Açma-kapama ücreti kalkacak mı?
Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şube Başkanı Hayrettin Sabırlı, ödenmeyen faturalar yüzünden alınan açma-kapama ücretinin kalkması gerektiğini ifade etti.
Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şube Başkanı Hayrettin Sabırlı, ödenmeyen faturalar yüzünden alınan açma-kapama ücretinin kalkması gerektiğini ifade etti.
Başkan Sabırlı; "Ödenmeyen faturalar yüzünden kesilen elektrik, doğalgaz, telefon ve internet için alınan 'açma-kapama ücreti' kalkıyordu, ne oldu?" dedi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Sabırlı bu konuda daha önce yapılan çalışmalara da değinerek; "Elektrik, doğalgaz, telefon ve internet faturalarının ödenmeyen fatura nedeniyle kesilmesi halinde vatandaşlar açma-kapama bedeli olarak doğalgazda, GSM operatörlerinde, Elektrikte ise alçak gerilim hattı bulunan haneler, orta gerilim hattı bulunan hanelerde ise kapama ve açma bedeli olarak tüketiciler ödüyordu. Yetkililer, bu ücretlerin ödenmemesi için çalışma yapıldığını belirtmişti günümüzde halen daha faturalarda kapama açma bedeli olarak gözükmektedir.
Tüketici koruma yasa teklifiyle elektrik, doğalgaz, telefon, internet hizmetlerinde açma-kapama bedellerinin alınmaması için çalışma yapılıyor. Muhalefet partileri bunun hayata geçirilmesi için önerge vermiş, ilgili bakanlıklar ise uygulamaya son verileceğini duyurmuştu.
O dönemde bu çalışma hakkında Hürriyet Gazetesi’de bir haber çıkmıştı. Ayrıca TBMM Sanayi Komisyonu’nda Tüketiciyi Koruma Yasası’nda değişiklik yapan teklifin görüşmeleri sırasında, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri, önergelerle kapsamın daha da genişletilmesini isteyerek, yeni taleplerde bulunmuştu.
Muhalefet parti milletvekilleri 'Elektrik, doğalgaz, su, telefon ve GSM şirketleriyle internet sağlayıcı şirketler dahil bu ve benzeri hizmetleri sağlayan şirketler açma-kapama bedeli altında bir Ücret talep edemez' şeklinde önerge vermişerdi.
Önerge kabul edilmezken, toplantıya katılan ilgili bakanlık bürokratları, komisyon üyelerine, bu konuda ayrı bir düzenleme yapıldığı bilgisi paylaştı. Vatandaşı yakından ilgilendiren, “açma-kapama ücretleri’ konusunda belediyeler, elektrik idaresi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca çalışma yapıldığı belirtilerek . Bu çalışmaya göre, elektrik, doğalgaz, internet, cep telefonları ve sabit telefonlarda servis hizmeti gerektirmeyen tüm işlemlerden açma-kapama ücreti alınmayacaktı. Yetkililer, “Yapılan çalışmaya göre, bu işlem için bir personel görevlendirilmiyorsa yani işlem dijital ortamda yapılabiliyorsa, bunun için açma-kapama ücreti alınmayacak. Buna ilişkin çalışma tamamlanmak üzere” demişlerdi.
Vatandaşlardan gelen bilgilere göre, halen fatura ödenmediği için doğalgaz açma-kapama bedeli, GSM operatörleri, değişen miktarlarda açma-kapama bedeli alınıyor . Ayrıca, elektrikte açma kapama bedeli alçak gerilim hattı bulunan haneler için, orta gerilim hattı bulunan haneler için halen daha ödenmeyen faturalar için açma kapama bedeli olarak uygulanıyor.
Tükleticiler Olarak bizlerde yetkililere soruyoruz açma kapama bedeli hakkındaki yapılan Çalışmalar Ne durumda? Ne Aşamaya geldi ? Biz tüketiciler Olarak halen Daha açma Kapama Bedeli ödeyecek miyiz ?" şeklinde konuştu.
Bu haber toplam 9 defa okunmuştur

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.