalesef doğru dürüst günlük tatil yapabilecek regreasyon alanı yoktur! Olanlar-mevcutlar uygar bir insanın bir günü bu alanda geçirmesini sağlayacak "SOSYAL" gereksinimlerini giderecek donanımdan, yapılardan yoksundur.

Yıllardır, İL merkezinin bu kadar yakınında olan doğanın lutfu, devletimizin kıymetli bir yatırımı PELDÖZ göletinin değerini bilemiyoruz, REGREASYON- günlük tatil alanı olarak doğru dürüst kullanamıyoruz.

Neden mi?

* Bu yıl iyi bir başlangıç yapılabilir görüntüsü var! 1 Mayıs 2009 Cuma günü bir grup genç öğrencilerle (Üniversite) iki öğretmen arkadaşla Peldöz göletine günlük tatile gittik. Göl sakin ve insanlar az, balık tutanlar daha çoktu. Öğrenciler çok memnun oldu. Ama balık tutanlar’dan öğrendiklerim iç açıcı değildi.

* Gölet yağışların iyi gitmesiyle, dolu savak dediğimiz taşman suyunu akıtanseviyeye kadar dolmuştu ve tertemiz güzel görüntü veriyordu. Ancak, daha şimdiden su kıyıdaki alanda çöplük haline getirilmişti. Bira şişeleri, çöpler, poşetler göl kıyısında su içinde yüzüyordu!

* Biz göl kenarında tatil ve eğlence içinde, sakin bir havada olduça keyifli bir gün geçirdik. Bu arada Belediyemizin temizlik işlerine bakan şirketin çöp kamyonu geldi çöpleri topladı ve gitti ama ortalığa yayılı, ağaç diplerine atılmış yüzlerce paket çöp torbası yerinde kaldı! Tatilciler de özen göstermiyor. Bu rada başıboş köpeklerde çöp varilerinden çöpleri taşıyıp etrafa bırakıyorlar.

* Peldöz göleti, Valilik, Belediye ve Köy muhtarlığı ile birlikte ele alınmalıdır. Bir organizasyon "UYGARGA" bu göl sahasını kullanılacak hale getirmelidir. İl merkezine bu kadar yakın ve bu güzelim doğa ile bütünleşmiş gölete sahip çıkmamak, susuz, tuvaletsiz ve sosyal ihtiyaçları giderecek bir tesis haline kavuşturamamak HEPİMİZİN AYIBIDIR! İnsanlar çam ağacı diplerinde ihtiyaç gideriyor!

* Bilecik’e gezmeye gelen bir şahısı hadi buraya günlük tatile götürdük. O insan sıkıştı! bindireceksin otomobile peldöz köyüne tuvalete götürüp, getireceksin. Su yok, çeşme yok. Böyle bir şey insanı utanç içine sokmaz mı?

* Gölde balık avlamada da kıyımlar olduğu, geceleri lastik botla ağlarla ve diğer usullerle balık avlamaların olduğuda balıkçı-oltacı kişilerce ifade edilmektedir.

* Cumartesi- Pazar günleri yüzlerce "Bilecik Belediye" sınırları içinde oturan insanlar bu gölete gidiyor. İçinde kimsenin girip oturamadığı bir parka, mahallemizde 100 bin TL. üzerinde yatırım yapıldı ve park boş, insanlar bile girip oturmuyor zaten bank da yok. Peldöz göleti de mücavir alan içinde sayılır. Bu durumda özel idare ve Belediye, Peldöz göletinin düzenlenmesi yapmaması hepimize haksızlık olmaktadır. Emeği geçenler geride iz bırakır!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.