MECLİSTE DENGELER TEKRAR DEĞİŞTİ

MECLİSTE DENGELER TEKRAR DEĞİŞTİ

İl Genel Meclisi Nisan toplantılarına komisyon seçimleri ile başlayacak. Oğuz Sertler’in Ak Parti’ye ihanet etmesi sonucu Ak Parti’nin 11 sandalyesi 10’a düştü. 7 sandalyeye sahip MHP’den 2 meclis üyesinin İYİ Parti’ye geçmesi sonucu MHP 5, İYİ Parti 2 sandalyeye sahip oldu. CHP’nin önceden beri 2 sandalyesi varken 1’de bağımsız meclis üye oluştu.

Partilerin sandalye sayısına göre dağılım gösteren komisyonlarda da komisyon üye sayıları değişti. Plan Bütçe Komisyonu ve İmar Komisyonu en az 5 en çok 7 üye olmak zorunda. Ar-ge, Tarım, Eğitim, Turizm, Çevre, Sanayi komisyonları ise en az 3, en fazla 5 üyeden oluşmak zorunda.

7 olan komisyonlara Ak Parti 3, MHP 2, CHP 1, İYİ Parti 1 üye verebiliyor. Komisyon sayısı 6 olursa Ak Parti3 MHP 1, CHP 1 İYİ Parti 1 üye verebiliyor.

Komisyon sayısı 5 olduğunda işler biraz karışıyor. 5 sandalyeli komisyonlara Ak Parti 2, MHP 1 üye veriyor. Geriye kalan 2 üye için Ak Parti, CHP ve İYİ Parti arasından 2 üye kura ile belirleniyor.

4 üyeden oluşan komisyonlara kimse ihtimal vermiyor ancak böyle karar verilirse Ak Parti 2, MHP 1 üye CHP ve İYİ Parti aralarında 1 üye kura ile belirleniyor.

Komisyon sayısı 3 olursa Ak Parti 2, MHP 1 üye veriyor. CHP, İYİ Parti komisyon dışında kalıyor. Partisine ihanet edip bağımsız kalan Oğuz Sertler ise hiçbir komisyona giremiyor.

Ak Parti komisyon sayıları kaç olursa olsun her komisyona çoğunlukla 2 üye vermesi, MHP’nin ise yine her komisyona 1 üye vermesi sebebiyle Plan Bütçe ve İmar Komisyonları haricindeki komisyonların 3 olması bekleniyor.

Komisyon sayılarının belirlenmesinde ise üst kademede yaşanan Ak Parti MHP ittifakının Bilecik İl Genel Meclisi’nde yaşanması ve ortak hareket edileceği tahmin ediliyor.

Üst kademelerde yaşanan Ak Parti MHP ittifakının Bilecik İl Genel Meclisinde de yaşanması durumunda, MHP’den ayrılıp İYİ Parti’ye geçen meclis üyeleri komisyonlarda yer bulamayacak. Ak Parti’nin çoğunluğu sağladığı zamanlarda komisyon sayısını yukarda tutması ve bu sayede komisyonlara girebilmesi sağlanan CHP, Ak Parti içindeki çatlağa oy vermesi sonucu, eğer İl Genel Meclisinde Ak Parti, MHP dayanışması yaşanır ve komisyon sayısı 3’e düşürülürse, 2 komisyon hariç, komisyonlarda yer bulamayacak.

Encümen seçimleri de merak konusu

Encümen üyeleri, komisyonlarda olduğu gibi meclisteki dağılıma göre değil, meclis içinden en fazla oyu alan seçiliyor. Buna göre İl Genel Meclisinde Ak Parti MHP dayanışması olursa encümene Ak Parti ve MHP’li İl Genel Meclis üyeleri seçilebiliyor.

Partisine ihanet eden, bazı basına verdiği demeçlerle onları da satışa düşürdüğüyle ünlü Oğuz Sertler, CHP, MHP’den ayrılan İYİ Partililer ve MHP’liler beraber olursa encümende AK Parti dışarıda kalır.

Bilecik İl Genel Meclisinde altın anahtarı elinde tutan MHP, üst kademelerde olduğu gibi Ak Parti’ye mi destek verecek, yoksa partilerini bırakıp giden meclis üyeleri ile birlikte mi hareket edecek merak ediliyor.

Kaynak:Mücahid ERDAL

Bu haber toplam 3069 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum