2. çeyrek büyüme rakamları açıklandı

2. çeyrek büyüme rakamları açıklandı

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, salgının ekonomik aktiviteye darbe vurduğu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 büyüdü.

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, salgının ekonomik aktiviteye darbe vurduğu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 büyüdü.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin hazırladığı ankete göre, Türkiye ekonomisinin 2021’in ikinci çeyreğinde yüzde 22 büyümesi bekleniyordu.

Ankette en düşük tahmini veren kurum yüzde 18,70, en yüksek tahmini veren kurum yüzde 32 büyüme gerçekleşeceğini öngörmüştü.

Türkiye ekonomisi geçen yılın ikinci çeyreğinde koronavirüs pandemisinin etkisiyle yüzde 10,3 oranında daralmış, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyümüştü.

Ekonomi yönetimi yüzde 20 civarı büyüme öngörmüştü

Ekonomi yönetimi yılın ikinci çeyreğinde baz etkisinin de dikkate alınmasıyla yüzde 20 civarında büyüme bekliyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan haziran ayında yaptığı değerlendirmede, büyüme oranının yüzde 20’yi geçebileceğini öngörmüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu ay başında, Türkiye’nin 2021’de yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme oranı yakalamasını, ikinci çeyrekte “özellikle icraatın desteklediği sanayi üretimi ve düşük bazın da katkısıyla” yıllık yüzde 20 civarında bir büyüme gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etmişti.

Öncü göstergeler pozitif sinyaller vermişti

Büyüme açısından öncü olarak değerlendirilen göstergelerden pozitif sinyaller gelmişti.

GSYH'nin doğrudan yaklaşık üçte birini oluşturduğundan büyüme verilerine ilişkin önemli bir öncü gösterge kabul edilen sanayi üretimi arındırılmış bazda Haziran ayında beklentilerin üzerinde yüzde 23,9 ve ikinci çeyrekte yüzde 41,1 artış kaydetti.

Benzer şekilde perakende satışlar da ikinci çeyreğin son ayı olan Haziran'da artış gösterdi.

Buna göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, Haziran'da yıllık bazda yüzde 17,4 yükseldi. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 6,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 26, otomotiv yakıtı satışları yüzde 11,4 arttı.

Büyüme beklentileri farklılaşıyor

2021 yılına ilişkin kurum ve ekonomistlerin büyüme beklentilerinin ise farklılaştığı görüldü. Buna göre Temmuz ayının sonunda yaptığı güncellemeyle IMF, Türkiye ekonomisi için 2021 büyüme beklentisini yüzde 6'dan yüzde 5,8'e düşürdü.

Fitch Ratings ise Haziran ayında yayımladığı küresel görünüm raporunda Türkiye’nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 6,7’den yüzde 6,3’e indirdi.

Türkiye ekonomisinin iç talep ve iyileşen net ticaret dengesiyle beklentileri aşmaya devam ettiğini belirten Fitch, 2020’nin dördüncü çeyreğindeki ivmenin sürdüğüne dikkat çekmişti.

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluş Moody's ise 2021 büyüme beklentisini yukarı çekti. Kuruluş Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 6'ya yükseltti. Moody's mayıs ayında yayımladığı raporda Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 5 büyüyeceğini öngörmüştü.
 

Bu haber toplam 1423 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum