İşgalin izlerini yansıtacak

Bilecik Valiliği bahçesinde gerçekleştirilen peyzaj düzenlemesinde farklı bir çalışmaya imza atıldı.

Bilecik Valiliği bahçesinde gerçekleştirilen peyzaj düzenlemesinde farklı bir çalışmaya imza atıldı. 

Yunan işgali sırasında yakılan hükümet konağının valilik makam odasındaki tavan işlemesi, gerçekleştirilen çalışma kapsamında Bilecik mermerine işlenerek bahçenin zeminine yerleştirildi. Çalışma kapsamında 100 yıl önce yaşanan acı hatıraların unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Ayrıca, valilik makam odasının tavanındaki işlemenin milletin ayaklarının altında olduğu mesajı ile milletimizin yerinin her zaman devletin başının üstünde olduğu anlatılıyor.

Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, valilik bahçesinde açılışı gerçekleştirilen ‘Bilecik 100. Yıl Kurtuluş Fotoğraf Sergisi’nde, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Kızılkaya, Bilecik’in 100 yıl önce yaşadığı acı hatıraları bir kez daha yaşamamak adına gelecek kuşaklara aktarılması gereken mesajlar olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Buradaki zemin bu binanın tarihini ve aslında 100 yıl önce Bilecik’in neler yaşadığının önemli sembollerinden birisi. Malumunuz valilik binası Sultan 2. Abdulhamit zamanında Bilecik’e armağan edilmiş 3 önemli eserden birisi. Bilecik hükümet konağı 100 yıl önce Yunan işgalinde yakılan yıkılan 1956 tane binadan bir tanesi. Hükümet konağımızın yanan o acı günlerinin hatırası valinin makam odasındaki tavan işlemesinde bugüne kadar korunarak gelmiş. Burası 2017-2021 yılları arasında ciddi bir restorasyondan geçiyor. Valinin odasındaki tavan işlemesi de bu restorasyonda korunarak gün yüzüne çıkıyor. 

Biz bahçe düzenlemesini yaparken sadece yeşillik değil, insanlarımıza, bizden sonraki kuşaklara geçtiğimiz dönemde yaşadığımız acıların mesajını verebileceğimiz bir peyzaj düzenlemesi yapmak istedik. Bizden sonraki kuşaklar eğer çalışmazsak, birbirimize sahip çıkmazsak, birliğimizi korumazsak zor günler yaşayacağımızın bir sembolü olsun diye zihinlere bir mim olsun istedik. Dolayısıyla valinin başının üstündeki tavanı o günlerin bilinmesi adına burada bahçe düzenlemesinde Bilecik mermerinden işledik. Aslında şu anda ayağınızın altındaki yer hükümet konağında valinin makam odasında başının üstündeki tavandır. Aynı zamanda biz burada şu mesajı da veriyoruz: Bu hükümet konağı ve valilik teşkilatı ile kamu birimleri, halkımız, milletimiz için vardır. Milletimiz varsa devletimiz vardır. Dolayısıyla valinin başının üstündeki tavan burada sizin ayaklarınızın altındadır. Biz devletimizi yaşatmak için insanımızı her zaman başımızın üstünde tuttuğumuzu bilinsin istiyoruz. Bu vesile ile serginin burada düzenlenmesini de çok anlamlı buluyorum.” ifadelerini kullandı. 

İzlenme: 1580
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar