BŞEÜ’den firmaların sorunlarına çözüm

BŞEÜ’den firmaların sorunlarına çözüm

BŞEÜ’de, 2018 yılında faaliyetlerine başlayan Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğü (TTO) hem akademik personele hem de sanayi-üniversite iş birlikleri kapsamında diğer paydaşlara kalıcı ve akılcı çözümler üretiyor.

BŞEÜ’de, 2018 yılında faaliyetlerine başlayan Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğü (TTO) hem akademik personele hem de sanayi-üniversite iş birlikleri kapsamında diğer paydaşlara kalıcı ve akılcı çözümler üretiyor. Bu bağlamda sanayi kuruluşlarına Ar-Ge desteği, patent desteği, inovasyon çalışmaları gibi çok sayıda faaliyet eş zamanlı olarak yürütülüyor.

bseuden-firmalarin-soruinlarina-cozum1.jpeg

TTO Koordinatörlüğü, Üniversite-Sanayi iş birliğini ve firmaların üniversite ile olan etkileşimden fayda görmelerini sağlamak için firma ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Bu ziyaretler kapsamında firmaların süreç ve ürün açısından ihtiyaç analizleri yapılarak firmalar konuyla ilgili öğretim üyelerine yönlendiriliyor. Alınan geri dönüşler sonucunda akademisyen-firma eşleştirmeleri yapılarak firmaların problemlerine üniversitemizde çözüm bulunuyor. Çözüm süreçlerinin devamında ise bu çalışmalar Ar-Ge projelerine dönüşüyor. Bu bağlamda TTO Koordinatörlüğü yürüttüğü Ar-Ge proje sayısı önceki yıllara göre büyük bir oranda artarak 14’e çıktı.

bseuden-firmalarin-soruinlarina-cozum2.jpeg

TTO Koordinatörlüğü, Ar-Ge projelerine ek olarak sanayi firmalarına patent araştırma raporu, patent ihlal analizi ve patent eğitimleri de düzenleniyor. Bunun yanı sıra teknoloji tabanlı iş fikirlerinin hayata geçirilmesine olanak sağlayarak girişimci adaylarına danışmanlık desteği Koordinatörlük tarafından veriliyor.

Akademisyenler, öğrenciler ve sanayi firmalarına yönelik fikri haklar, girişimcilik gibi teknoloji transfer ekosistemini besleyen konular ile ilgili etkinlikler düzenleyen Koordinatörlük gelecek planları arasında BEBKA tarafından fonlanan SEED-UP projesi ile ilimizdeki teknoloji tabanlı iş fikrine sahip olan kişilere eğitim ve mentörlük hizmeti veriliyor.

bseuden-firmalarin-soruinlarina-cozum3.jpeg

BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, koordinatörlüğün son 3 yılda ciddi bir ivme yakaladığını belirterek, “Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğümüz pandemi dönemine denk gelmesine rağmen 2020-2022 yılları arasında toplam 56 firma görüşmesi gerçekleştirmiştir. İlimizdeki ve bölgemizdeki sanayi kuruluşlarına Ar-Ge ve patent desteği sağlamak, firmalarımıza katma değer oluşturmak adına büyük bir çaba sarf eden Koordinatörlüğümüz 2020 yılı öncesi 6 olan firma etkinlik sayısını da 34’e çıkarmış durumdadır.” diye konuştu.

TTO Koordinatörlüğü tarafından ilk olarak 2019 yılında yapılan patent başvurusunun son yıllarda arttığının altını çizen TTO Koordinatörü Doç. Dr. Edip Avşar, “Patent portföyümüz, çeşitli sektörlerde uygulama potansiyeli olan bir dizi yenilikçi fikir ve teknolojiyi içermektedir. Bu portföyde yer alan patentler, tıp, mühendislik, biyoteknoloji, bilgi teknolojileri gibi daha birçok alanda önemli ilerlemeleri temsil etmektedir. Üniversitemizin patent portföyü, akademik mükemmeliyetin yanı sıra gerçek dünya sorunlarına pratik çözümler sunan projeleri yansıtmaktadır. Özellikle tıp ve diş hekimliği fakültelerimizin açılmış olmasıyla birlikte koordinatörlüğümüzün çalışma alanı genişleyerek, bu alanda da patent başvuru talepleri gelmeye başladı. Bunun sonucu olarak Üniversitemizin başvuru sahibi olduğu patent başvuru sayıları artarak 2023 yılı temmuz ayı itibariyle 18’e ulaştı.” ifadelerini kullandı.

bseuden-firmalarin-soruinlarina-cozum4.jpeg

Üniversitenin patent portföyü hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler TTO web sitesini ziyaret edebilir veya TTO ile iletişim kurabilirler.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 708 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum