Bilecik'in ilçe sayısı nasıl 5'ten 8'e çıktı?

Bilecik'in ilçe sayısı nasıl 5'ten 8'e çıktı?

Haritaveri'nin paylaştığı veriler, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Bilecik'in 5 ilçesi olduğunu ortaya koydu.

Haritaveri'nin paylaştığı veriler, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Bilecik'in 5 ilçesi olduğunu ortaya koydu.

Günümüzde 8 ilçesi olan Bilecik, Cumhuriyet'in ilk yıllarından 1950'lere kadar 5 ilçeye sahipti. Merkez, Bozüyük, Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt'ten oluşan ilçeler zaman içinde yapılan düzenlemelerle 8'e yükseldi.

Pazaryeri ilçesi, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren Pazarcık ismiyle Bozüyük'e bağlı bir bucak olarak yer alıyordu. Ancak o dönemde Kahramanmaraş'a bağlı bir de Pazarcık ilçesi bulunması dolayısıyla iki yerleşim yerinin aynı adı taşımasının resmi yazışmalarda, posta hizmetlerinde ve idari işlerde çeşitli karışıklıklara yol açacağı öngörülerek düzenlemeye gidildi.

Ardından bu karışıklığı önlemek amacıyla 1 Mart 1953 ilçenin ismi Osmanlı dönemindeki eski kökenlerine (Ermenipazarı / Yahşi Pazarlı Bey) atıfla "Pazaryeri" olarak değiştirildi ve resmi olarak Bilecik'in ilçesi ilan edildi.

Sonrasında 1987 yılında Yenipazar’ın ilçe yapılması dönemin hükümeti tarafından yürütülen idari reformlar kapsamına alındı. 4 Temmuz 1987 tarihinde kabul edilen 3392 sayılı kanun ile Yenipazar'ın ilçe statüsü kazanması resmiyet kazandı. 26 Mart 1989 tarihinde yapılan yerel seçimlerle birlikte Yenipazar kendi yerel belediye yönetimini de seçerek Bilecik’in bağımsız bir ilçesi olarak bugünkü yapısına kavuştu.

Uzun yıllar boyunca Söğüt’e bağlı bir bucak olarak yönetilen İnhisar ise gelişen bölge ihtiyaçları doğrultusunda 30 Kasım 1989 tarihinde belediye teşkilatı kurularak belde statüsünü kazandı. İnhisar, belde olmasından çok kısa bir süre sonra, 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3644 sayılı "130 İlçe Kurulması Hakkında Kanun" ile bağımsız bir ilçe haline getirildi. Bu kanun kapsamında Söğüt ilçesinden ayrılarak doğrudan Bilecik'e bağlandı ve Bilecik'in 8. ve son ilçesi olarak mülki idare tarihindeki yerini aldı.

bilecikin-ilce-sayisi.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 133 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.