Arazi sulama mevsimi yaklaşıyor, Mayıs ayı yağışlı olursa, Haziranda başlar, yağış az olursa Mayıs’ta başlayabilir.
Devlet Su işleri ilimize çok baraj yaptı, arazinin sulanması için kapalı devre sulama sistemleri kuruldu.
Kapalı sistem ilk olarak Kızıldamlar barajından istifade eden Yeniköy, Kızıldamlar, arazilerine, Kurtköy barajından sulanan Kurtköy arazisine kuruldu.
İlk olmasından dolayı çok arıza oluyor, olmaya da devam ediyor. Bilecik merkeze bağlı, Selöz, Çavuşköy, Yenipazar göletine bağlı kapalı sulamada arızalar sık oluyor.
Sulama sistemlerinde yaşanan sıkıntıları, vatandaşın ızdırabını biliyorum bu sebeple köşemde dile getiriyorum. “Yazarın Tüm Yazıları” bölümünde 14 Temmuz 2014’te “İlimiz DSİ Şubesi Çalışır Hale Gelmeli”, 22 Haziran 2024 tarihinde “DSİ Şubesi Neden Donatılmıyor”, 31 Mayıs 2022’de “Göletlerin Sulama Sistemleri SOS Veriyor”, 30 Nisan 2024’te “Umarım Gereken Hassasiyet Gösterilir”, 22 Temmuz 2024’te “Sulama Sistemleri Arızaları Artıyor” yazılarım oldu.
Maalesef mevsiminde yani Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında günübirlik denilen çalışmalarla arızalar 15-20-30 gün gibi gecikmeli giderilse de, bir sonraki yılda aynı arızlarla karşılaşılıyor.
Sulama mevsimine bir ay var, barajlardan sulama borularına su verilmeye başlamasıyla arızalarda Haziran da bekliyor diyebiliriz. Bir babanın “Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur” dediği gibi bende yine yaşanması muhtemel arızaları üreticinin günlerce yapılmasını beklememesi, zarara uğramaması için şimdiden uyarıyorum.
Devlet Su İşleri, “Ben barajı, sulama sistemlerini yapıyorum, bir yılda bakımını yapıyorum, köyler sulama birliğini, kooperatifini kursun, geliriyle arızasını gidersin” düşüncesinde. Köylerde kalan nüfusla meydana gelen arızaları gidermek mümkün değil. Zaten yaşlı az nüfus tarımla uğraşıyor, o düşünceyle sonuç, az da olsa üretmeye uğraşanları da küstürmeye gider.
Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü Bilecik Şubesi’ne Eskişehir Bölge Müdürlüğü kepçe vermeli. Tamir için bir usta ve yanına 4-5 personel alınmalı. Masraflar İl Özel İdarece karşılanmalı. Sezon bittiğinde üreticiden birlikler ve kooperatiflerce toplanan paralar, İl Özel İdaresi’ne ödenebilir. İlgililer daha pratik bir çözüm de bulabilirler.
Tarım Bakanlığı mazot, gübre desteğine benzer, sulama arızalarının yüzde ellisini karşılamalı. On yılı aşkındır bu problem çözülmedi, bu arada 5-6 vali değişti. Umarım Yenişehir yolu gibi, 25-30 yıl çözümü uzamaz.