Söğüt OSB genişleyecek mi?

Söğüt OSB genişleyecek mi?

Söğüt’ün mevcut OSB alanına bir çivi çakılmadan genişletilmesi gündeme geldi.

Söğüt’ün mevcut OSB alanına bir çivi çakılmadan genişletilmesi gündeme geldi.

Yaklaşık 25 yıl önce Söğüt’e OSB kurulma kararı ile Küre’nin verimli tarım arazileri kamulaştırılmıştı. Uzun yıllar hiçbir fabrika ve sanayicinin bulunmadığı alan bomboş durmuştu. Tarım gelir bakımından çok şeyler kaybetti.

Yine yaklaşık 10 yıl önce Elginkan firması Söğüt OSB’nin hemen hemen tamamına yakın alanına talip olmuştu. Yapılan protokolle Söğüt OSB Elginkan firmasına tahsis edilmişti.

sogut-osb-geniseyecek-mi.jpeg

Ancak Elginkan firması OSB’ye yatırımını gerçekleştirmedi. Yatırımın gerçekleştirilmemesi üzerine tepkileri defaatle gazetemizde gündeme getirmiştik. Yetkililer Elginkan firmasına yatırım yapmaması durumunda arsa tahsisini iptal edeceklerini söylemişlerdi.

Elginkan firması ise ek süre isteyerek yatırım yapacağını beyan etmiş bunun üzerine süre uzatımı yapılmıştı. Bu yaz inşaatın başlatılacağını ifade etmesine rağmen Elginkan hiçbir faaliyette bulunmadı. Verilen vaadin de dolduğu iddia ediliyor.

sogut-osb-geniseyecek-mi1.jpeg

Söğüt OSB’de hiçbir faaliyet ve çalışma yapılmaz iken Söğüt OSB’nin genişletilmesi gündeme geldi.

Söğüt OSB’nin genişletilmesi durumunda Söğüt Küre arazisinde 498 tarım parseli kamulaştırılacak. Tahmin edilen alan ise 293.3646 hektar. Bunların 263.4423 hektarı tarım arazisi vasfında. 6.1093 hektarı mera, 11,6623 hektarı orman alanı.

Yine arazinin 87.1582 hektarı dikili tarım arazisi gözükürken 9.2293 hektarı mutlak tarım arazisi 18.4310 hektarı özel ürün arazisi ve 148.6238’i marjinal tarım arazisi gözükmekte.

Hal böyle iken Toprak Koruma ve Arazi Kanunun ilgili maddelerine göre “Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz. Ancak alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış plan ve yatırımlar için bu arazilerin amaç dışı kullanım taleplerine toprak koruma projelerine uyulması kaydı ile bakanlık tarafından izin verilebilir” denilmekte.

sogut-osb-geniseyecek-mi2.jpeg

Genişletilmesi planlanan alana nasıl bir yatırımın geleceği bilinmiyor. Gelecek yatırımın ne olduğu bilinmez iken bunun doğal olarak kamu yararı oluşturup oluşturmadığı da bilinmesi mümkün olmadığı iddia ediliyor.

Söğüt OSB’nin genişletileceği ve bazı tarım arazilerinin kamulaştırılacağını duyan arazi sahipleri “Söğüt OSB için yıllar önce arazilerimiz kamulaştırıldı. Hiçbir yatırım görmedik. Şimdi ise tekrar arazilerimiz kamulaştırılıyor. Peki bizim arazilerimizi kamulaştıran devlet yetkilileri vaatlerini yerine getirmeyen sanayicilerin neden peşine düşmüyor. Tekrar bizim arazilerimizi kamulaştırıp ekilip biçilmeden, üretilmeyen bir arazi durumuna getiriyorlar. Öncelikle daha önce kamulaştırılan arazilere sanayinin gelinmemesinin hesabı sorulmalı.

Ayrıca Söğüt OSB’nin Kızıldamlar istikametine doğru olan tarım arazisi vasfının taşımayan yerler var. Genişleyecekse o tarafa doğru genişlemeli” dediler.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 3498 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum