*Bilecik-Merkez-Taşçılar köyü Gölpazarı Türkmen köyüne çimento fabrikası ve sonuncusu olsun diyerek 05.03.2009 tarihinde ÇED süreci HALK toplantısı yapılan Vezirhan Çimento fabrikası!
Gölpazarı Türkmen, merkez Taşçılar ve Vezirhan Çimento fabrikaları toplam 28 km’lik çapında bir saire içinde yer almaktadırlar. Taşçılar ile Vezirhan Çimento fabrikası arası kuş uçuşu-harita mesafesi 8.5 km’dir. Bu yerleşim durumu Bilecik’in Çevresel sistemini Tarım, su kaynaklarını- sulak alanları ve su toplama havzaları için KORKUNÇ TEHLİKEDİR. EKO SİSTEMİ (canlılar alemini ve cansızlar alemini ) EKOLOJİK dengeyi alt üst edecek, beşeri hayatı çeşitli hastalıklar tehdit edecek normalin çok üstünde çeşitli HASTALIK’lıklara neden olabilecektir.
Coğrafyamıza ve çevreye, insan sağlığına ve tarım alanlarına ağır yük, risk hatta TEHLİKE yaratacak bu oluşumu özetle açıklayalım;
1)Üç çimento fabrikası tam kapasite ile çalıştığında 5000 milyon/ YIL TON! Çimento- klingeş üretecektir.
2)Ham maddesi, Bilecik içinden ve yakın çevresinden olacağı için 5000 milyon/ YIL TON taş maloz ve yardımcı maddeleri bu fabrikalara taşınacaktır. Coğrafyadan, orman içinden tüm çevreden hergün 40-60 Tonluk kamyon ve daha ağır araçlarla 100 kamyon malzeme alınacaktır.
3)Çevresel, sosyal eksileri , tehlikeleri yanında elbette EKONOMİK yararı da olacaktır. Ancak bu fabrikaların aktif ve ramtabl ömrü 70-100 yıl dahi kabul edildiğinde insan ömrünün biraz üstündedir. Bir ömür sonra yani bugün dağanlardan sonra, çevresi oyulmuş, coğrafyası değişmiş, ormanları, çalıları ve otları dahi kaybolmuş ÇÖLLEŞmiş bir çevre görülecektir. Aynen Orta Asyadaki Türk Cumhuriyetlerinin ortasında çöle dönen ARAL Gölü çevresi gibi! Yerleşim yerleri dağılacaktır.
4). 5 milyon/ TON/ YIL ’da giden malzeme, çevredeki dağ, bayır,ve toprakları(orman) 50 yılda bile, 250 milyon TON ton malzeme - ham madde alındıktan sonra geçici ağaçlandırılamayacak bir coğrafyaya bırakacaktır. Bu sahada su da tutulmayacağı için ÇÖL olacaktır. Madern sahalarından alınan, oyulan zeminde sadece ana kaya- taş kalan bir sahaya nereden 250 milyon ton malzeme getireceksiniz? Nasıl toprak taşıyıp bu dev oyulmuş alanı ağaçlandırmak için zemin yaratacaksınız.
5)Daha onlarca olumsuz neden sıralanabilir. Bu kadar dar alanda üç çimento fabrikasının olup olmayacağı TÜBİTAK’a İstanbul Teknik Üniversitesine ve Bilim kuruluna araştırma yaptırmadan, EVET diyenlere bir diyeceğim daha var; Bizler neden İL bütünü Çevre Düzeni Planı yaptırdık?
6)Vezirhan’a çimento fabrikası kurmak isteyen Dinçer Çimento-beton madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, sorumlu ve yetkililerine soruyorum! Neden fabrika sahasını satın alırken"mermer" sektörüne ait bir fabrika sözü verdiniz Vezirhan Halkına?
Bir sorum da "ÇED" raporunu hazırlayan ilğili firmaya Taşçılardan sonra, Vezirhan için çimento fabrikası ÇED’ini neden üstlendiniz? Kazanç mı önemli yoksa mesleki Etik mi? hazırlamayı ve çalışmaları çok iyi bildiğinize göre ÇEVRENİN-Coğrafyanın ne kadar olumsuz etkileneceğini bizden önce göremiyormusunuz? Öne düşenler! Tarihi ama TALİHSİZ bir karar veriyorsunuz Zaman Varken Vazgeçin!