Söğüt altın madeninde dev rezerv bulundu

Söğüt altın madeninde dev rezerv bulundu

Söğüt’te, Gübretaş’a ait altın madeninde 3,2 milyon onsluk altın tespit edildi.

Söğüt’te, Gübretaş’a ait altın madeninde 3,2 milyon onsluk altın rezervi tespit edildi. Rezervin bugünkü piyasa değerinin yaklaşık 6 milyar dolar olduğu bildirildi. 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, Söğüt'teki altını kendi imkânları ile çıkartacaklarını ifade etti. 

Fahrettin Poyraz, 3,2 milyon onsun 1,9 milyonunun kesin rezerv olduğunu belirterek, geriye kalan 1,3 milyon onsun ise devam eden çalışmalarla rezerve ekleneceğini kaydetti. Fahrettin Poyraz, bahse konu rezervi 2023 yılına girmeden ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini açıklarken, “2023'e girmeden bu maden sahasından çıkan altını ekonomiye kazandıracağız" diye konuştu.

Poyraz maden sahasının işletmesinin 2020 yılının Ocak ayında tüm işletme ve ruhsat haklarıyla Gübretaş'a geçtiğini kaydederek "Biz tüm hakları devraldıktan sonra Koza'yla oturduk ve 2020 yılında oradaki tüm verilerin satın alınmasıyla ilgili bir sözleşme yaptık" dedi.

Poyraz "tespit edilen 3.5 milyon onsun 1.9 milyon onsu kesin rezerve dönüşmüş vaziyette, 1.3 milyonu da çalışmaları devam ettirerek rezerve katılacak. Yani şu anda kesin olarak 3.2 milyon onsluk bir altın varlığından söz edebiliriz." diye konuştu.

Altın varlığının bugünkü ekonomik değerinin 6 milyar dolar civarında olduğunu belirten Poyraz bu altının çıkarılması için bir takım yatırımlar ve masraflar yapılması gerektiğini belirtti.

Poyraz rezerve dönüşme potansiyeli olan başka alanlar olduğuna da dikkat çekti.

Poyraz madenin nasıl çıkarılacağı konusunda ise şunları söyledi, "biz kendimiz yapılandıracağımız bir şirketle yapmanın Tarım Kredi ve Türk tarımı açısından daha doğru olacağını düşünüyoruz. Geçen Nisan ayında maden şirketimizi kurmuştuk. Şimdi Gübretaş Maden AŞ'yi teknik ve finansman anlamında oluşturup bu işe gireceğiz, hedefimiz 2 yıllık sürede madeni çıkartmak"

İki sahada sondajların henüz tamamlanmadığını kaydeden Poyraz sondajlama çalışmalarının devam edeceğini belirterek "bizim inancımız, sondajlamalarla bu rakam yukarı doğru gidecek. Yatırımlarımızı hızlıca yapacağız, umuyoruz ki 2023'e girmeden bu maden sahasında çıkan altını ekonomiye kazandıracağız" yorumunu yaptı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 6727 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum