Gölpazarı Büyükbelen Köyü; Ceviz Deposu

Gölpazarı Büyükbelen Köyü; Ceviz Deposu

Gölpazarı’nın Büyükbelen Köyü, mevsiminde günlük 80-100 ton yeşil kabuklu ceviz satışıyla ülkemizin önemli ceviz depolarından birsi haline geldi.

Gölpazarı’nın Büyükbelen Köyü, mevsiminde günlük 80-100 ton yeşil kabuklu ceviz satışıyla ülkemizin önemli ceviz depolarından birsi haline geldi. 15 gün devam eden hasat sezonunda yekün 1500 tonun üzerinde ceviz satışı yapılıyor. 

İnegöl’de polislik yapan Fahri Yıldırıcı yaklaşık 15 yıl önce Chandler cinsi cevizi köyüne getirdi. Yıldırıcı’nın önderliğinde Chandler cevizinin yaygınlaştırılması ile birlikte ceviz üretimi günden güne artarak son dönemde adeta şaha kalktı. 

golpazari-buuyukbelen-koyu-ceviz-deposu-1.jpg

Cevizlerini ufak kantarlarla tartarak satmaya çalışan köylüler geçtiğimiz yıl aralarında 100 bin TL para toplayarak 60 tonluk kantar yaptırdılar. 

Bursa’da faaliyet gösteren AK Koza firması 2021 yılında köyden 1000 ton yeşil kabuklu ceviz aldı. Köyün çalışkanlığına ve üretkenliğine hayran kalan firma yaklaşık 120 kişilik ceviz üreticisini tesislerinde ağırlayarak Bursa gezisi düzenledi. 

Bursa programı kapsamında kentin tarihi ve turistik yerleri olan Ulu Camii, Tophane, Kapalı Çarşı, Yeşil Camii gibi yerleri gezen ceviz üreticileri daha sonra AK Koza tarım şirketinin tesislerinde incelemelerde bulundu. Gölpazarlı ceviz üreticilerinin Bursa programı AK Koza firması tarafından ikramlarda bulunulması ile sona erdi. 

golpazari-buuyukbelen-koyu-ceviz-deposu-3.jpg

Üreticiler, AK Koza firmasına ilgi ve alakasından dolayı teşekkür ederek ziyaretten memnun kaldıklarını bildirdiler.

Köy Muhtarı Sefer Güven başta olmak üzere köy eşrafından Halil İbrahim Güven, Turgut Kayabaşı, Veli Demiral ve Nail Temizkan, köylerinde ceviz üretiminin yaygınlaşmasında büyük emeği olan Fahri Yıldırıcı’ya teşekkür ettiler. Köylüler, ceviz üretimi ile gelirlerinde ciddi artış kaydettiğini bildirdiler. 

golpazari-buuyukbelen-koyu-ceviz-deposu-2.jpg

Sakarya Gazetesi; bir mıh bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir kahramanı bir kahraman vatan kurtarır hakikatinde olduğu gibi köyünden çıkan bir polisin köyünü ilin en çok ceviz satan köye dönüştürmesini dile getiriyor. Büyükbelenliler, ilgililerin ilgisini ve takdirini bekliyorlar.

İlgili Haberler

Kaynak:Bilecik Haber

Bu haber toplam 7794 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum