Bilecik'in nesi meşhur?
Bilecik Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik TSO ve BEBKA ortaklığında “Bilecik’in nesi meşhur?” sorusuna cevap aranacak bir çalışma başlatıldı.
Bilecik Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik TSO ve BEBKA ortaklığında “Bilecik’in nesi meşhur?” sorusuna cevap aranacak bir çalışma başlatıldı.
Çalışma kapsamında medeniyetlerin beşiği, kültürlerin buluşma noktası olarak nitelendirilen Bilecik’in yöresel tatları ve gastronomi değerlerinin koruma altına alınması, markalaşması, reçetelerin çıkarılması, akademik ve teknik uzman araştırmaların yapılması ve ürün haline getirilerek “Bilecik’in nesi meşhur?” sorusuna cevap bulunacak kapsamlı bir proje gerçekleştirilecek.
İlimizin marka ve gastronomi kimliği çıkacak olan bu çalışmanın ardından kentin yöresel yemeklerinin literatürde yer alması, yerli ve yabancı turistlerin yöresel lezzetlerin tatlarına bakacağı ve satın alacağı mekanların oluşturulması planlanıyor.
Bu bağlamda destek vermek isteyen ve bilgi sahibi olan vatandaşların, STK’ların, kamu kurum ve kuruluşlarının Bilecik Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvurmaları isteniyor.
Bu haber toplam 10298 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilecik te Ermeni yemekleri ve tatlıları meşhurdur.Yerel halkın hiçbir yemek kültürü yoktur.
Yanıtla (3) (2)Tehcir edilmeden önce sadece birkaç Ermeni köyü falan varmış bölgede. Bölgedeki yemekler onlardan mı gelmiş olacak, ne kadar saçma. Orada yaşamış Ermeniler hakkında okudum, muhtemelen orda yaşayan diğer halklar ne yiyorsa onu yediler. Ayrıca Bilecik'teki yemeklerin yakın bölgelerden hiçbir farkı yok neredeyse. Tatlılar baklava, helva, pekmez falan; yemekler de mantı vs. Yakındaki şehirlerle bir kaç küçük fark var ancak. Git bu yemeklerin tarihleri hakkında da international kaynaklardan oku.
Yanıtla (1) (0)Bakır ve altın islemeciligi inşaat ustalığı ve yemek kültürü Ermenilere aittir.Bilecik yerli halkı çobanlık ve tarımla uğraşmış olup et haslamaktan ve ekmek yapmaktan başka özel bir yemek ve tatlısı yoktur.kabak tatlısı bile öncelikle Rumlara sonra Ermenilere aittir.İlber Ortaylı hocamı dinleyiniz
Yanıtla (1) (1)Bunlar için bir kaynak var mı? Tarihle ve kültürle ilgilenip İlber Ortaylı'yı okumayan, dinlemeyen yoktur herhalde. Ama bu şu kültür Ermeniler'e bu kültür şunlara aittir demekle olmuyor, bunların Ermeniler tarafından getirildiği ya da daha önce Ermeniler tarafından yapıldığını yazan, eski kaynaklara dayanan bir kaynağınız olması lazım.Desiğim gibi güvenilir dipnotları olmalı.Facebook sayfalarına ya da uluslararası bilim insanlarıyla desteklenmeyen bloglara dayanmamalı.
Yanıtla (0) (0)Böyle bir sitede yazıp da bu doğrudur şu şudur diyebilecek kadar bu konulara hakim olduğunuzu hiç sanmıyorum.İlber Ortaylı'yı önermenizden belli zira İlber Ortaylı bir yemek tarihçisi değil, yemek tarihçiliği daha yeni bir kavram diyebiliriz zaten.Kendi kitaplarında da Osmanlı'daki Ermeniler hakkında bahseder tabi ki ama şu ya da bu Ermenilerin kültüründen gelir sadece falan demez hiç eğer okuduysaniz,söyleşilerinde de böyle bir şey duymadım.Direk Ermenilerden gelseydi Ermenistan'la benzer olu
Yanıtla (0) (0)Size cevap veren ilk yorumdaki Adanın da dediği gibi. Şehir nüfusunun küçük bir kısmını oluşturan insanlardan gelemez bir yemek kültürü tamamen. Elbette Bilecik'te o zamanlar Ermeniler vardır ve işletmecilik, ipek gibi işlerle ilgilenmişlerdir. Ama bölgede ünlü Ermeni aşçılar falan yoktu mesela. Ve buradaki yemekler Ermenistan'dakilere de pek benzemez. Ermeni yemekleri olsaydı gata gibi şeyler meşhur olurdu.Ortaya bu yorumu hangi sıfatla attığınızı söyleyin ya da bize güvenilir bir kaynak verin.
Yanıtla (0) (0)calismamasi ile meshur yan gel yat
Yanıtla (1) (0)Keklik kebabı ile meşhurdu.Bir zamanlariAma unutuldu keklik besnmeyince kebabıda yapılmaz oldu.Türküsü bile vardır.Bilecik türküsü.Aşağıdan gelen hanım oynasın keklik kebabını yiyen doymasın diye.Bu türküyü bile unutmaya başladık.Bu türkü hem söylenir hemde kaşık eşliğinde düğünlerde oynanırdı.Türkülere bile konu olan keklik kebabı tekrar niye yapılmasın Bursaya giden iskender kebanı Eskişehire giden çibörek yemeden dönmedim derken Bileciğe gelen neden Keklik kebabını yemeden dönsün.Hadi Bilecik
Yanıtla (0) (3)Daha öncede Bilecik e ait şerbet vs tarihsel ürünler için çalışmalar yapıldı sonuç ne oldu öncesinde de bir çok haber yapıldı şu yapılacak bu yapılacak diye hatta üniversite öncülüğünde vs. eeee şimdi gene başa döndük. yanlış anlamayın olumsuz eleştiri yapmak için yazmıyorum çalışmalardan sonuç çıksın ve vatandaş olarak bizim faydamıza sunulsun.
Yanıtla (1) (0)Bazı yorumlar tiksindirici Bı Ermeni şehri demediginiz kalmış ! Mübarek mezar taşlarından utanın ders alın
Yanıtla (1) (1)Bilecik tarihî meşhur Mübarek Bir beldesi, Tarhana çorbası kızartması kuyu kebabı kuzu çevirmesi höşmerim i ayranı Anadolu mutfağı meşhur
Yanıtla (0) (3)