BŞEÜ’den çeltik üreticisine destek olacak proje

BŞEÜ’den çeltik üreticisine destek olacak proje

BŞEÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (TUAM) deneme alanlarında çeltik verimini azaltan yabancı otların mücadelesinde su altında yetiştirme tekniği yerine damla sulama sisteminde herbisit kullanım imkanları araştırıldı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (TUAM) deneme alanlarında yürütülen bir TAGEM araştırma projesinde çeltik verimini azaltan yabancı otların mücadelesinde su altında yetiştirme tekniği yerine damla sulama sisteminde herbisit kullanım imkanları araştırıldı. Bu kapsamda birçok ilaçlama programları oluşturuldu ve saha denemeleri yürütüldü. İlaçlama programlarında bazı parsellerde konvansiyonel çeltik verimine yaklaşan verim değerlerine ulaşıldı.

bseuden-celtik-ureticisine-destek-olacak-proje1.jpg

Çeltik üretim tekniği bakımından sucul ortamda yetiştirilen bir kültür bitkisi. Çeltiğin sulak ortamda üretilmesinin nedenlerinden biri de yabancı otlarla mücadele. Yüksek su tüketimi ve yerleşim alanlarına uzak olması nedeniyle bu zorunluluk çeltik üretimini sınırlandırmakta. Tarımsal kuraklık nedeniyle de çeltik üretim alanları giderek azalmakta. Bu sorunun çözümünde damla sulama sistemi ümit vadetmesine rağmen su altında bırakılarak öldürülemeyen yabancı ot konusunda çiftçilerin sorunlarına henüz çözüm bulunamadı.

bseuden-celtik-ureticisine-destek-olacak-proje2.jpg

Çalışma sonuçları en kısa sürede çiftçilerin kullanımına sunulacak.

bseuden-celtik-ureticisine-destek-olacak-proje3.jpg

Kaynak:Kemal AYDEMİR

Bu haber toplam 1319 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum