742'nci Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri coşkuyla kutlandı

Bu yıl 742. Düzenlenen söğüt şenlikleri sona erdi.Kayı boyunun lideri, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin türbesinin bulunduğu Bilecik'in Söğüt ilçesinde anma etkinlikleri coşkuyla kutlandı.

Bu yıl 742. Düzenlenen söğüt şenlikleri sona erdi.Kayı boyunun lideri, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin türbesinin bulunduğu Bilecik'in Söğüt ilçesinde anma etkinlikleri coşkuyla kutlandı.

Gerçekleşen törende geçtiğimiz yıllara oranla katılım az olduğu görüldü. Geçtiğimiz yıla bakarak Şenliklere katılım sağlamak isteyen vatandaşlar gerek ilçeye girişte gerek tören alanına girişte her hangi bir zorluk yaşamadı.

dsc-0081.jpg

Gerçekeleşen törene; Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Büyük Birlik partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Büyükataman, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prf. Dr. Ali Zengin , Bilecik Ak Parti Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik CHP Milletvekili Yaşar Tüzün, Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Yörük Dernekleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

dsc-0054.jpgdsc-0064.jpg

742. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve beraberindekiler Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in babası Kayı Aşireti lideri Ertuğrul Gazi’nin türbesinde alp kıyafetli jandarma personelini selamlamasının ardından aynı askerler tarafından ’Saygı Nöbeti’ değişimini izledikten sonra Ertuğrul Gazi’nin manevi huzurunda dua edildi. Burada ki ziyaretin ardından, tören alanına geçilerek protokol konuşmaları yapıldı.

dsc-0023.jpg

"Bu yüzyıl Türk milletinin yüz yılı olacaktır"

İlk olarak konuşan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal burada yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı.

dsc-0068.jpg

Başkan Aksakal; "Osmanlı'nın temellerinin atıldığı bu topraklarda, 742. yıınlda bir aradayız. Dünya coğrafyasının en önemli topraklarından biridir bu topraklar. Türklerin vatanıdır. Söğüt'te başlatılan bu kadim yolculuk yer kürede üç kıtada hüküm sürmüş dünyanın her karış toprağında sevgiyi, barışı, adaleti, hâkim kılmıştır.

Küresel emperyalistlerin vahşi kapitalizminin yaşaması yüzyıllarca mazlum toprakları sömürmüştür. Bugünde aynıdır! Bu kadim Anadolu'yu ele geçirmek için saldırmaktadırlar. Cumhuriyetimizin 100. Yılında yine içinizdeki işbirlikçileri ile türlü senaryoları denemektedirler ama biz biliyoruz ki aziz Türk milleti keskin kararlılığı ve sarsılmaz iradesi ile boşa çıkarmayı başaracaktır. Asıl Türk milleti üstün feraseti ile bu iradesini ortaya koyacaktır. Bu yüzyıl Türk milletinin yüz yılı olacaktır."

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal'ın konuşmasının ardından, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici konuşmasını gerçekleştirdi.

dsc-0071.jpg

“Bir şeytan kulu çıkmış silahlı kuvvetlere iftira atıyor"

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici son günlerde silahlı kuvvetlere iftira atan CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile ilgili sert ifadeler kullanarak “Bir şeytan kulu çıkmış silahlı kuvvetlere iftira atıyor. Kesinlikle karşılıksız kalmamalı. Önce dokunulmazlığı kaldırılmalı sonra hukuk önünde hesap vermeli” dedi.

dsc-0077.jpg

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Ertuğrulgazi’yi anma ve Söğüt Şenliklerinde CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri aleyhinde iftira dolu sözlerine ata topraklarından cevap verdi.

Destici: “Köklü Türk tarihinin en parlak sayfalarının ilk harflerin yazıldığı Söğüt’te sizlerle olmanın gururunu yaşıyorum. Dünya üzerinde milletler mücadelesi her dönem olduğu gibi yine devam etmektedir ve milletimizi geleceğe atacağı kararlı adımlarla karşı etrafımıza duvarlar örmek istiyorlar. Yok etmeye çağırıyorlar ama Söğüt’te bir kez daha haykırıyoruz. Buna müsaade etmeyeceğiz. Başaramayacaksınız. Çünkü biz hayatlarımızı bugünün güçlü görünenleri ile aynı kurallarala yapmıyoruz.

Osmanlı üç kıtaya hükmetti ama bir tane insan dahi köle yapmadı. Bir şeytan kulu çıkmış silahlı kuvvetlere iftira atıyor.Kesinlikle karşılıksız kalmamalı. Önce dokunulmazlığı kaldırılmalı sonra hukuk önünde hesap vermeli. Türk; kuvvet, iman, adalet demektir. Türk kimsesizlerin kimsesi olan demektir" dedi.

dsc-0078.jpg

"Ayrıştırmak İsteyenlerin Hesapları Tutmayacak"

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Büyükataman “Türkiye aleyhine faaliyet gösteren emperyalizm yeniden Türk milletinin kutlu yürüyüşünü durduramayacak. Ayrıştırmak isteyenlerin hesapları tutmayacaktır” dedi.

dsc-0088.jpg

Büyükataman Ertuğrulgazi’yi anma ve Söğüt Şenliklerinde yaptığı konuşmada “Söğüt eşsiz bir yerdir yalnızca Türk tarihinin değil dünya tarihinin akışını değiştiren kıvılcım burada yanmıştır. Söğüt mübarek bir şehirdir. Söğüt’te doğan inanç ve irade çağ açıp çağ kapatmıştır.

Bugün Osmanlı adı geçtiğinde korkulan ruh buradadır. Bu ruhun yeniden canlanmasını engellemek istemektedirler. Türkiye aleyhine faaliyet gösteren emperyalizm yeniden Türk milletinin kutlu yürüyüşünü durdurmayacak. Ayrıştırmak isteyenlerin hesapları tutmayacaktır. Hesaplar bozulacaktır. Yürüyüşümüz sürecektir. Söğüt’ten dünyaya sesleniyoruz.

Türkiye Söğüt’ten hayat bulan büyük bir medeniyetin mirası ile kutlu yürüyüşünü sürdürmektedir. Türkiye prangalarından kurtulmuştur ne yaparlarsa yapsınlar kutlu sancak en yükseğe dikilecektir. Türk milleti olarak bir ve beraber oldukça Türk yüzyılın önünde hiçbir güç duramayacaktır” dedi.

dsc-0092.jpg

“Söğüt ruhu ilelebet yaşayacaktır”

742. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’nde konuşan Bilecik Valisi Şefik Aygöl, “Ertuğrul Gazi’nin sancağı yere düşmeyecek, söğüt ruhu ilelebet yaşayacaktır” dedi.

dsc-0093.jpg

Vali Aygöl konuşmasında; “Bugün burada ecdadımız Ertuğrul Gazi’nin kabrinde, vatanımızın kalbindeyiz.

Ertuğrul sancağı Söğüt’ten, Ahlat’a selam olsun, Kosava’ya selam olsun, Kırım’a selam olsun, Kerkük’e selam olsun, Semerkant’a selam olsun ve Ertuğrul Gazi’nin izini taşıyan tüm yurtlara selam olsun.

Birlik ve beraberliğimizi sarsılmaz bir temele oturtan Osmanlı’nın, filizlendiği topraklardan tüm Türk dünyasına ve mazlum milletlere selam olsun.

742 yıldır olduğu gibi bu yıl da şenliklerimize kavuştuk ve hep birlikte hasret gideriyoruz.

Ertuğrul Gazi’nin Söğüt’ten başlayarak Haymana’ya ulaşan kutlu yürüyüşü, Osmanlı’nın cihan devletliğine uzanan ilk adımları olarak tarihte yer almıştır.

Bugün bizi bir araya toplayan bu manevi gücün kaynağı, söğüt ruhudur.

Bu güçten beslenerek yola çıkan Osmanlı, yüz yıllar boyu üç kıtada yedi iklimde hoşgörü ve adaletin en önemli temsilcisi olmuştur.

Ayak bastığı topraklarda unutulmaz izler bırakarak güzel hasletlerle anılan ecdadımızla ne kadar iftihar etsek azdır.

Türkiye yüz yılında emin adımlarla ilerlediğimiz bu günlerde atalarımızdan miras aldığımız bayrağı cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde şerefle taşımaya devam ediyoruz.

Sözlerime son verirken bu güzel vatan uğruna canını feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum.

Ertuğrul Gazi’nin sancağı yere düşmeyecek, söğüt ruhu ilelebet yaşayacaktır” dedi.

dsc-0094.jpg

“Hayali olmayanların geleceği olmaz”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş Ertuğrulgazi’yi anma ve Söğüt Şenliklerinde Söğüt’ün tarihteki önemini, kültürümüzdeki geleneğimizdeki yerini vurguladıktan sonra “Bir büyük siyasi ve askeri deha bu başarının arkasındadır” dedi ve devamında “hayali olmayanların geleceği olmaz” diye ekledi.

dsc-0099.jpg

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş “Bu güzel şehirde olmaktan dolayı şeref duyuyorum. Biz kökü mazide olan ama atiye doğru uzanan bir milletiz. Bu topraklarda gelişerek dünyada hükümdar olmuş bir milletin evlatlarıyız. Kökler buradadır. Ecdadımızı saygıyla anıyoruz.

Bu büyük millet nerelerde geldi bunu anlamak için burada toplanıyoruz. İnşallah kıyamete kadar bu büyük geleneği sürdüreceğiz.

dsc-0104.jpg

Bir büyük siyasi ve askerî deha bu başarının arkasındadır. Osmanlı daha devlet dâhi olmamışken Kosova’ya kadar giden bir hedef var. Varılmak istenen bir ülkü var. Bu yürüyüş büyük bir vizyonu ortaya koymuş ve burada ortaya çıkmıştır.

Söğüt’teki ruhun birinci özelliği büyük bir hedefin olmasıdır. Ne yazık ki bazıları hayalî olmayanın geleceğinin olmayacağını bilmez. İkincisi birlik ve beraberlik ruhudur birliği beraberliği dirliği olmayanın başkasına söyleyecek sözü olmaz.

Hedefimiz gelecek vizyonumuz ve Birlik beraberlik anlayışımızdan sonra üçüncü özellik bir devlet anlayışı bir devlet fikrinin olmasıdır. Dördüncüsü ise devletin mayasını oluşturan büyük bir maneviyat vardır. Bu milletin mayasında Müslümanlık vardır, maneviyat vardır, Söğüt’ten söylüyorum ki bu dört unsuru asla unutmayacağız. Tarihten aldığımız şuurla birlik beraberlik içerisinde yolumuza devam edeceğiz. Allah birliğimizi dirliğimizi daim etsin, Allah bu milletinin içine fesat sokmak isteyenlere fırsat vermesin yolumuz açık olsun”

dsc-0121.jpg

Jandarmadan Muhteşem gösteri

Protokol konuşmalarının ardından, Jandarma Genel Komutanlığı helikopteri tarafından üzüm salkımı gösterisi vatandaşlar tarafından beğeni ile izlendi. Ardından Jandarma Genel Komutanlığı merasim bölüğü tarafından gösteri yapıldı. Mehteran bölüğü verdiği konser ile coşkuyu tavan yaptırırken adeta kulakların pasını sildi.

dsc-0146.jpg

Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığı'nın Çelik Kanatlar ekibi Söğüt semalarında yaptığı gösteri dosta güven düşmana korku saldı. Vatandaşlar adeta nefeslerini tutarak bu muhteşem gösteriyi izledi.

dsc-0150.jpg

Tören Geçişi Yapıldı

Son olarak tören geçişi ile burada ki programlar sona erdi. Tören geçişi esnasında önce motosikletli ekipleri ardından Türkiye'nin dört bir yanından gelen yörükler protokolü selamladı. Tören geçişi ile biten programda, misafirlere şifalı pilav ikramı yapıldı.

dsc-0049.jpg

dsc-0266.jpg

dsc-0269.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1712 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum