Sırbistan’da genel seçimler başladı

Sırbistan’ın yanı sıra 20 ülkede kurulan merkezlerde, Sırbistan Meclisi’nin yeni milletvekillerini belirlemek üzere oy kullanma işlemi başladı.

...

BELGRAD



Sırp seçmenler, 250 koltuklu Sırbistan Meclisi’nin yeni milletvekillerini belirlemek üzere TSİ 08.00’de açılan oy kullanma merkezlerinde sandık başına gitti.



Seçmenler, Sırbistan’daki 8 bin 262 oy kullanma merkezinin yanı sıra, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Hırvatistan ve ABD’nin de aralarında bulunduğu 20 ülke kurulan 35 merkezde oy kullanabilecek.



Toplam 6 milyon 767 bin 324 seçmeni bulunan Sırbistan’da oylama, TSİ 21.00’e kadar devam edecek.



3 bin 20 aday



Sırbistan’daki genel seçimlerde 250 kişilik mecliste yer alabilmek için 19 seçim listesinde 3 bin 20 aday yarışıyor.



Ülke genelinde yapılan son anket sonuçlarına göre, mevcut Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç liderliğindeki Sırp İlerleme Partisi ve oluşturduğu koalisyonun seçimi kazanacağı tahmin ediliyor.



Sırbistan yasalarına göre, resmi seçim sonuçlarının en geç 20 Mart’ta açıklanarak Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yeni hükümetin 1 ay içinde kurulması gerekiyor.



Liderler oy kullandı



Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) Genel Başkanı ve Başbakan İvitsa Daçiç ile Sırp İlerleme Partisi (SNS) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç, oylarını kullandı.



Başkent Belgrad’ın Dedinye semtinde oy kullanan Başbakan Daçiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerin ülkeye siyasi anlamda istikrar getirmesini dilediğini söyledi.



Seçimlerin ardından oluşturulacak yeni hükümetin, bir önceki hükümetin yolundan devam edeceğini umduğunu kaydeden Daçiç, ’’Böylece Sırbistan’ın daha iyi bir konumda, uluslararası arenaya dönüşü sağlanacak. AB üyeliğine doğru ilerleyelim ancak kendi kanunlarımızı, ulusal çıkarlarımızı göz ardı etmeyelim’’ diye konuştu.



SNS Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Vuçiç ise Novi Beograd semtinde oy kullandı.



Vuçiç, açıklamasında, seçmenlerin, seçimlere ilgi göstermesini beklediğini belirterek, "Sonuçları ne olursa olsun, halkımızın kararına saygı duyacağız’’ dedi.



Muhabir: Kayhan Gül, Medin Halilovic

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri