Münür Şahin’den bakanlığa çağrı!
YMM Münür Şahin, bir dönem Koç Grubu’nda iken kendisinin de yöneticilik yaptığı Accuride Wheels Bilecik Jant Sanayi A.Ş. (eski adıyla Tekersan) fabrikasının kapatılacağına yönelik süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.
YMM Münür Şahin, bir dönem Koç Grubu’nda iken kendisinin de yöneticilik yaptığı Accuride Wheels Bilecik Jant Sanayi A.Ş. (eski adıyla Tekersan) fabrikasının kapatılacağına yönelik süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.
Münür Şahin, şirketle ilgili ortaya atılan iddialara ışığında Hazine ve Maliye Bakanlığının duruma el atması gerektiğini belirterek, “Vergi ve Ticaret Kanunlarına göre şirket yabancı sermaye (ABD)’ye ait olsa da varlıklarını değerinden aşağıya satamaz” ifadesini kullandı.
Münür Şahin, konuyla ilgili yaptığı detaylı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
“Koç Holding ve Sabancı Holding Türkiye’de kamyon, traktör, hafif ticari araç üretimlerinde kritik bir parça olan jant temininde ithalatta yaşanan sıkıtılar sonrası 1974 yılında Anadolu Makina ve BMC Grubuyla birlikte Tekersan Jant Sanayi A.Ş.’yi kuruyor. 1980’li yıllara gelindiğinde tamamen Koç Grubu Şirketi haline gelen şirket 2001 yılı sonuna kadar çok başarılı üretimle hem iç piyasada ve hem de ihracatta büyük pazar payını ve karlılığı yakalayarak, sürekli yatırımlarla büyüyor.
Koç Grubu özelleştirme ile satışa çıkan dönemin Türkiye’de en büyük şirketi TÜPRAŞ A.Ş.’yi satın alma kararı verdiğinde finansman ihtiyacı için 8 şirketini elden çıkarıyor. Bu süreçlerde yer almış yönetici olarak Tekersan Jant Sanayi A.Ş.’nin Fransız Michelin şirketine devrini gerçekleştirerek emekliliğimi istedim ve Bilecik’te yeminli mali müşavirliğe başladım.
Sonraki yıllarda şirket Koç Grubundaki yükselişini sürdüremedi. Yeni yatırımlar yapılmaması nedeniyle şirket sürekli küçüldü. Şirket bir kez daha el değiştirerek Alman Mannesmann Kronpınz AG tarafından satın alındı. Şirkete belli yatırımlar yapılsa da yeni üretime geçen daha modern jant üretim şirketleri pazar payına yurt içi ve yurt dışında hakim oldular. Son olarak dünyada jant sektöründe önemli bir şirket olan ve sürekli şirket alıp bunları tekrar satmayı planlayan Accuride Wheels grubu şirketi satın aldı.
Dördüncü kez el değiştiren şirket gittikçe daralan pazar payı ve eskiyen makine parkı ile sürekli zarar eder konuma geldi. Accuride Wheels grubu dünyada iflasa giderken bizdeki şirketini de finanse edemez konuma geldi. Yerli ve yabancı şirketler tesisleri almak için geldiklerinde takip ettiğimiz kadarıyla mevcut durumuyla şirketi alan olmadı ve artık yolun sonuna gelindi. şirket iflasını ilan etmeden son işlemleri yapıyor.
Accuride Wheels Bilecik 69.000 metrekare alanda ve yaklaşık 20.000 m2 kapalı üretim alanı, 10.000 m2’si stok alanı olmak üzere 30.000 m2 kapalı alana sahip. Makina, kalıp, araç, demirbaşlarının piyasa değeri 5.000.000 EURO’dan aşağı değil. 30.000 m2 kapalı alan 6.000.000 EURO değere sahip. Kalan arsasının 39.000 m2 3.000.000 EURO piyasa değeri var. Kısaca şirketin varlıklarının değeri 14.000.000 EURO’dan az değil.
Artık bu şirket büyük yatırımlar yapılmadıkça ayağa kalkmaz. Piyasada rekabet gücünü yitirmiş durumda. Şirketin çalışanlarının kıdem, ihbar ve maaş alacakları yaklaşık 2.800.000 EURO civarında. Şirket yaklaşık 10-14 milyon EURO satış değerine sahip. Kısaca yöneticiler gayret ederse ve şirketin yabancı ortakları başka bir yaklaşıma yönelmeyecekse çalışanlar haklarını alabilecek.
Ama akıl almaz rakamlarla şirket elden çıkarılmaya çalışıldığını çalışanlarca ciddi bir şekilde iddia ediliyor. Tüm makinalar hurda olarak 1.000.000 EURO’ya satılmış. Arsa ve fabrika binası ve diğer kapalı alanlar içinde 2-3 milyon EURO teklif alınmış. Hurdacıdan gelen para harcanmış. Arsa ve binadan gelecek parada çalışanların haklarına yetmeyecek gibi görünüyor.
Sonuç olarak ortada devletin araştırma yapmasını gerektiren bir durum var. Şirket, varlıklarını yok pahasına satarak işçilerin haklarını da tehdit altına sokuyor. Vergi ve Ticaret Kanunlarına göre şirket yabancı sermaye (ABD)’ye ait olsa da varlıklarını değerinden aşağıya satamaz. Değerli valimiz kanalı ile Bilecik Defterdarlığı’nın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan acilen konuya ilişkin müfettiş istemesi gerekiyor. 255 çalışanın alacakları risk altında ve göz göre göre bu satış yapılıyor. Şirket artık zor ayağa kalkar ama çalışanların hakları acilen önlem alınırsa korunabilir.”
Bu haber toplam 265 defa okunmuştur

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.