Bilecik SMMMO’da “Enflasyon Düzeltmesi” eğitimi

Bilecik SMMMO’da “Enflasyon Düzeltmesi” eğitimi

Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), TÜRMOB ve SÜRGEM işbirliğinde “Vergi Düzenlemeleri Kapsamında Enflasyon Düzeltmesi” konulu eğitim semineri düzenlendi.

Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), TÜRMOB ve SÜRGEM işbirliğinde “Vergi Düzenlemeleri Kapsamında Enflasyon Düzeltmesi” konulu eğitim semineri düzenlendi.

Bilecik SMMMO’da düzenlenen eğitim seminerine, SÜRGEM Yönetim Kurulu Üyesi SMMM Neşet Ertoy ile SÜRGEM Eğitmeni SMMM Sedat Göçgüner katıldı.

bilecik-smmmoda-enflasyon-duzeltmesi-egitimi1.jpg

Bilecik SMMMO Başkanı Ertuğrul Açıkgöz’ün açılış konuşmasının ardından SÜRGEM Kurul Üyesi Eskişehir Önceli Dönem SMMM Oda Başkanı Neşet Ertoy, SÜRGEM eğitim faaliyetleri hakkında bilgilendirici konuşma gerçekleştirdi.

SÜRGEM Eğitmeni SMMM Sedat Göçgüner, burada yaptığı sunumda, yasal düzenleme, temel kavramlar, 2023 yılı uygulama esasları, bilanço hesaplarının düzeltilmesi ve hazırlık sürecinde yapılması gerekenler konusunda seminere katılan meslek mensuplarına bilgiler verdi.

bilecik-smmmoda-enflasyon-duzeltmesi-egitimi2.jpg

KİMLER ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPACAK?

Sedat Göçgüner, kimlerin enflasyon düzeltmesi yapacağına ilişkin konuşmasında, “Enflasyon düzeltmesi, kolektif, adî komandit, adî şirketler ve iş ortaklıkları dâhil kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yapılacaktır. Yani bir işletmenin enflasyon düzeltmesi yapması için iki şart öngörülmüştür: Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefi olmak, bilanço esasına göre defter tutmak. Torba Yasa görüşmelerine düşünme ve nefes arası verildi, bazı düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi için büyük bir fırsat.

bilecik-smmmoda-enflasyon-duzeltmesi-egitimi3.jpg

Bu kapsamda önemli gördüğüm bazı hususlar şu şekilde:

İlki, 2024, 2025 ve 2026’da yapılacak enflasyon düzeltmesinin reel sektöre getireceği ilave vergi yükü ile ilgili. Değiştirilmediği takdirde reel sektör henüz satmadığı stoklar ve maddi duran varlıklar nedeniyle oluşacak düzeltme farkları üzerinden hiç beklemediği ve öngörmediği ciddi bir vergi yükü ile karşı karşıya kalacak. İşin ilginç yanı, reel sektör ve temsilcileri STK’lar, Odalar, dernekler durumun farkında bile değil.

Enflasyon düzeltmesinin vergi etkisinden reel sektörün tamamı olumsuz etkilenecek ancak, en çok düzeltme vergisini gayrimenkul sektörü ödeyecek.” ifadelerini kullandı.

Seminere katılım oldukça yoğun olurken meslek mensuplarının soruları yanıtlandı.

bilecik-smmmoda-enflasyon-duzeltmesi-egitimi4.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 305 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.