İsmet Sever'in Zulmüne Partilerden Ortak Tepki
Söğüt Belediyesi kiracılarının çoğuna tebligat göndererek işyerlerini 1 hafta içersinde boşaltmasını istemesi ve yeniden ihaleye çıkması üzerine Söğüt'te tansiyon yükseldi.
Söğüt Belediyesine 1.500 tl kira ödeyen esnafın 20.000 bedelin üzerinde muammen bedel ile ihaleye çıkarılacağı öğrenilirken bazı işyerlerinin hiç ihaleye çıkarılmadığı gelen bilgiler arasında.
Belediyenin kiracısı konumundaki esnaflar pandemi döneminin ardından Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever'in hışmına uğradı. Pandemiden daha fazla İsmet Sever'in zarar verdiği söylenen esnaflar "Söğüt Belediyesinin zulmünden bizi kurtarın" diyen esnafa kulak veren partiler ortak basın açıklaması düzenledi.
Partilerin ortak basın açıklaması şöyle:
"31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerinde Cumhur İttifakının ortak adayı olarak MHP'den seçilen Söğüt Belediye Başkanı Sayın İsmet SEVER seçildiği günden bu güne kadar, Söğüt kamuoyunda yaptığı hizmetler ile değil, maalesef başta belediye çalışanları olmak üzere, Söğüt halkına, Esnaf ve bazı sanayicilere karşı takındığı olumsuz tavır ve davranışları ile gündeme gelmiştir.
5393 Sayılı Belediye Kanununun 3. Maddesinin (a) bendin de;
Belediye: Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, İdarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliğidir" denilmektedir.
Belediye başkanları da Vatandaşın, bölgenin, belediyenin ve ülkenin çıkarlarını koruyan, şehrin ekonomisi ve kalkınmasında öncülük eden, herkese eşit ve adil davranan Şehrül-emin, yani şehrin güvenilen, kendisinden emin olunan, keyfi hareketlerde bulunmayıp hizmetle görevli olduğu halkına yakın olan yöneticisi demektir.
Söğüt Belediye Başkanı Sayın İsmet Sever başta belediye personeli olmak üzere esnafına, sanayicisine ve halkına her fırsatta zulmetmeyi kendine şiar edinmiş bir anlayışla belediyecilik yapmaktadır. Bu yaklaşım ve zihniyet kabul edilebilir bir durum değildir.
Yaklaşık bir buçuk yıldır pandemi koşullarında zor duruma düşmüş, kepenk kapatmak zorunda kalmış, borç sarmalına girmiş esnaf ve üreticimize devletin ve yerel yöneticilerin sahip çıkması ve yardımcı olunması en doğal beklentidir. Devlet bu manada attığı adımlarla esnaf ve üreticilere el uzatmaya çalışmıştır. İmkânlar ölçüsünde de yardımcı olunmuştur. Ancak, Söğüt Belediyesinin kiracısı olan Söğüt esnafı ve üreticileri pandemiye rağmen adeta cezalandırılmaya çalışılmaktadır. 37 adet dükkân ve işyeri içlerinde işletmecileri olduğu halde yeniden ihaleye çıkarılmıştır. Bu işletmeciler kiralarını düzgün bir şekilde ödemektedir. Belediye Encümeninin kira bedellerine yaptıkları yıllık artışları kabul ederek sözleşmelerini her yıl yenilemelerine rağmen anlaşılması mümkün olmayan yeni şartlarla ihale kararı alınmıştır.
Açıklanan ihale şartnameleri incelendiğinde, aylık kirası 1.550,00 TL olan işyerinin ihale bedeli yaklaşık 13 kat artırılarak 20.000,00 TL'sı, aylık kirası 4.050.TL'sı olan işyerinin ihale bedeli 5 kat artırılarak 20.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Bir başka işyerinin kirası ise 900,00 TL'sı iken sadece 300,00 TL'sı artırılarak 1.200,00 TL'sı olarak belirlenmiştir. Bu tespitlerin neye göre ve hangi kıstaslar çerçevesinde yapıldığının anlaşılması da mümkün değildir. İhale şartnameleri incelendiğinde maalesef adaletsizce, sanki bazı esnafları cezalandırmak ve yok etmeye yönelik bir uygulama içerisinde oldukları açıkça görülmektedir.
Yine ihaleye çıkarılan yerlerin hangi kıstas ve gerekçelerle belirlendikleri anlaşılamamıştır. Aynı dönemde ihale yoluyla verilmiş işyerlerinden bazıları yeniden ihale çıkartılırken, bazı işyerleri ihaleye çıkarılmamıştır. Bazı işletmeler korumaya alınmıştır. Yeniden ihaleye çıkarılan işyerleri arasında hem fiyatlandırma, hem ortaya konulan şartnameler ve hem de süreleri açısından tam bir keyfiyet arz etmektedir. Oysa hiçbir kanun veya yönetmelik belediye başkanlarına adil olmayan, eşitlik ilkesine tamamen ters düşen böyle bir yetkiyi vermemiştir. Yapılan bu uygulama Türk Borçlar kanunu ve Anayasamızla belirlenen eşitlik ve Hukuk Devleti ilkesi ile de bağdaşmamaktadır. Ben yaptım oldu anlayışı kabul edilemez bir yaklaşımdır.
37 adet işyeri sadece işletmecileri etkilememektedir. Bu işyerlerinde, evine bu pandemi şartlarında ekmek götürmeye çalışan insanlar vardır. Yüzlerce insan adeta işsizliğe mahkûm edilmeye çalışılmaktadır.
Belediye Başkanın yapmaya çalıştığı bu uygulama doğru bir uygulama değildir. Esnafın ve çalışanlarının işi ve aşı ile oynamak hiçbir idareciye yakışmamaktadır. Ayrıca yapılmaya çalışılan bu ihaleler hem mevzuat olarak, hem zamanlama olarak hem de belirlenen fiyat artışları olarak yanlıştır.
Aşağıda imzaları bulunan Siyasi Partilerin biz İlçe Başkanları ve Söğüt Halkı olarak, Belediye Başkanın konuyu yeniden değerlendirmesini, daha adil, şeffaf ve Şehrül-emin ünvanına yakışan bir tavırla esnafına sahip çıkmasını kendisinden bekliyoruz."
Bu haber toplam 10201 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.