"BELDEMİZİN MENFAATLERİ ÇERÇEVESİNDE HAREKET ETTİK!"

"BELDEMİZİN MENFAATLERİ ÇERÇEVESİNDE HAREKET ETTİK!"

Vezirhan'da gerçekleştirdiğimiz 'Belediye Çalışmalarından Memnun Musunuz?' röportajlarımızın ardından Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, Basın Masası'na konuk oldu. Başkan Duymuş programda, Mücahid Erdal, Orhan Şişman, Mehmet Erdem ve Sedat Bayam'ın sorularını yanıtladı. 

Programda konuşan Başkan Duymuş, yaptığımız röportajlara yansıyan düşünceleri değerlendirirken ayrıca CHP'den Ak Parti'ye geçiş süreciyle ilgili de bilgiler verdi. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü ve Basın Masası moderatörü Mücahid Erdal'ın CHP'den Ak Parti'ye geçişiyle ilgili sorusunu yanıtlayan Başkan Duymuş: "Meclis üyelerinden olsun bizim kendi meclis üyelerimizden olsun biz seninle çalışmak istiyoruz, biz senin Ak Parti'ye geçmeni istiyoruz dediler ve olaylar bir anda oldu. Ben, şahsi avantajlarımı değil, belediyenin avantajları konusunda bu kararı verdik. Bu konuda istişare ettik olur mu olmaz mı, geçtiğimiz zaman sıkıntı olur mu olmaz mı diye. Her iki tarafta da sıkıntı oldu. Cumhuriyet Halk Partisi'nden Ak Parti'ye geçmemizi isteyenler oldu, geçmemizi istemeyenler oldu. Cumhuriyet Halk Partisi'nde de sıkıntılar oldu tabi ki de ama neticede dediğim gibi bir pazarlık söz konusu değildi. Biz beldemizin menfaatleri çerçevesinde hareket ettik. İnşallah hayırlısı olur. Ak Parti'den de neticede gurur duyuyorum. Benim CHP'li arkadaşlardan da herhangi bir sıkıntım yok, bunu da dile getirmek isterim." dedi.

Mücahid Erdal: Son olarak Belediye çalışmalarından memnun musunuz röportajlarını Vezirhan'da gerçekleştirdik. Vezirhan'da yapmış olduğumuz röportajları yayınlamamızın ardından Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş'u Basın Masası'na davet ettik. Öncelikle hoş geldiniz diyorum. Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş'a Osmaneli Haber Gazetesi yazı işleri müdürü Mehmet Erdem, Sedat Bayam ve Orhan Şişman ile birlikte sorularımız olacak. Röportajların bir kısmında iyi olarak anlatıldı bazı eksik olan ifadeler de var. Bunlarla ilgili olarak sorularımız olacak fakat öncelikle şuradan başlamak istiyorum. İlk olarak CHP'den belediye başkanı olarak seçildiniz sonrasında Ak Parti'ye geçiş oldu. Bildiğim kadarıyla Vezirhan Belediyesi'nin kuruluşundan beri Vezirhan Belediyesi'nde görevlisiniz. Daha önce muhasebesine bakıyordunuz daha sonra aday olarak çıktınız. ilk önce siz Ak Parti'den Belediye Başkan adayı oldunuz da orada yer mi bulamadınız, belediyeye geçtiniz yoksa CHP'den mi aday olmak istediniz? Daha sonra CHP'den Ak Parti'ye geçiş sebebi niçin gerçekleşti?

Mehmet Duymuş: Öncelikle Sakarya Gazetesi'ne, Basın Masası'na çok teşekkür ederim bizleri davet ettiniz. Bizleri ifade etmek için, Vezirhanımızı tanıtmak için burada dilimizin döndüğü kadar, gücümüzün yettiği kadar bir şeyler yapmaya çalışacağız. Bu vesile ile hepinize çok teşekkür ederim.

beldemizin-menfaatleri-cercevesinde-hareket-ettik1-6701.jpg

Tabi ki öncelikle ben 90'dan itibaren zabıta memurluğundan tutunda hesap işleri memurluğuna kadar bir çok görevde yer aldım. Benim son iki senedeki fikrim yirmi iki, yirmi üç senedir belediyede çalışıyoruz. Belediye başkanlığına talip olsam olur mu, olmaz mı diye kafamda tasarlıyordum. Ben ilk önce Ak Parti'den çıkmak istedim ama nasip olmadı tabi. Eski başkanımızla bunu biz detaylı bir şekilde konuştuk, aday olacağını söyledi bende olumlu karşıladım. Biz Vezirhan için çalışacağız ama Ak Parti olsun ama başka parti olsun. Cumhuriyet Halk Partisi'nden üç kişiydik zaten. CHP'den üç aday adayıydık, daha sonra genel merkezden aradılar aday olduğumuzu bildirdiler. Daha sonra biz çalışmalarımıza başladık tabiki seçimler sürecinde iyi bir çalışma yaptık. Demek ki vatandaşın da takdirini kazandık. Belediye başkanı seçildik, aradan iki sene geçti, o zaman içerisinde güzel çalışmalar yaptık. O zaman da meclis üyelerinden olsun bizim kendi meclis üyelerinden olsun biz seninle çalışmak istiyoruz, biz senin Ak Parti'ye geçmeni istiyoruz dediler ve olaylar bir anda oldu. 

Mücahid Erdal: CHP'den memnun mu değildiniz, yoksa iktidar partisinden daha fazla hizmet getirebilirsiniz düşüncesi mi oldu?

Mehmet Duymuş: Tabi ki. 90 yılından beri benim altıncı seçimim bu iktidar belediyesinden belediye başkanı seçildi. Tabi biz iktidarda çalıştığımız için rahat, hem ekonomik olarak projeler bazında yani iktidar partisinin olmanın baya bir avantajları var. Ben şahsi avantajlarımı değil belediyenin avantajları konusunda bu kararı verdik. Bu konuda istişare ettik olur mu olmaz mı, geçtiğimiz zaman sıkıntı olur mu olmaz mı her iki taraftada sıkıntı oldu. Cumhuriyet Halk Partisi'nden Ak Parti'ye geçmemizi isteyenler oldu geçmemizi istemeyenler oldu ve Cumhuriyet Halk Partisi'nde de sıkıntılar oldu tabi ki de ama neticede dediğim gibi bir pazarlık söz konusu değildi, biz beldemizin menfaatleri çerçevesinde hareket ettik. İnşallah hayırlısı olur Ak Parti'den de neticede gurur duyuyorum. Benim CHP'li arkadaşlardan da herhangi bir sıkıntım yok bunu da dile getirmek isterim. 

Mehmet Erdem: Aslında bu  benim sorumdu fakat Mücahid Bey benim sorumu aldı. Hem CHP'deyken hem Ak Partide'yken güzel çalışmalar yaptınız. İktidar olma avantajlarını diğer belediyelerde de görüyoruz. Yolun kenarına güzel bir yaptınız bildiğiniz üzere Vezir Han dan geliyor Vezirhan. Oraya güzel bir Han yaptınız oradan geçerken bir kere boş olduğunu görmedim. Ben oradan geçiyorum geçenlerde arkadaşla çıktık, Ertuğrulgazi Mahallesinde kimse kalmamış zannederim orada kimse yok 15-16 tane ev var. Şimdi istanbul'dan gelen insanlar artık hafta sonu olsa bile kaçmaya çalışıyorlar. İnsanların haftasonu bile kaçıp gelmesini isteyecek bir dizayn etme düşünceniz var mı? İnsanlar orada iki gün köy evinde bahçesi olacak kahvaltı yapacak, böyle bir şey var mı kafanızda?

Mehmet Duymuş: Dediğiniz gibi orada öyle bir düşüncemiz var bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Üniversiteden hocalarımız ile birlikte istişare ediyoruz. Orada onaltı ın yedi tane evimiz var terk edilmiş bir cami ve okulumuz var onları tekrardan elden geçirilerek İstanbul'dan burada gelip bir gün iki gün konaklayıp orada kendi bahçesini yapıp böyle bir şeyi hizmete sokmak istiyoruz böyle bir projemiz var. Böyle bir şey de projelerimizin içerisinde inşallah oraya bir canlılık getireceğiz. 

Mücahid Erdal: Belki seyircilerimiz de merak edebilir burada Sakarya, Bilecik Haber, kupalar var sayın başkanımız Basın Masasına hediye olarak getirmişler. Öncelikle çok teşekkür ediyoruz sizlere. Bunlar Vezirhan'da üretiliyor herhalde.

Mehmet Duymuş: Evet. Yani bu yapmış olduğumuz kupalar ve şu görmüş olduğunuz masa takvimi gibi bunları hediyelik eşya kıl çadırında yapıyoruz. Bunu daha da geliştireceğiz. Vezirhani geliştirmek için daha da güzel şeyler yapacağız onunla ilgili bir projemiz var devam ediyor. Bir yeni makina aldık imkanlar dahilinde belki ilerleyen zamanlarda BEBKA ile ortaklaşa proje yapıp daha farklı şeyler sunacağız inşallah. 

Mücahid Erdal: Çok teşekkür ediyoruz. Sedat Bey buyrun.

beldemizin-menfaatleri-cercevesinde-hareket-ettik1-670.jpg

Sedat Bayam: Bizi izleyen tüm kardeşlerimize ve tüm vezirhanlı vatandaşlarımıza selam olsun, herkesin günü hayırlı olsun diyelim. Şimdi ben siyasi partiden girdiniz çıktınız geldiniz onlara pek fazla girmeyeceğim. Sonuç olarak sizin tercihinizdir. Sizi bir parti seçerek başkan göstermiştir sizde iktidar partisinin avantajlarından faydalanmak için iktidar partisinin bulunduğu birliğe geçtiniz. Sizin de geçmişinizin Adalet ve Kalkınma partisi kökenli olduğunu biliyoruz dolayısıyla o dönem çok şaşırmış olduğum bir dönem değildi ama şu soru işareti oluştu kafamda, röportajları izlediğiniz zaman oradaki arkadaşlarımızın yapısal sıkıntılarının beyan ettiğini görüyoruz yani su sıkıntısından bahsediyorlar, alt yapı sıkıntısından bahsediyorlar, siz iktidar partisine geçseniz bile bu sorunlar düzelmemişti yine de düzelmedi. Şikayetlerden kaynaklı fikrimi söylüyorum. Bu sıkıntılar iktidar partisi tarafından giderilmemişti umarım sizin döneminizde iktidar partisinin desteği ile bir şeyler çözülür. Gördüğüm kadarıyla siz bütün belediyelerin yaptığı gibi su kalanizasyon projelerinden yardım alıyorsunuz. Kocaeli Belediyesinden bu takım çalışmalardan yardımlar alıyorsunuz. Bu anlamda iktidar partisi Ankara bazında size bu desteği vermiyor mu da siz Adapazarı'ndan, Kocaeli'nden almak istiyorsunuz? Bir de sizin seçildiğiniz dönemde bir terminal yapma sözünüz vardı diye hatırlıyorum, terminal yapma gibi bir şeyden bahsetmiştiniz, bu sözünü tutabildiniz mi yoksa tutamadınız mı yoksa çalışmalar yapıyor musunuz?

Mehmet Duymuş: Tabi ki vatandaşlarımız alt yapı çalışmaları ile ilgili vatandaşlarımız eksiklikleri söylemişlerdir katılıyorum onlara ama 96-97 yıllarında yapılan altyapı çalışmaları ile yapılan bir çalışma var iller bankası tarafından. Sakarya'dan geliyor bizim suyumuz sizin de bildiğiniz gibi, ilk önce kayabeline gidiyor kayabelinden sonra Vezirhan'a geliyor. Zaman zaman ana hatlarda patlaklar oluyor tabi ki biz bunu bazı bölgelerde bölgesel olarak yeniledik çelik borudur bazıları plastik boruydu. Bununla dediğiniz gibi Adapazarı büyükşehir belediyesi patlayan bir yer vardı orayı Adapazarı Belediyesi tarafından hallettik. Şuan orada bir sıkıntı yok, tabi ki genel olarak mahallelerde her sokakta çalışan bir sistem var tabi bu vanalar parke taşı döşenen yerlerde ya bizim teknik elemanların hataları ile ya müteahhitlerin hataları ile vanalar yer altında kaldı. Şuan çalıştırmaya kalksan çalışmaz onları tekrar yenilemek gerekiyor, bunlara da nokta atışı diyerek bazen patlayan yerlerde vanaları değiştirme imkanımız oluyor tabi bunları değiştirmek zaman alır ama ilerleyen zamanlarda bu bizim projelerimizin içinde inşallah bu su kesintisini yani mahalle mahalle bölerek ayıracağız. Terminal sözü olarak Vezirhan'da bizim eski karakolun olduğu bölge terminal olarak yapılmış ama bir kavşak var Gölpazarı'na iniyor orada bir terminalin zor olduğundan biz onu iptal ettirdik orayı park haline getirdik. Ve orayı da park olarak kullanıma hazır olarak halkımıza sunduk. Ama terminal şuan Vezirhana gerekli mi, bence gerekli değil çünkü ok fazla bir yol potansiyeli yok. Bizim 4-5 durağımız var o duraklarımız da Gölpazarı'ndan, Yenipazar'dan, Osmaneli'nden gelen minibüsler orada yolcu indirme bindirme yapıyor. Bir gidişte bir gelişte duraklarımız var yani otobüs firmaları da zaten duruyor. Bekleme duraklarımız bizim ihtiyacımızı karşılıyorlar. 

Orhan Şişman: Başkanım tekrar hoş geldiniz. Vezirhan benim beldem gibi sizde bizim başkanımızsınız. Şimdi konuşmanın başında 20 sene kadar belediyede hizmet etmiş kişi Vezirhan Belediye Başkanı olması Vezirhan için büyük bir başarı. Belediyeyi tanımak, Vezirhanı bilmek, eksikliklerini bilmek çok ciddi bir avantaj ve küçük bir yer. Ayrıca röportajlarda eleştiri getiren arkadaşlarımızdan daha önce Sedat Bayam'ın ifade ettiği elektrik hatlarının alta alınması ile ilgili birtakım doğru olanları da var bir taraftan sizi Cumhuriyet Halk Partisinden belediye başkanı olmuş olmanız daha sonrasında Ak Parti'ye geçmiş olmanız tabiki bu küçük yerlerdeki eleştiriler normaldir. Bu arkadaşların vezirhandaki hizmetleri görerek yaptıklarının kanaatinde değilim bir kısmı var. Ben Vezirhana girdiğim zaman eski hanın olduğu yerde Mehmet Erdem'in de dediği gibi Vezirhan'a açılmış olması o tarihi yerin bu güne kapalı olması bizim iin üzü bir şeydi onun açılmış olması çok güzel. Yine o çadır projesi çok güzel bir proje oldu bende gidip geliken uğradım oraya ciddi manada insanların ilgisi alakası var. Belediyenin alt tarafındaki yer küçük sanayi mi diyelim oraya, orasını yıktınız başka bir yere taşıdınız orası meydan oldu o da güzel bir şey. Fakat benim soracağım soru buna bağlantılı olarak daha önceki Bayırköy belediye başkanı, Osmaneli belediye başkanı geldiğinde konuşurken en büyük sorunun yani Bayırköy'de yani küçük yerlerde Vezirhanda da nüfusun artmaması veya eksilmesi noktasında o konuşlamarı yaparken birçok şey ifade etti ve benim de görüdüğüm Vezirhanda hareketliliğin sağlanması noktasındaki konut sorunu var diye düşünüyorum. Oradaki konut sayısının ve konutlardaki kalitesinin yeterli olmadığı kanaatindeyim bu konu ile alakalı Vezirhan'da biraz daha kaliteli konutların yapılması insanların Bilecik'e gelmemesi, Vezirhan'ın büyümesi adına düşündüğünüz bir çalışma, bir projeniz var mı? 

Mehmet Duymuş: Var tabi ki, konutlar hakkında sizden de teknik bilgi almıştık hatta bir sıkıntı olduğunda ben size her türlü yardımcı olurum demiştiniz. Bizim şuanda yürüttüğümüz 36 dairelik konut projemiz var ama ilk başlarda 50 kişi kadar bir talepli vardı ancak tabi vatandaşlar TOKİ tarzında konut bekliyorlar yani 300 lira gibi 500 lira kira öder gibi ben ev sahibi olayım artık TOKİ bu fiyatları yapmıyor biliyorsunuz onlarında 500'ün üzerinde istiyorlar biz TOKİ'den daha konforlu konut düşünüyoruz. 18 dairelik bir konut ile ilgili çalışmamızı yaptık. İnşallah ileri zamanlarda temelini atacağız. Göçü önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Vatandaşlar bilhassa genç çiftler, düğünden biriken biraz paraları veya biraz kredi ile beraber Bilecik'e yerleşmeyi daha çok istiyorlar, heves ediyorlar. Zaman geçtikçe bunlar Vezirhan'da olmamanın acılarını yaşıyorlar. Örneğin benim çocuklarım biz Bilecik'e gideceğiz dediler, Bilecik'e taşınmak istediler bende bakın kızım Bilecik'te çalışırsın ama çocuğunuz olduğu zaman onun bakımıdır bilmem nesidir sıkıntılı olur neticede bizim dediğimize geldiler. Bir sene sonra tekrar Vezirhan'a taşındılar. Burada aynı şekilde yedi sekiz genç evlendi buradan 4-5 tanesi ev aldı tabi ki gelende var giden de var ama konut olmayışından kaynaklanıyor bu da. İnşallah Vezirhan'da böyle konutsallaştırmaya başlarsak bunun arkası da gelir diye tahmin ediyorum. 13-14 kişi ile peşinatları konuşuyoruz son aşamadayız inşallah yakında temelini atacağız.

 

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 3230 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum