Teras katında bir araya gelerek İHA üretmeye başlayan 7 genç hayallerinin peşinde koşmaya devam ediyor. İlk olarak arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek bir mini İHA geliştiren Yasin Yasa önderliğindeki Tornado ekibi artık çok daha gelişmiş büyük projeler üzerinde çalışıyor. Kent Konseyi binasında kendileri için tesis edilen alanda çalışmalarını sürdüren ekip Bilecik’in ismini İHA’lar ile duyurmak istiyor.
Yaptıkları çalışmaları ve hedeflerini anlatmak için kapılarını basın mensuplarına açan Tornado ekibi, hayallerinin peşinden azimle koşmaya devam edeceklerinin kararlı mesajını verdi. Kurucu ekip lideri Yasin Yasa, muhteşem bir ekibe sahip olduklarını ve teras katında başladıkları çalışmalarına Kent Konseyi tarafından temin edilen alanda devam ettiklerini anlattı.
Yasin Yasa, ürettikleri İHA’lara şehitlerimizin ve kadın cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin isimlerini verdiklerini belirterek, “İsimleri gökyüzünde devamlı özgür olacaktır.” dedi.
Yasa, açıklamasının devamında, şunları kaydetti:
“Kent Konseyi bünyesinde bizlere açılan alan ile birlikte tasarımsal, boyutsal, simülasyon ve kontrol eğitimlerimiz, ekipmanlarımız ile kent konseyimizde güzel işler başarıyoruz. Bilecik Belediye Başkanımıza ve Kent Konseyi Başkanımıza bizlere inanıp arkamızda durdukları için teşekkür ederiz. Hedefimiz Bilecik’i İHA’lar konusunda devleştirerek ismini duyurmak.” diye konuştu.
Tornado ekibinde yer alan İrem Asar ise İHA’ların elektrik, elektronik ve yazılımlarından sorumlu olduğunu anlatarak, “İnsansız hava aracımızda mikro işlemci ile yazmış olduğumuz yazılımımızla birlikte bilgisayarlarımızda simülasyon ortamında çalışıyoruz. Bilgisayarlarımızda farklı programlarla devre modelimizi titizlikle tasarlıyoruz. En sonunda ekip arkadaşlarımızla montaj aşamalarını gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Ekibin tasarım bölümünde çalışan Abdurrahman Furkan Aşlak ve Kemal Tüysüz ise, “Tasarım departmanında yer alan ekip arkadaşlarımızın bilgisayar ortamında tasarladığı İHA’larımızın teknik çizimleri üretim departmanımıza ulaşıyor. Burada İHA kalıplarını üretip ardından iç elektrik, aksam, motor ve pervanelerimizi yerleştiriyoruz. Daha sonra montajımızı yapıp uçuşa hazır hale getiriyoruz. Son kontroller yapıldıktan sonra İHA uçuşa hazır hale geliyor.” şeklinde konuştular.
İHA’ların kamera görüntü sistemleri, kalkış ve iniş planı görevlerini üstlenen Berk Akyüz, ekipteki görevini şöyle anlattı:
“Üretmiş olduğumuz insansız hava aracını simülasyonda oluşturduktan sonra pist taksiyi ben yapıyorum. Uçuş öncesi kontrolleri tamamladıktan sonra insansız hava aracımızın gökyüzüyle buluşmasını ve kamera görüntü sistemleri ile ilgileniyorum. Aynı zamanda havada yaptığımız her hareketi kamerayla kayda alıp İHA’mızı daha da geliştirmek için Ar-Ge çalışması düzenliyorum. Bununla birlikte uçağımızdaki yakıt miktarını, pisten kalkış ve yakıta göre havada kalma süresini, menzilini, rüzgar yönü gibi hesaplamalarını ben yapıyorum.” ifadelerini kullandı.
Tornado ekibinin tasarım bölümünde yer alan Konuralp Özkan ve Melisa Leçina ise şöyle konuştular:
“Tasarım işlemlerimizi solidworks, catia, fusion360 teknik resimleri ise AutoCAD de yapıyoruz. Tasarım aşamasında uçağın her detayı ayrıntılı olarak çiziliyor ve yine uygulama üzerinde montaj yapılıyor. Montajdan sonra ise uçağımızın renklendirme işlemi yapılır. En son olarak stres testi dediğimiz test simülasyon üzerinden yapılarak uçağımızın hassas bölgeleri tespit edilir. Kırmızı renkli alanlar çıkar ise uçağımız havalandığında kırılacak bölgeleri gösterir ve tekrar tasarım aşamasına dönerek düzeltmeler yapılır. Tekrar simülasyon yapıldıktan sonra üretime gönderilir.” dediler.