Buğday fiyatlarında ralli sürüyor

Buğday fiyatlarında ralli sürüyor

Buğday fiyatları, ABD'de stokların beklenenden daha fazla azaldığını gösteren verinin ardından Chicago piyasasında rallisini sürdürdü.

Buğday fiyatları, ABD'de stokların beklenenden daha fazla azaldığını gösteren verinin ardından Chicago piyasasında rallisini sürdürdü. Bu yükseliş, gıda enflasyonuna ilişkin endişelerin artmasına yol açıyor.
ABD'de Perşembe günü açıklanan çeyrek dönem tahıl stokları raporu, depolanmış Amerikan buğdayı miktarının 1 Eylül itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azaldığını gösterdi. Bu veri, buğday fiyatlarının Ağustos ortasından bu yana en büyük artışı göstermesine neden oldu ve market faturalarının daha da yükseleceğine ilişkin endişeleri artırdı. Fiyatlar Cuma günü yüzde 0,6 kadar yükselerek çıkışını sürdürdü.
Buğday arzındaki sıkışıklık, pizza hamuru ve simit yapımında kullanılan ilkbahar ürünü buğday üretiminin azalmasına yol açan kuraklığın ardından meydana geldi. Kuzey Amerika'dan Rusya'ya, buğday üretimine ilişkin beklentiler aşırı hava koşullarından dolayı da bozuldu ve bu durum, güçlü küresel talep artışına ilişkin işaretlerle birlikte, kıtlığa yönelik tedirginliği artırdı.
Çin, kötü hava koşullarının ülke içi hasadı olumsuz etkilemesi ve daha fazla tahılın yem olarak hayvancılık kesimine yönlendirilmesi sonucu ithalatın yılın ilk sekiz ayında yüzde 40 artması ile birlikte büyük miktarlarda buğday alımı yapıyor.
Buna karşılık, ABD'de soya fasulyesi stokları, Tarım Bakanlığı'nın yağlı tohum için önceki üretim görünümünü yükseltmesi ile birlikte artış gösterdi. Mısır arzı da beklenenden daha büyüktü.
Pekin'in bu iki tahıl için alım faaliyetleri, düşen domuz eti fiyatlarının yetiştiricilerin kâr marjlarını daraltması ve hayvan yemi için taleplerini azaltması sonucu azaldı.
Mısır vadelileri Chicago'da yüzde 0,9 kadar düşerken, soya yüzde 0,4 değer kaybetti. Çin'de Dalian piyasası bir haftalık tatil süresince kapalı.

 

Kaynak:bloomberg

Bu haber toplam 1394 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.