Avrupa Spor Haftası Etkinlikleri düzenlendi

Avrupa Spor Haftası Etkinlikleri düzenlendi

23-30 Eylül Avrupa Spor Haftası Etkinlikleri kapsamında Bilecik Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından etkinlikler düzenlendi.

23-30 Eylül Avrupa Spor Haftası Etkinlikleri kapsamında Bilecik Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından etkinlikler düzenlendi.

Etkinlikler Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı önünde devam etti.

dsc-0078.jpg

Programa Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan bazı STK temsilcileri, Gençlik Spor İl Müdürlüğü eğitmenleri ve öğrenciler katıldı.

Program Kardiyoloji Uzmanı, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kaplangöray’ın günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasıyla başladı.

dsc-0077.jpg

Burada konuşan Kardiyoloji Uzmanı, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kaplangöray burada yaptığı konuşmada göre ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğüne vurgu yaptı.

Kaplangöray konuşmasında;

“Bugün burada Avrupa Spor Haftası ve Dünya Kalp Günü etkinliği nedeniyle toplanmış bulunmaktayız. Dünya Kalp Günü 24 Eylül 2000 tarihinden beri Dünya Kalp Federasyonu tarafından düzenlenmektedir.

Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir.

Her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden ölüyor

Ülkemizdeki verilere göre ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir.

Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının %80’inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir.

Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülür.

Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir.

40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir.

Her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması ve hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi oldukça önemlidir.

Sağlıklı kalmak, kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;

Sağlıklı beslenin,

Düzenli fiziksel aktivite yapın,

Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın,

Alkol kullanmayın,

Kardiyovasküler riskinizi öğrenin,

Kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenin,

Kan basıncınızı öğrenin,

Kan şekerinizi öğrenin,

Kan lipidlerinizi öğrenin,

Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun.

Hepinize sağlıklı ve kalp hastalıklarından uzak günler dilerim.” İfadelerini kullandı.

Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kaplangöray’ın konuşmasının ardından Vali Şefik Aygöl yaptığı açıklamada;

“Avrupa Spor Haftası içerisindeyiz. Ayrıyeten bugün Dünya Kalp Günü. Bugün şunu yapmaya çalıştık, özellikle spora dikkat etmeye. Arkadaşlarımız yürüdüler. Bütün vatandaşlarımıza, gençlerimize en azından günde 10 bin adım atma tavsiyesinde bulunuyoruz. Ve özellikle Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz, belediyemiz Bisiklet Derneğimize ve bütün gençlerimize teşekkür ettiğimi ifade etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

dsc-0085.jpg

Konuşmaların ardından çeşitli spor gösterilerinin ardından etkinlik sona erdi.

Vali Şefik Aygöl, ok atma, bilek güreşi gibi etkinliklere katılarak burada çocuklarla vakit geçirdi.

dsc-0094.jpg

bunu-haber-icine-koyuver.jpg

dsc-0111.jpg

dsc-0120.jpg

dsc-0088.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 864 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.