"Dezenformasyon önemli bir tehdit"

"Dezenformasyon önemli bir tehdit"

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Edibe Sözen ise dünyada yeni bir düzen kurulmaya başladığını belirterek dezenformasyon ve manipülasyonun her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Anadolu Yayıncılar Derneği ile birlikte düzenlediği Dezenformasyonla mücadele ve yeni iletişim teknolojilerinin ele alındığı “Yerel Medya Çalıştayı” bugün saat 10.00'da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda başladı.

“DEZENFORMASYON BİR TEHDİT OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR”

Sinan Burhan’ın ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Edibe Sözen ise dünyada yeni bir düzen kurulmaya başladığını belirterek dezenformasyon ve manipülasyonun her geçen gün arttığına dikkat çekti. 

Pandemi ile birlikte dezenformasyonun tehlikeli ve maksatlı bir hal aldığına vurgu yapan Prof. Dr. Edibe Sözen, şöyle konuştu:

“Son günlerde özellikle ülkemizin gündemine oturan sığınmacılar ve göçmenler hakkında yayılan bilgiler çok tehlikeli bir dezenformasyon sürecini bize gösteriyor. Oysaki resmi bilgiler bize gerçekleri gösteriyor ama tehdit edici söylemler gündemimizi meşgul etti. Genetiğinde soy kütüğünde göçmenler olan Cumhuriyet tarihimizin aksine göçmenlere karşı politikalar geliştirmek bu coğrafyaya ait bir söylem değil. 

Bugün dünyada en büyük güvenlik kuruluşları bile dezenformasyon konusunda çalışmalar yapıyorlar. Gerek geleneksel medya gerekse sosyal medyada bunun nasıl önleneceğini düşündüğümüzde ise çalışmalar mevcut. Bir takım sınırlamalar getirme noktasında çalışmalar var. 

Sosyal medyada bot hesaplar var ve bu hesaplar üzerinden nefret konuşmaları, hakikat dışı paylaşımlar, yasal olmayan verileri kullanma gibi süreçlere yönelik yasal düzenlemelerin hayata geçmesi bekleniyor. 

Bir gerçek kamuoyu var bir de dijital dünyada ortaya çıkan kamuoyu var. Bunların hepsini düşünüp belirli bir yönlendirmeye tabii tutmak gerekiyor. Her anlamda düzenlemeler yapmak bizim için önemli çabalardan birisi olacak. Mecliste sosyal medya yasası hazırlanıyor ve sosyal medyadaki etkileşimlerin düzenlenmesi için çalışmalar yürütülüyor.

“YEREL MEDYAYI GÜÇLENDİRMEK BİZİM GÖREVİMİZ”

Basın İlan Kurumu olarak dezenformasyonla ilgili mücadelenin tam merkezindeyiz. Yasal düzenlemelerle yapılacak her türlü görevi yerine getirecek bir kurum. Basın İlan Kurumu’nun milli güvenliğe ve ülke menfaatlerine aykırı yapanlara devlet desteği vermemek gibi iki temel ilkemiz var. Bunun dışında gerçekten mesleğini icra edenlere gereken desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Yerel medyayı güçlendirmek bizim görevimiz.” diye konuştu. 
 

Kaynak:Nilüfer ERDAL

Bu haber toplam 1264 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.