31 Ağustos son gün!

31 Ağustos son gün!

Yapılandırma için başvurular 31 Ağustos'ta sona eriyor.

Kamuoyunda yapılandırma olarak bilinen 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 9 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanırken, Kanundan yararlanmak isteyenlerin 31 Ağustos 2021 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Yapılandırma kapsamında vatandaşların kamuya olan borç yükü azalacak. Vergi, vergi cezaları, idari para cezaları ve ecrim isillerle ilgili ihtilaflar sona erecek. Devam eden vergi incelemeleri ve takdir işlemleri için Kanundan yararlanılabilecek. Beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan yapılabilecek. Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak. İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilebilecek.  

Ayrıca, Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. İhtilaflar sulh yoluyla çözümleniyor. Halen vergi incelemesinde olan veya takdir işlemleri devam eden mükellefler için düzenleme bulunuyor. Pişmanlıkla ya da kendiliğinden beyana taksit imkânı veriliyor. Matrah ve vergi artırımı imkânı veriliyor. Kanunla işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesine de imkân veriliyor.  Kasa mevcudu ortaklardan alacaklar ile ilgili hesapların da düzeltilmesine olanak sağlanıyor. Taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerin yeniden değerlenebilmesine imkân sağlanıyor.

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Ağustos 2021 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Ancak, yapılandırılan alacaklar ile matrah artırımı üzerine tahakkuk eden vergiler için ödemeler peşin veya 6 taksitte yapılabilecek. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 30 Eylül 2021 (bu tarih dâhil) tarihine kadar yapılması gerekiyor. Peşin ödemeler teşvik ediliyor.

Taksitlerin ilk 2’sinin zamanında ödenmesi şartı var. İlk 2 taksiti süresinde ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacak.

Bilecik Defterdar V. Zafer Deniz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yapılandırmaya ilişkin her türlü sorun için Gelir İdaresi Başkanlığının (www.gib.gov.tr) adresinde yer alan dokümanlardan veya Alo 189 VİMER aracılığıyla cevap alınabileceğini ifade etti. 

Yapılandırmadan herkesin faydalanması için başvuruların bir an önce yapılmasını isteyen Zafer Deniz, “Kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkânlar dâhilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyoruz.

Ayrıca, COVİD-19 pandemisi nedeniyle başvurularınızın (www.gib.gov.tr) adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden elektronik ortamda ya da posta yoluyla yapılması ve ödemelerde de kredi kartı veya banka kartı ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi hususunu tekrar hatırlatmak isteriz” ifadelerini kullandı. 

31-agustos-son1.jpg

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 4897 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum