Bilecik'te Nevruz Ateşi Yakıldı

Bilecik'te Nevruz Ateşi Yakıldı

21 Mart Nevruz Bayramı Bilecik'te coşkuyla kutlandı.

21 Mart Nevruz Bayramı Bilecik'te coşkuyla kutlandı.
Türklerin Ergenekon'dan çıkışı ve baharın gelişi olarak kutlanan Nevruz Bayramı, Bilecik Valiliği, Bilecik Belediyesi ve Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen törenle kutlandı.

dsc-0093.jpg

Gerçekleştirilen törene Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Belediye Başkan Yardımcısı Cabir Sağlam, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Şükrü Beydemir, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ferdi Erbakıcı, İl Emniyet Müdürü Beyti Kalaycı, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Suat Günbey, İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, Cumhur İttifakı AK Parti Bilecik Belediye Başkan Adayı Mustafa Yaman, İYİ Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Göksel Aydın, STK temsilcileri, Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.

dsc-0102.jpg

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende protokol adına söz alan İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, Nevruz'un Türklerin Ergenekon’dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini ve doğanın uyanışını temsil ettiğini belirtirken "Bolluğun, bereketin sembolü ve Türk Dünyası’nın müstesna ortak kültürel değerlerinden biri olarak kabul gören Nevruz Bayramı; Anadolu’dan Kafkaslara, Orta Asya’dan Orta Doğu’ya kadar uzanan geniş coğrafyada yüzyıllardır aynı ruhla; barış, kardeşlik, sevgi, saygı ve hoşgörü gibi evrensel değerler etrafında bütünleştirici niteliğiyle, binlerce yıldır aynı inanç ve coşkuyla kutlanmaktadır. Gece ile gündüzün eşit olduğu bugün yani 21 Mart tarihinde her yıl aynı tarihte kutlanan Nevruz ile bolluk ve bereket günlerinin karşılandığı, insan ve doğa arasındaki ilişkinin pekiştirildiği, toplumların yaşamlarındaki hareketliliklerin, başlangıçların ve dönüm noktalarının olduğu kabul edilmektedir. Nevruz, geçmişten günümüze birlik, beraberlik ve kardeşliğin hep beraber omuz omuza yaşanmasına vesile olan, özel bir kaynaşma, dayanışma günüdür. Birliğimizi güçlendiren Nevruz gibi kültürel zenginliklerimizi ve ortak değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak ve böylelikle insanlığa ve dünya dostluğunun sürdürülebilirliğine katkı sağlamak bizlerin asli görevleri arasındadır. Barışın her zamankinden daha önemli olduğu günümüzde, yüzyıllardır yakılan Nevruz ateşiyle baharın gelişini müjdeleyen kutlamaların, tüm dünyada; barışa, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe vesile olmasını temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, Türk dünyasının ve tüm dünyada bu bayramı kutlayan halkların Nevruz Bayramı'nı ve içerisinde bulunduğumuz 11 Ayın Sultanı Ramazan-ı Şerifinizi canı gönülden kutluyorum. Selam ve saygılarımı arz ediyorum." ifadelerini kullandı.

dsc-0108.jpg

Protokol konuşmasının ardından Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin Nevruz'la ilgili okudukları şiirlerle devam eden törende Halk Eğitim Merkezi Folklör Ekibinin halk oyunları gösterisi sergiledi.

dsc-0109.jpg

dsc-0110.jpg

Sonrasında rengarenk yumurtaların tokuşturulması ritüeline geçilirken Vali Şefik Aygöl yumurtaların kırılmamasını istedi ve "Şehrimizin çok güzel bir birliği var. Bu birliği niye kıralım? Bu şehrin birlikteliğine kırmamak, birleştirmek yakışır" şeklinde konuştu.

dsc-0116.jpg

Aynı zamanda 21-26 Mart Orman Haftası sebebiyle okul bahçesine protokol tarafından fidan dikimi gerçekleştirilirken Nevruz ateşini Vali Şefik Aygöl'ün yakması ve demir dövme ritüelinin yapılmasıyla tören devam etti.

dsc-0131.jpg

dsc-0137.jpg

dsc-0157.jpg

Öğrenciler ve protokolün de katılımıyla gerçekleşen halat çekme yarışması renkli görüntülere sahne olurken ardından atış sporlarına geçildi. Matrak gösterisine Belediye Başkan Yardımcısı Cabir Sağlam ile Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Suat Günbey katılırken ok atma etkinliğinde Vali Şefik Aygöl'ün başarılı atışları izleyenler tarafından alkışlandı. Vali Aygöl'den sonra ok ve yayı eline alan Bilecik ASKF Başkanı Nusret Tosun yaptığı atışlarda hedefi bulamayınca ortaya neşeli görüntüler çıktı.

dsc-0167.jpg

dsc-0176.jpg

dsc-0178.jpg

dsc-0182.jpg

Törenin son bölümünde Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları için yaptığı ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından 2022 Kurul Özel Ödülü alan Kayıtech adlı elektrikli otomobil Vali Şefik Aygöl ve beraberindeki protokol tarafından ilgi gördü.
Ayrıca okul öğrencilerinin metal teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, robotik kodlama, elektrik elektrik teknolojisi, makina ve tasarım teknolojisi ve bilişim teknolojileri alanlarında yaptıkları çalışmaların sergilendiği alanı gezen protokol, öğrencilerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

dsc-0185.jpg

dsc-0187.jpg


Protokolün, öğrencilerin çalışmalarının yanı sıra Kılıç Ustası Sezer Sargıl'ın tasarladığı kılıçları da incelemesinin ardından tören sona erdi.

dsc-0190.jpg

dsc-0192.jpg

dsc-0194.jpg

dsc-0197.jpg

Bu haber toplam 675 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.