Tarım Bakanımız sayın İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamalarda, birçok ürün yetiştiriciliğinde nüfusumuzun yeterli olduğunu, ihracat yaptığımızı, bazı meyve ve sebzelerde Avrupa ve dünyada 1-2. sıralarda olduğumuzu açıklıyor. Bunların doğru olduğuna inanmakla beraber, birçok konuda karar almakta gecikmenin zararlarını görüyoruz. Köy nüfusunun azalmasından dolayı ekilmeyen araziler çoğaldı ve dolayısıyla birçok verimli arazi orman haline geldi. Bazı araziler internet üzerinden satılıyor, alanlar arazinin etrafını tel örgüyle çeviriyor yıllarca uğramıyor bile. Bu tip araziler yıllarca üretim kaybına sebep oluyor.
Bazı köyler tamamen boşalmış, bazılarındaysa 8-10 yaşlı yaşıyor, haliyle binlerce boş arazi keleme olarak yatıyor. Devlet haliyle bir gün bu durumda olan yerlere bir çare getirir, tedbiri geciktirmemeli.
27 Ağustos 2024 tarihinde köşe yazımda;
“Tarımda bugün alınan bir kararın semeresini bir yıl sonra görürsünüz. On yıl evvel söylediğinizi, on yıl sonra uygulamaya kalkarsanız on yıl geride kalmış olursunuz.”
2016 yılının Tarım Bakanı Faruk Çelik'in açıklamalarını 30 Ekim 2016 tarihinde yine bu köşemde şöyle değerlendirmişim;
“Geçtiğimiz ay Tarım Bakanı Faruk Çelik, köy nüfusu azaldığından ekilmeyen birçok arazi olduğunu, bu arazilerin ekilmesi için tedbir alacaklarını belirtti.
Buna yakın bir tehlikeden daha bahsetmek istiyorum. Büyük şehirlerde yaşayan, hali vakti yerinde, parası olanlar, şehrin bunaltan yaşantısından bıktı. Bunlar Anadolu'muzun birçok köyünden üreticinin tarımdan istediği kazancı elde edememesinden istifade ederek tarla alıyor. Ekilmiyor, biçilmiyor. 'Bir gün gelir bir ev yaparım, şehirden uzak yaşarım' düşüncesiyle hareket ediyor.
Bir kısım Dünya, Türkiye her geçen gün nüfusunu artırıyor. Bir gün tarımda ne üretilirse para edecek bende arazi alayım fırsat bulduğumda tarıma başlarım düşüncesiyle arazi alıyor.
Bazıları 3-5 dönüm tarla alayım yazlık bir ev, fidan dikeyim, fırsat bulduğumda gelir vakit geçiririm düşüncesinde. İlimizde de bu şekilde birçok arazi satıldı ve bugün bomboş duruyor. Ülkemiz için bu tarım arazilerin çalıştırılmaması büyük kayıp.
Tarımda geç veya yanlış alınan kararların telafisi zor oluyor. İlgilileri uyarmak için bu hususu gündeme taşımak istedim.”
Bakanlıkta 10 yıl evvel yapılması düşünülen 10 yıl sonra uygulanmaya başlanabiliyor.
O tarihlerde birinci yazımın okuyucu sayısı 3423 ikinci yazımın ise 2555.
Yazılarımda bugün satılan arazilere ev yapılmasına dikkat çekiyorum. Bugün ise tedbirsizlik yüzünden büyük sorun haline gelmiş durumda.”
Geçen yıl yenilik olarak ekilmeyen arazilerin kiralık sistemiyle ekilebilmesi için “Çiftçi Kayıt Sistemi”ne kolaylıklar getirildi. Bu da şimdilik bir çözüm gibi gürünse de yeterli değil.