EGL öğrencileri TÜBİTAK finalinde

EGL öğrencileri TÜBİTAK finalinde

Ertuğrulgazi Lisesi öğrencileri geliştirdikleri cihaz ile TÜBİTAK Türkiye Finalleri’nde yarışacak.

Ertuğrulgazi Lisesi öğrencileri geliştirdikleri cihaz ile TÜBİTAK Türkiye Finalleri’nde yarışacak.

Bilecik Ertuğrulgazi Lisesi öğrencileri Efe Ali Şirin, Elif Irmak Kaya ve Ayşe Sena Çelik fizik öğretmenleri Onur Özdemir’in danışmanlığında, TÜBİTAK 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında “Duruş Pozisyonuna Bağlı Omurga Rahatsızlıklarının Önlenmesine Yönelik Elektronik Yelek Tasarımı” projesi ile fizik alanında bölge birincisi oldu. EGL öğrencileri ilimizi Türkiye finallerinde temsil etmeye hak kazandı.  

egl-ogrencileri-tubitak-finalinde1.jpg

Yaptıkları çalışmanın ortopedi alanında önemli bir çalışma olduğunun aktaran öğrenciler projeleri ile geliştirilen yeleğin daha kullanışlı hale getirilmesi için Türkiye Finallerine kadar olan 2 aylık süreyi verimli kullanmaya çalıştıklarını, projenin ilk versiyonunda yanlış duruş pozisyonunu belirleyerek takibini mobil cihaz üzerinden yapabildiklerini ancak tıbbi alanda kifoz (kamburluk) ve lordoz (bel eğriliği) tespit ve tedavi sürecinin daha etkili olabilmesi amacıyla sırt bölgesinin eğim açısının da ölçülmesi gerektiğini belirttiler.

Projenin geliştirilmiş versiyonunda yanlış duruş belirlemesinin yanında, hızlı bir şekilde duruş açısı ve süresi ölçülerek kifozun seviyesini anında mobil uygulama üzerinden belirlenebilmekte. Geliştirilen cihaz, gönüllü olarak destek veren yetişkin birey üzerinde denenerek test edildi. Deney sonucunda elde edilen bulgular yanlış duruş pozisyonunun doğuştan gelen yatkınlık olmadığı durumlarda kişiye bağlı zamanla kazanılan bir alışkanlık olduğunu anlaşıldı.  Ayrıca kifoz, bel ve sırt ağrıları gibi başlangıç aşamasındaki omurga rahatsızlıklarının doğru duruş farkındalığı kazanıldığında aşılabilecek rahatsızlıklar olduğunu çalışmamız sonucunda elde edilen verilerden belirlendi.

İş ya da okul yaşantısında yanlış duruş pozisyonunda geçirilen süreler günümüzde oldukça uzadı. Bu durumda bel ve sırt ağrılarına bağlı iş gücü kaybı oluşarak çalışma veriminde azalma olabilmekte. Öğrencilerde ise motivasyon kaybına bağlı olarak akademik başarılarında düşüş yaşanabilmekte. Doğru duruş pozisyonu kazanılmadığı taktirde ilerleyen süreçte ülke ekonomisine kişi başı 6000 ile 35000 ABD doları arasında ekonomik kayıp yaşanmasına sebep olabilmekte. Bu nedenle ilkokul döneminden başlanarak yapılan omurga taramasında geliştirilen cihaz okul sağlığı kapsamında kullanılabiliyor.

Ayrıca, cihaz ortopedi polikliniklerinde hastaların normal duruşlarında oluşan eğim açısını belirlemede de kullanılabilir. Bu sayede çocukluk döneminden başlanarak omurga rahatsızlıklarının ilerlemesi erken tanı yavaşlatılabilir ve önlenebilir. Cihaz gerekli durumlarda hekimlere bilgilendirme mesajı gönderdiği için tedavi süreci sürekli izlenebilmekte.

Bu haber toplam 1569 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.