TMO’da randevu krizi nasıl aşılacak?

TMO’da randevu krizi nasıl aşılacak?

Bilecik’te, TMO’ya ürün vermek isteyen üreticilerin yaşadığı randevu krizi her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Üreticiler, TMO sisteminde randevu bulamıyor.

Bilecik’te, TMO’ya ürün vermek isteyen üreticilerin yaşadığı randevu krizi her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Üreticiler, TMO sisteminde randevu bulamıyor.

Bilindiği üzere; hububat hasadının devam ettiği bugünlerde TMO tarafından ürün alımları devam ediyor ancak üreticiler TMO’dan randevu bulamayınca tepkiler artıyor. TMO'dan randevu alamayan üreticiler ürünlerini piyasaya daha düşük fiyatla satmak zorunda kalıyor.

RANDEVU NEDEN ALINAMIYOR?

Bilecik’te, TMO’dan randevu alınamamasının arkasında iki sebep olduğu görülüyor. Sebeplerden ilki ürününü hasat etmeyen üreticilerin önceden TMO’dan randevu almaları. Ancak alınan randevulara ürün yetişmeyince bu randevuların iptal edilmemesi.

Ayrıca, TMO’nun Bilecik’te alım yapmak üzere kiraladığı alanın kapasitesi günlük 200 ton. TMO sisteminden alınan randevularda girilen miktarlar 200 tona ulaştığında sistem üzerinden randevu alınamıyor. Dolayısıyla çok fazla randevu girişinin yapılması hem sistemde yoğunluk oluşturuyor hem de 200 tona ulaşıldığı için sistem randevu vermiyor.

HALİL ELDEMİR AÇIKLAMA YAPMIŞTI AMA NETİCE YOK

AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, üreticilerden sabır isterken TMO ile görüşme içerisinde olduklarını ifade etmişti. Ancak aradan geçen zaman zarfında herhangi bir gelişme kaydedilemedi.

Bilecik Tarım ve Orman Müdürlüğü de üreticilere gönderdiği SMS'te hasat işlemlerine başlamayan üreticilerin randevu almamaları istendi. Mesajda, “TMO randevu sisteminde yoğunluk yaşanmaması adına hububatta hasat işlemlerine başlamayan çiftçilerimizin TMO sisteminden randevu almamaları önemle rica olunur." denildi.

ÜRETİCİ BORSALARA ve TÜCCARA MAHKUM EDİLİYOR

TMO’dan randevu alınamadığı için üreticiler serbest piyasada borsalara ve tüccara satış yapmak zorunda kalıyor. Serbest piyasada fiyatlar ise TMO’nun açıkladığı tavan fiyatının çok aşağısında kalıyor. Artan girdi maliyetlerine karşın TMO’ya ürün veremeyen çiftçiler artık zarar etme noktasına geliyor.

“TEMEL SORUN YER OLMAMASI”

Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, yaşanan randevu sıkıntısının temelinde TMO’nun Bilecik’te herhangi bir silosunun ya da döküm yerinin olmamasından kaynaklandığını ifade etti.

Ahmet Sevinen, “TMO’nun Bilecik’te bir silosunun veya döküm noktasının olmayışının sıkıntısı bu yıl tamamen ayyuka çıkmış durumda. Bilecik’e TMO’ya ait bir döküm sahası kazandırmak için daha fazla geç kalınmamalı. Bu yıl yaşanılan sıkıntı ve piyasada oluşan fiyatlar üreticilerimizi tedirgin ediyor. Eğer böyle olursa önümüzdeki yıl üretimde ciddi düşüş sıkıntıları ile karşılaşabiliriz.” dedi.

KRİZ NASIL AŞILACAK?

TMO’da yaşanan randevu krizi kısa sürede çözüleceğe benzemiyor. Üreticilerin tek temennisi ise TMO’nun hasat bitene kadar alım yapacağını açıklamış olması. Ancak ürününü saklayacak yeri olmayanlar için durum pek iç açıcı değil. TMO’dan randevu almak için uzun uğraşlar veren ancak randevu alamayan üreticiler ürününü saklayacak yeri yoksa mecburen piyasaya satış yapmak zorunda kalıyor.

MAZOT ZAMMI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Akaryakıta gelen son zamlar üreticileri oldukça olumsuz etkiledi. Mazot zammı ile birlikte üretici 6-7 kilogram buğdaya karşılık 1 litre mazot alabilir duruma düştü. Yine biçerdöver ve balya bağlama ücretlerinde artışlar meydana geldi. Hal böyle olunca hububat üreticisi için çok zor bir döneme girildi.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1726 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.