Ekinlerde hastalık riski!

Ekinlerde hastalık riski!

Bilecik’te son dönemde etkili olan sağanak yağışlar sonrası hububat ekili alanlarda bir takım hastalıkların ortaya çıktığı görüldü.

Bilecik’te son dönemde etkili olan sağanak yağışlar sonrası hububat ekili alanlarda bir takım hastalıkların ortaya çıktığı görüldü. Sağanak yağışlarla birlikte düşük seyreden hava sıcaklıkları sonrası ekinlerde sarı pas, kahverengi pas ve mantar hastalıklarında artış olduğu görüldü. Üreticiler hastalıklara karşı zirai mücadeleye başlarken Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de çeşitli kontroller gerçekleştiriyor. Arazilerde incelemelerde bulunan ekipler üreticilere bilgilendirmelerde bulunuyor.

ekinlerde-hastalik-riski2.jpg

Bilecik Tarım ve Orman Müdürlüğü, hububat ekili alanlarda görülen hastalıklara ilişkin yaptığı açıklamada, “Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerince hububat hastalık ve zararlı kontrolleri devam etmektedir. Bölgemizde yağışlar ve sıcaklıkların düzensizliği nedeniyle tahıl üretim alanlarında başta sarı pas, kahverengi pas ve mantar hastalıklarında bir artışın olduğu gözlemlenmiştir. Bu konuda gerekli bilgilendirmeler ve kontroller İl Müdürlüğümüz teknik ekiplerince yapılmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

ekinlerde-hastalik-riski3.jpg

TMO’NUN ALIM FİYATLARI BELLİ OLMUŞTU

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TMO’nun buğday ve arpa alım fiyatları geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı.

Buna göre, ton başına 1000 TL destek verilecek ekmeklik buğdayın ton başına 9 bin 250 TL, arpanın ise ton başına verilecek 500 TL destekle 7 bin 500 TL’den alınacağı bildirilmişti.

Bilecik’te oldukça yaygın şekilde yapılan hububat ekimi kapsamında Haziran ayı sonunda sıcak iklime sahip ilçelerde hasadın başlaması bekleniyor. Temmuz ayı ortalarında ise Bilecik’in büyük bir kesiminde hasad yapılması öngörülüyor.

Öte yandan, üreticiler TMO’nun alım fiyatlarını makul olarak karşılarken yağışlar sonrası rekoltede bir düşüş meydana gelme riskinin bulunduğunu belirtiyor.

ekinlerde-hastalik-riski3.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1103 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.