BŞEÜ'den DMD hastaları için umut veren çalışma

BŞEÜ'den DMD hastaları için umut veren çalışma

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından DMD hastalarının tedavisine yönelik başlatılan çalışmalar desteklenmeye hak kazandı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından DMD hastalarının tedavisine yönelik başlatılan çalışmalar Türkiye Sağlık Bilimleri Entitüsü Başkanlığı (TÜSEB) tarafından 1 milyon TL bütçe ile desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamında Doç. Dr. Ali Taghizadehghalehjoughi’nin yürütücülüğünde 6 farklı disiplinden 9 bilim insanı DMD hastalığına genetik temelli tedavi oluşturulması için araştırma yapacak. Bu çalışma sayesinde DMD hastaları için umut verici yerel tedavi geliştirilecek.

DMD HASTALIĞI NEDİR?

Duchenne muscular dystrophy (DMD) hastalığı kalıtsal bir kas hastalığıdır. Çoğunlukla erkek çocuklarda görülmekle beraber, kas dokusu distrofin (kas yapıtaşı proteini) isimli proteini üretemez. Bu durum kaslarda zayıflığa neden olur. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte kalp kası hasarı görülmeye başlar. Günümüzde kök hücre ve farklı kalp ilaçları (Cat 1004 iltihap önleyici) kullanılsa da sadece hastalık seyrinin yavaşlatılmasına yardımcı olmaktadır. 

Kaynak:Nilüfer ERDAL

Bu haber toplam 2121 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum