'DEVLET DOMUZUNA SAHİP ÇIKSIN'

'DEVLET DOMUZUNA SAHİP ÇIKSIN'

Kurtköy'lü çiftçi İbrahim Akçay, mahsullerine zarar veren domuzlarla ilgili sıkıntısını gazetemize anlatarak yetkililere seslendi.  

"Domuzların üretimimize çok zararı var" diyen Çiftçi Akçay: 'Bu hayvanlar köyün kenarına kadar iniyorlar. Ayçiçeğimizi, mısırımızı yiyorlar. Şimdi bu domuzları kime şikayet edeceğiz? Domuz vurana ceza yazıyorlar. Bilhassa gebe domuzları vurana daha çok ceza yazılıyor. Peki bu domuzlardan devlet faydalanıyorsa, bizim zararımızı kim ödeyecek? O zaman devlet bizim zararımızı ödesin. Domuzlar onlarınsa, tarlalar bizim. Bizim suçumuz ne? Ben bundan şikayetçiyim. Bunları yetkililerin duymasını istiyorum.'

'ŞİMDİ BU İŞLERLE İLGİLENEN YOK'

Kurtköy'lü çiftçi İbrahim Akçay gazetemize yaptığı açıklamada şunları ifade etti: "Ben Kurtköy'den İbrahim Akçay. 1942 doğumluyum. 4 dönem muhtarlık yaparak emekli olmuş bir arkadaşınızım. Benim muhtarlığım zamanında iki kere sürek avı yapılmıştı. Ziraat Odası ile birlikte Jandarma ve Sağlık Müdürlüğü kontrolünde. Ruhsatlı çifteleri olan arkadaşlarla Kızıldamlar, Küre, Yakaboyu, Kepen, Günyarık, Alibeydüzü, Karabayır, Ayvala, Karaköy, Demirköy, Ahmetpınar ve Kurtköy civarında iki kere domuz sürek avı yapılmıştı. Bu domuzlar o zamanlar o mıntıkadan çıkarak azalmışlardı. O zamanlar domuz vuranlara kuyruk parası veriliyordu. Vatandaş da hevesliydi. Şimdi bu işlerle ilgilenen yok, yaptıran yok. 

'ÜRETİM DÜŞTÜ DİYORLAR, DÜŞER TABİ!'

Bizim bu domuzlardan çok şikayetimiz var. Bilhassa devletin bu işe el atması gerekiyor. Çünkü biz üretim yapıyoruz. Bu domuzlar üretimimize çok zararı oluyor. Mesela buğday ekiyoruz, zarar veriyorlar. Mısır ekiyoruz zarar veriyorlar. Bezelye, Ayçiçeği ekiyoruz zarar veriyorlar. Üretim düştü diyorlar. Düşer tabi ki. Nedeni ise domuzların çoğalması ve köylünün ektiğine zarar vermesi. Dışarıdan mısır geliyor, ayçiçeği yağı geliyor, buğday, fasulye geliyor. 

Burada domuzları vuran yok. Peki bu domuzların sahibi kim? Domuz vurana ceza yazıyorlar. Bilhassa gebe domuzları vurana daha çok ceza yazılıyor. Adam gebesini, erkeğini, dişisini nereden bilsin? Domuzu vurduğun zaman yakalanırsan hele gebeyse daha çok cezası var. Bu domuzların sahibi Tarım Bakanlığı. 

'DOMUZLARI KİME ŞİKAYET EDECEĞİZ?'

Bizde herhangi bir arkadaşın davarı, keçisi, sığırı, mandası bir arkadaşın mahsulüne zarar verdiği zaman, o hayvanın sahibi arkadaşa ceza kesilirdi. Hiç birşey yapılmasa bile o arkadaş uyarılırdı. Şimdi bu domuzları kime şikayet edeceğiz? Orman ve Su İşleri Bakanı Veyse Eroğlu domuz avını yasaklıyor. Bunlar ormanda doğada yaşıyorlar. Bunları koruma altına alıyorlar. Madem böyle orman kendi arazisine tel örgü çeksin ve bizim arazimize girmesin. Benim şahsıma ait 30 parça tarlam var. 30 tarlama tel örgü mü çekmem lazım? Köyümüzde 9-10 bin dönüm arazi var. Orman kenarına yakın arazilere ekim yapmıyorlar zaten. Ama bu hayvanlar köyün kenarına kadar iniyorlar. Ayçiçeğimizi, mısırımızı yiyorlar. Devlette zaten döviz ödeyip mısır, ayçiçeği, buğday getiriyor. Devletin de bu işte zararı var. Peki bu domuzlardan devlet faydalanıyorsa, bizim zararımızı kim ödeyecek? O zaman devlet bizim zararımızı ödesin. Domuzlar onlarınsa tarlalar bizim. Bizim suçumuz ne? Ben bundan şikayetçiyim. Bunları yetkililerin duymasını istiyorum. Bizim tarlalarımıza tel örgü çekmemiz isteniyorsa, buna gücümüz yetmez. Devlet dağına tel örgü çeksin, domuzuna sahip çıksın" dedi.

 

İlgili Haberler

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 46151 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum