MHP Grup Sözcüsü Kadir Harmandar: “Bu kaosu siz yarattınız”
Bilecik Belediye Meclisi Nisan ayı toplantılarının ilk birleşiminde geçtiğimiz günlerde yaşanan minibüsçüler ile Başkan Subaşı arasında yaşanan tartışmalar yeniden gündeme geldi.
Bilecik Belediye Meclisi Nisan ayı toplantılarının ilk birleşiminde geçtiğimiz günlerde yaşanan minibüsçüler ile Başkan Subaşı arasında yaşanan tartışmalar yeniden gündeme geldi.
Belediye Meclis gündeminde yer alan “Bilecik Belediyesinin şehir içi toplu taşıma hizmeti vermek ve hizmet verilecek güzergâhların belirlenmesi için Belediye Encümenine yetki istenmesi” konusu maddesine gelindiğinde söz alan Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Meclis Üyesi Kadir Harmandar, şehirde yaşanan ulaşım krizinin sorumlusunun belediyenin hatalı politikaları olduğunu öne sürerek, “Bu kaosu siz yarattınız” dedi.
Minibüsçülerin kontak kapatarak vatandaşları mağdur etmelerini Milliyetçi Hareket Partisi doğru bulmadıklarını söyleyen Harmandar, bu noktaya gelinmesinde belediyenin izlediği politikaların da önemli rol oynadığını söyledi.
“Minibüsçülerin Kontak Kapatması Yanlış Ama Sebepler Göz Ardı Edilemez”
“Zam yapılmazsa minibüsçü batar” diyerek fiyat artışına gidildiğini, ardından bu zamların geri çekilmesinin minibüsçü esnafını zor durumda bıraktığını vurgulayan Harmandar, konu ile ilgili Belediye Meclisinde yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Minibüsçü esnafı ile ilgili kararlar siyasi kaygılarla alınmıştır”
“Geçtiğimiz günlerde şehir içi ulaşımda ciddi bir aksama yaşandı. Minibüsçü esnafının kontak kapatmasını doğru bulmuyoruz. Vatandaşım mağdur olması, okuluna, işine, hastaneye geç kalması kabul edilemez. Sonuna kadar eleştirelim. Ancak bu süreci doğuran kararlar da göz ardı edilemez. Bu kaosu siz yarattınız, Şubat ayında minibüsçü esnafına zam yapılmazsa “batarlar” dediniz. Zam yapıldı ve sonrasında bu zamlar geri çekildi.
Bu, belediye eliyle fiyatlarla oynayarak insanların kazancına müdahale etmektir. Bu sorumsuzluk, belediyeye duyulan güveni zedelemektedir.
Son dönemde minibüsçü esnafı ile ilgili kararlar ne yazık ki siyasi kaygılarla alınmıştır. 2 yıldır uzun mesafe öğrenci fiyatı 19 TL’ydi. Bir destek verilmeden bu rakam 17 TL’ye düşürüldü. Oysa Sayın Başkan Şubat ayında basına verdiğiniz demeçte; “Zam yapılmazsa minibüsçü batar” diyordunuz. Bu zamları niye verdiniz, zamları verdikten sonra niye aldınız? Bu kadar insanı yıpratacak kararlan tek seferde etraflıca yapacak ekibiniz yok mu? Bu adalet değil, popülizmdir. Bu planlı bir sessiz tasfiyedir.
En sert eleştirileri yapalım, yanlışlarını yanlarına bırakmamakla birlikte minibüs esnafının hakkını da teslim etmek gerekiyor. Minibüs esnaflarımız pandemide 2 sene yarım dolulukla çalıştı. Sağlık çalışanlarım ücretsiz taşıdı. Bildiğimiz kadarıyla belediyeden herhangi bir destek olmadı. Ancak Gerek yakın illerimiz gerekse başta CHP’li olmak üzere bütün büyükşehirler ulaşım desteği sağlıyor ancak bizim esnafımız bu yönden mağdur edildi. Deprem sürecinde Depremzedelerin büyükşehirlere ve deprem bölgelerinden ulaşımlarını ücretsiz sağladılar. Gece gündüz çalışıp hasılatlarını bağışladılar. Aynı, maddi yardım yaptılar. Esnaf olmakla birlikte, eşleri çocukları, akrabaları ile bu şehrin vatandaşları olup bizim insanımız. Tartışılsın, müzakere edilsin gerekirse masada kavga edilsin ama haklarını teslim edelim.
Yaklaşık iki yıl önce, minibüs hatları için 20 yıllık taşıma ruhsatları verilmişti. Bu ruhsatlar karşılığında esnaf belediyeye ciddi bedeller ödedi. Bu şekilde seçim öncesi belediyenize ciddi bir kaynak yarattınız. Bu ruhsatlar verilirken kimse, “İki yıl sonra sistemi değiştirip otobüse geçeceğiz” demedi. Bugün bu ruhsatların üzerinden iki yıl bile geçmemişken, belediyenin otobüs taşımacılığına yönelmesi, sadece plan değişikliği değil, bir güven krizidir, aldatmacadır. Etik değildir. Vicdani değildir.”
“Kooperatif Modeli ile Ortak Yönetim Kurulmalı”
Çözüm önerisi olarak minibüsçülerin de içinde yer aldığı bir kooperatif modeli oluşturulması gerektiğini belirten Harmandar, sözlerine şu ifadeler ile devam etti;
“Kooperatif Modeli çözümdür;
Otobüs alımına karşı değiliz. Ancak bu sistemin yeniden şekilleneceği bir noktadaysak, bu yeni yapı minibüsçülerle birlikte kurulmalıdır. Minibüsçülerin de yer alacağı bir kooperatif modeliyle, belediye bu sistemi birlikte yönetmelidir.
Gerekirse mevcut araçların tamamı otobüslere esnaf ile dayanışma halinde dönüştürülmelidir. Aksi takdirde minibüsçü esnafı sistemin dışına itilmiş olur.
Sistemdeki kullanılmayan araçlar var ve sitemi verimsiz çalıştırıyorsunuz.
Bugün şehirde her gün 15’e yakın minibüs çalışmıyor. Hafta sonları bu sayı 55’e kadar çıkıyor. Bu araçlar neden devreye alınmıyor? Bu araçları çalıştırmak sizin elinizdeyken, otobüs alarak sistem dışına itmek hangi mantığa hizmet ediyor!
Sonuç olarak:
Bu sebeple çağrımız nettir. Ya bu sistem minibüsçülerle birlikte, kooperatif modeliyle yapılandırılsın ya da 2 yıl önce alınan 20 yıllık hat ruhsatlarının bedelleri bugünkü kurdan geri ödensin. Bu insanlar yatırım yaptı, borca girdi, gelecek kurdu. Bugün sırt dönülürse bir daha bu şehirde kimse belediyeye inanmaz.”
Bu haber toplam 1312 defa okunmuştur

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.