Enkaz altından 200’den fazla vatandaşımızı çıkardılar

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından Bilecik’ten afet bölgesine giden ANDA Arama Kurtarma ekibi, Bilecik’e döndü.

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından Bilecik’ten afet bölgesine giden ANDA Arama Kurtarma ekibi, Bilecik’e döndü. 

ANDA ekibinden bölgeye giden 146 kişilik grup, Kent Konseyi Başkanı Seyfi Özgen, ANDA ekibinde görev alanların aileleri ve Bilecikliler tarafından Kent Konseyi'nde karşılandı.

Deprem bölgesine ilk ulaşan ekipler arasında yer alan ANDA ekibi, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da çalışmalara destek verirken 200’ün üzerinde vatandaşımızı enkazdan canlı çıkarmayı başardı. 

anda-arama-kurtarma1.jpg

ANDA Bilecik İl Temsilcisi Kadir Esat Kısacık, yaptığı açıklamada, ANDA Arama Kurtarma Ekibinin sahada tam eğitimli 1500 personelle görev aldığını ifade etti. Bilecik ekibi olarak ANDA koordinesinde AFAD’ın yönlendirmesi ile görev aldıklarını anlatan Kadir Esat Kısacık, kendileri dönse de sahada halen çalışan ekiplerin olduğunu, en kısa zamanda iyileştirme faaliyetleri için deprem bölgesine dönüş yapacaklarını dile getirdi. 

ANDA ekipleri olarak 1 gün boyunca çeşitli noktalarda arama kurtarma çalışmalarına katıldıklarını söyleyen Kısacık, şöyle devam etti:

anda-arama-kurtarma2.jpg

“160'ın üzerinde eğitim almış gönüllümüz, ekiplere bölünerek Adıyaman, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta görev aldı. Afet bölgelerinde görev alan arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu özel sektörde çalışıyor. İşlerinden feragat ettiler, bireysel izin aldılar. Gönüllü genç kızlarımız bizim orada elimiz, ayağımız ve beynimiz oldular. Beraber çalıştığımız kız kardeşlerimizin sahada olmaları bizlere güç ve kuvvet verdi. Farklı yerlerde farklı ekiplerle çalıştığımız için 200 üzerinde insanı enkazdan canlı çıkarmayı başardık. İşimiz gerçekten çok zordu. Türkiye genelinde 1500 eğitimli ANDA Arama Kurtarma gönüllüsü ve 2000 üzerinde insani yardım gönüllüsü deprem bölgesinde görev aldı. Bilecik ekibi olarak tarafımıza verilen görevleri tamamlayıp döndük ama halen sahada aktif çalışan ANDA ekiplerimiz var , arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına devam ediyorlar . Bizlerde en kısa zamanda arama kurtarma ve iyileştirme faaliyetleri için deprem bölgesine tekrar dönüş yapacağız. Rabbim bizlere bir daha böyle bir tecrübe ve felaket yaşatmasın.'' dedi.

anda-arama-kurtarma3.jpg

Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencisi ve ANDA gönüllüsü Fethiye Gümüş de depremin ikinci günü Hatay'da ANDA ekibine katıldığını ve erzak gönderme çalışmalarına destek verdiğini ifade etti. Fethiye Gümüş, deprem bölgesinde çok zor anlar yaşadıklarını anlatırken, “Hatay'ın Antakya ve İskenderun noktalarında arama kurtarma çalışmalarına katıldım. Enkaz altında olan insanlarımızın seslerini duyduk ve kurtarma faaliyetlerine başladık. Daha önce bu şekilde bir deprem yaşamamıştım. Çok zordu, hem oradaki aileler açısından hem de bizler için. Geride kalanların acıları, cenazelerini ve canlı olarak kavuşmak için bekleyişleri çok zor. Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın.'' diye konuştu.

Gönüllü Evren Kayadelen ise deprem bölgesindeki izlenimlerini anlatmakta zorlandığını kaydederek, “ANDA ve diğer sivil toplum kuruluşlarının daha fazla malzemeye ihtiyacı var. İhtiyaçların giderilmesi gerçekten çok önemli. Cenab-ı Allah bir daha yaşatmasın ama bu ülkemizin bir gerçeği. Kayıplar yaşadığımızı ülke olarak gördük. İlk gittiğimizde elektrik yoktu, karanlıkta insanların yardım çığlıklarına, çaresizliklerine şahit olduk. Duyabildiğimiz her yardım çağrısına ulaşmaya çalıştık.'' şeklinde konuştu. 

anda-arama-kurtarma4.jpg

Deprem bölgesine lojistik destek sağlayan Kent Konseyi Başkanı Seyfi Özgen, ANDA ekibinden avukat Fazlı Güner ile Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Bilgin de Bilecik halkının deprem anından itibaren kenetlendiğini aktararak, afet bölgelerine 4 tır, 1 kamyon ve 2 kamyonet ile temel gıda, su, bebek maması, kıyafet, çadır gibi malzemelerin deprem bölgesine gönderildiğini belirtti.

Son olarak ANDA Bilecik İl Temsilciliğine çalışmalarından ötürü plaket takdim edildi. Plaketleri alan Kadir Esat Kısacık, “Biz kahraman değiliz sadece bu işin eğitimini almış insanlarız. Bu plaketleri hakettiğimizi düşünmüyorum ama orada yetemediklerimiz, yetişemediklerimiz için saklayacağım.” dedi.

İzlenme: 1980
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar