Bitki ve hayvan besleme alanında özel teknolojileri ve formülasyonlarıyla hizmet sunan TİMAC AGRO, Bilecik çiftçisinin hizmetine girdi. Ülkemizde 24 bölge müdürlüğü şeklinde hizmet veren TİMAC AGRO, Bilecik-Eskişehir bölgesinde ise 6 teknik satış uzmanı ile üreticilere destek oluyor.
Bilecik Bölge Sorumluları Ahmet Evren Erdovan ve İbrahim Mert Güldere ile TİMAC AGRO’nun çalışmaları ile ilgili bir röportaj geçekleştirdik. “Toprakta bereket tarımda gelecek” ve “Toprağınızı teknolojiyle buluşturuyoruz” sloganıyla hizmet veren TİMAC AGRO’nun faaliyetleri, çalışma yöntemleri ve ileriye dönük projelerini konuştuk.
63 yıllık tecrübeyi Bilecikliler ile buluşturan TİMAC AGRO’nun Bilecik Bölge Sorumluları Erdovan ve Güldere ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı okuyabilirsiniz.
TİMAC AGRO olarak bölgemizde faaliyet gösteriyorsunuz. Öncelikle firmadan bahseder misiniz?
1959 yılında Fransa’da kurulan Groupe Roullier’ın bir yan kuruluşu olan TIMAC AGRO, bitki ve hayvan besleme alanında özel teknolojileri ve formülasyonlarıyla çözüm sunan bir firmadır.
Türkiye’deki faaliyet alanlarınız neresidir, bu bölgede nasıl bir yapılanmanız vardır?
Türkiye genelinde 100’ü aşkın teknik satış uzmanıyla sahada aktif olarak üreticilerimize çözümlerimizi sunuyoruz. Üretimde verim ve kaliteyi artırmak için arazide destek sunarak üreticilerimizin sorunlarına çözümler sunmaktayız.
24 bölge müdürlüğümüzden biri Bilecik-Eskişehir bölgesidir. Bu bölgede 1 bölge müdürü ve 6 teknik satış uzmanı olarak hizmet vermekteyiz.
Biz Bilecik Bölge’de 2 teknik satış uzmanı olarak aktif bir şekilde sürekli üreticilerimizle iletişim halindeyiz.
TİMAC AGRO bitki beslemede ne çeşit ürünler sunuyor?
Geniş bir ürün portföyümüz mevcuttur. Taban gübreleri, azotlu gübreler, toprak düzenleyicisi, mikro granül gübre, yaprak gübreleri ve damlama gübreleri olmak üzere çok sayıda ürünümüz mevcuttur.
Her ürün grubunun içerisinde ayrı teknolojiler bulunmaktadır.
Sizlerin bu bölgedeki üretimlerde gördüğü sorunlar nelerdir? TİMAC AGRO üretimde ne gibi problemlere çözüm sunuyor.
Türkiye’nin büyük kısmında görülen toprakta yaşanan problemler Bilecik bölgesinde de görülmektedir. Topraklarımız yüksek pH, düşük organik madde, yüksek kireç oranı gibi durumlardan dolayı üretimde sıkıntılar yaşanmasına sebep oluyor. Sezon başlarında yapılan taban gübrelemesinde klasik gübre uygulamalarında biliyoruz ki bu toprak yapılarında uygulanan gübrelerin büyük bir kısmı toprakta kalıyor, bağlanıyor ya da yıkanıyor. Kısacası bitki tarafından alınımları maalesef çok zor oluyor.
TİMAC AGRO taban gübreleriyle problemli topraklarda dahi çalışabilen, bitki tarafından tam alınım sağlayan, aynı zamanda toprakta var olan besin elementlerinin de bitkiye kazandırılmasını sağlayan özel teknolojisiyle ön plana çıkıyor.
Yeni tanıştığınız bir üreticiyle nasıl bir çalışma yöntemiyle ilerliyorsunuz?
Hangi bitki yetiştiriciliği yapılacak olursa olsun önceliğimiz toprak. Üreticilerimizin toprak yapılarını iyi tanımaları gerekiyor. Toprakta ne eksik ne fazla ancak toprak analiziyle öğrenebiliyoruz.
Ne kadar gübre atılırsa o kadar verim alınır diye bir şey yok. Doğru zamanda, doğru oranda uygulama yapılması gerekir. Uzun yıllar bilinçsizce yapılan gübrelemeler topraklarımıza zarar vermekle beraber maliyet olarak da cebimize zarar verebilir. Bu yüzden en ideal yöntem sezona toprak analizi ile başlamaktır.
Toprak analizinin önemi anlattınız. Peki bu konuda çalışmalarınız var mı?
Toprak analizi yapılması için pratik ekipmanımız mevcuttur. Toprak analizi yaptırmak isteyen üreticilerimizin arazilerine gidip, numuneleri alıp, laboratuvara gönderiyoruz. Sonuçları 7-10 gün içinde geliyor. Geldikten sonra üreticilerimizle buluşup yorumlamasını yapıyoruz.
Yakında bahar sezonuna giriyoruz ve birçok sebze ve açık tarla bitkilerinin ekilişi gerçekleşecek? Meyvecilik üretiminde tavsiyeleriniz nedir? Bu bitkiler için önerileriniz nedir?
Her bitki için ihtiyacı bulunan saf besin elementleri mevcuttur. Arazinin toprak yapısı, üreticimizin beklentisi, verim ve kalite hedefi önceliklerimiz. İlk aşamada taban gübreleri üzerinde duruyoruz. Taban gübrelerinde özellikle fosfor çok önemlidir. Fosfor enerji demektir ve bitkinin her dönemde enerjiye ihtiyacı vardır. Taban gübrelemesi yaparken bitkinin iyi bir fosfor beslenmesinin sağlanması önemlidir. Timac Agro taban gübreleriyle kötü toprak koşullarında bile fosforun tam alınımını sağlıyoruz ve böylece sezona güçlü bir başlangıç yapıyoruz. Meyve üretimi yapan çiftçilerimize önerimiz sezonda daha kaliteli ve verimli ürün almak daha çok kazanmak istiyorlarsa mutlaka ilinizdeki teknik danışmanlarla iletişime geçsinler. Bitki besleme ve toprak verimliliği çok önemli. Bilecik ilinde ve bu bölgede üreticiler ile bir araya gelerek daha ayrıntılı bilgiler verilebilir.
Son olarak Timac Agro’un Türkiye’de yeni projeleri var mıdır?
Uzun zamandır hayata geçirilmesi planlanan üretim tesisi projemiz önümüzdeki ay hayata geçiyor. Artık Türkiye’de üretim yapmaya başlıyoruz. Yeni formülasyonlarımızı ve teknolojilerimizi topraklarımızla buluşturacağız. Son olarak bir atasözü ile röportajımızı bitirmek istiyorum. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Biz Timac Agro ailesi olarak sahada teknik danışmanlar olarak her zaman tüm çiftçilerimizin yanındayız.