Bilecik milletvekilinin hayatı kitaplaştırıldı

Bilecik milletvekilinin hayatı kitaplaştırıldı

Bilecik’in tanıtımı noktasında birçok esere imza atan Taner Hoca, Besim Ömer Paşa’yı da ihmal etmedi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Bilgin, Kızılay Kültür Sanat Yayınları için Hilâl-i Ahmer ile Ebe ve Hemşire Eğitimlerinin öncüsü olan ve Bilecik’ten 2 dönem milletvekilliği yapan ‘Besim Ömer Paşa’yı yazdı. Batan Titanik gemisine binmek için bilet alan ancak gemiyi kaçırmasıyla da bilinen ‘Besim Ömer Paşa’nın dikkat çekici hayat hikayesinin yer aldığı kitap, Kızılay Kültür Sanat Yayınları tarafından okuyucuların beğenisine sunuldu.

Kızılay Kültür Sanat Yayınlarının en prestijli eserleri arasında gösterilen ‘Besim Ömer Paşa’ kitabı ile birlikte toplamda 12 kitabın lansman toplantısı Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

bilecik-milletvekilinin-hayati-kitaplastirildi1.jpg

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Karakoç, İHH Mütevelli Heyeti Başkanvekili Hüseyin Oruç,  Doç. Dr. Taner Bilgin’in yanı sıra Kızılay'ın kurucuları arasında yer alan Marko Paşa'nın torunu Despina Anaç video konferans ile lansmana katıldı.

Doç. Dr. Taner Bilgin, kaleme aldığı bu biyografi çalışmasında tüm okurları Besim Ömer Paşa’yı tanımaya davet ederken, kitabın arka kapağında okurlara şöyle sesleniyor:

“Gençlik yılları Osmanlı Devleti’nin son devrine, olgunluk yılları genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş devrine tekabül eden Besim Ömer Paşa, her iki dönemde de halk sağlığıyla yakından ilgilenmiş; bulaşıcı hastalıklarla ve tütün başta olmak üzere kötü alışkanlıklar mücadelede öncü olmuştur. Dünya çapında kadın doğum ve çocuk hekimliğinin kurumsallaşmasında etkili olan Besim Ömer Paşa, ülkemizde doğumhanelerin açılarak yaygınlaştırılmasının yanı sıra modern ebelik eğitimi verilmesinin de öncüsü olmuştur. Aynı zamanda ilk hemşire okulu olan Hilal-i Ahmer Hemşire Mektebi’nin ve ilk yardım teşkilatının kurulup hizmet vermesinde sorumluluk üstlenmiştir. Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti Hanımlar Heyet-i Merkeziyyesi, Veremle Mücadelede Osmanlı Cemiyeti, Himaye-i Etfal Cemiyeti, Türk Hastabakıcılar Cemiyeti, Türk Tıp Tarihi Cemiyeti gibi sağlıkla ilgili topluma hizmet üreten cemiyetlerin hemen hepsinde kuruluşundan itibaren görev almıştır.

bilecik-milletvekilinin-hayati-kitaplastirildi2.jpg

Bu biyografi çalışması, kâh Hilâl-i Ahmer Cemiyetinin temsilcisi kimliğiyle katıldığı yurt dışındaki bir konferansta “hilal” sembolünün niçin kabul edilmesi gerektiğine dair görüşlerini sabırla ve ısrarla dile getiren bir hatip kâh üniversite kürsüsünde geleceğin doktorlarını yetiştiren bir hoca kâh meclis kürsüsünde ülkenin dertlerine deva arayan bir vatansever kâh Hilâl-İ Ahmer başkanvekilliği ve fahri başkanlığıyla insanlık için çalışan bir insaniyetperver olarak gördüğümüz Besim Ömer Akalın’la tanışmaya, onu tanımaya davetimizdir.”

BESİM ÖMER AKALIN KİMDİR?

1862’de İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta eğitiminin ardından yükseköğreniminde tıp okuyan Besim Ömer, 1887’de Paris’e giderek kadın ve çocuk hastalıkları üzerine ihtisas görmüş ve bu alanda dönemin en meşhur hocalarından ders almıştır. Osmanlı Devleti’nde toplum sağlığı ve koruyucu hekimlik konusunu ciddi bir şekilde ele alan ilk bilim insanıdır. Hilâl-i Ahmer’in yeniden teşkilatlanmasında fikri ve fiili katkıları olan Besim Ömer Paşa, Osmanlı Hilâl-i Ahmer Hanımlar Merkezinin kuruluşuna da öncülük ederek kadınların Hilâl-i Ahmer’in faaliyetlerine daha yoğun ve etkili bir şekilde katılımını sağlamıştır. 19.yy sonu ve 20.yy başlarında Osmanlı coğrafyasındaki toplumsal taassupları yıkmayı başararak kadının itibarının artmasına katkı sağlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün teşviki ile siyasete atılmış, 1935’ten itibaren iki dönem Bilecik milletvekilliği yapmıştır. Hem Osmanlı hem de Cumhuriyet Türkiyesindeki birçok alanda ilklere imza atana Besim Ömer geçirdiği kalp krizi sonrası 78 yaşında vefat etmiştir.

Ömrünün olgunluk çağına kadarki kısmında Osmanlı Devleti’nin son devrine, ömrünün son yıllarında ise Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşuna şahitlik eden Besim Ömer Akalın üstlendiği görevler ve icraatlarıyla Türk tıp tarihine özellikle de Kızılay tarihine silinmez bir iz bırakmıştır. Ülkemizde doğum bilgisi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları gibi üç ayrı tıp dalında; ebe, hemşire ve hasta bakıcılık eğitiminde önemli hizmetlerde bulunmuş büyük bir tıp insanıdır.

bilecik-milletvekilinin-hayati-kitaplastirildi3.jpg

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 3541 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum