ÜNİVERSİTEMİZ GELİR KAPISI AÇIYOR

Ahmet MEŞE-Sinan ÖNCE

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi tarafından kayın mantarı yetiştirildi. Yetiştirilen mantarları tanıtan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Doran, 150 metrekare alanda başlanan mantar üretiminde hedeflerinin 500 metrekare alanda toplamda 30 ton üretim yapmak olduğunu söyledi. 

Doran, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'nin Aşağıköy'de bulunan yerleşkesinde yapılan mantar yetiştiriciliğinin il geneline yayılması için çalışmalarda bulunduklarını anlattı. İŞKUR ile birlikte gerçekleştirilen mesleki eğitim kurslarıyla Bilecik'teki mantar üretimini geliştirmeyi ve yeni bir gelir kapısı açmak istediklerini söyleyen Doran, Bilecik'teki mantar üretiminin eski günlere dönmesini arzuladığını belirtti. 

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Doran ve beraberindekiler mantar üretiminin yapıldığı alanı basın mensuplarına gezdirdi. Yetişen mantarlar hakkında bilgiler verilerek, ilk kez toplanan mantarlar pişirildi. 

Prof. Dr. İlhan Doran, 1990'lı yıllarda Bilecik'in mantar üretiminde ilk on sırada yer aldığını ancak zaman içerisinde mantar yetiştiriciliğinin yok olduğuna değindi. Kayın mantarı yetiştiriciliği ve hedefleri hakkında bilgiler veren Doran şöyle konuştu:

TAMAMEN ORGANİK

"Kayın mantarları dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen, tüketilen mantarlar. Bunun yetiştirilmesi beyaz mantarlara göre daha kolay. Yatırım maliyeti de daha az. Bizim buradaki yatırım maliyeti gerçekten düşük. Üretiminin hiçbir aşamasında zirai ilaç, kimyasal kullanılmıyor. Bu nedenle organik bir üretim oluyor. 

Protein içeriği diğer sebzelere göre daha fazla olup, bağışıklık sistemi üzerine olumlu etki yapan, kolesterol seviyesini düşüren, yüksek kan basıncını ve damar tıkanıklığını önleyici özelliklere sahip olan bir sebze. Bu mantardaki aminoasit değerleri, sütteki aminoasit değerlerine yakın olup vejetaryanların işine yaramakta. Onlar hayvansal gıda tüketmedikleri için bundaki aminoasitler onlar için elzem olan aminoasit ihtiyaçlarını karşılamada önemli yer tutuyor.

İŞ İMKANI VE YATIRIM FIRSATI YARATACAK 

Ülkemizde mantar çok eskiden beri tanınan, tüketilen bir sebze türü olmasına rağmen ticari anlamda kültür mantarı üretimi 1980'li yıllarda başlıyor. Aslında 1960-70'li yıllarda da faaliyetler var ama kültür mantarı olarak üretimine 1980'li yıllarda başlanıyor. 

Bilecik'te, 1990'lı yılların sonlarına ait bir veri de Türkiye'de mantar üretiminde ilk 10'un içerisinde. Şimdi de bu faaliyetle ticari anlamda kültür mantarının üretimiyle ilgili Bilecik'te birçok insana iş imkanı sağlanacak ve yatırım fırsatı oluşacak. 

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz ile İŞKUR İl Müdürlüğü ile Nisan ayında bir ay sürecek mesleki eğitim programı uygulaması yapacağız. Bu program da teorik, pratik bilgiler verilecek. Bu faaliyetimize çok fazla talep var ama bundan ilk başta 60 kursiyere eğitim vereceğiz.

HEDEF 30 TON ÜRETİM YAPMAK

Şu anda 150 metre kare alanda 9 ton mantar üretimi gerçekleştiriyoruz. Yani neticede 9 ton mantar elde edeceğiz. Bu arada da bu üretilen mantarı haftada 2 gün iç piyasaya sunuyoruz. Serbest piyasada kilosunu 7,5 liraya, toptan alan iş adamlarına 4,5 liradan satıyoruz. Nisan ayı itibariyle başlayacak olan faaliyetimizde de 500 metre kareye çıkaracağız ve 30 ton üretim yapmayı planlıyoruz. Bunun ortalama 6 liradan çok büyük bir rakam oluşuyor. Zamanında mantarla uğraşmış bir il olduğu için eğitimlerden sonra bu üretimi başlatanlar önemli gelir sağlayacaklar" dedi. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri