MV. TÜZÜN, SORU ÖNERGELERİNE DEVAM EDİYOR

MV. TÜZÜN, SORU ÖNERGELERİNE DEVAM EDİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, yazılı ve sözlü soru önergelerine devam ediyor. 

Milletvekili Tüzün, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması üzerine TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Tüzün, yapılacak olan Tank Sistemleri Teknoloji Merkezi (TSTM) kurulumu ve işletilmesine dair BMC firmasının üstleneceği ihaleden doğacak sorunları ve son günlerde Savunma Sanayisi konusunda herkesin merak ettiği soruları gündeme getirdi. 

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak cevaplandırmasını istediği sorular şu şekilde;

1- Savunma Sanayi Başkanlığı resmi verilerine göre paletli araç(tank vb..) üretim yeteneği ve ürünü bulunmayan BMC firması belirtilen 18 ay içinde ilk prototipi teslim edebilmesi için Tank Sistemleri Teknoloji Merkezi( TSTM) kurulumunu ve işletilmesi dahil istenen ihale şartlarını yerine getirebilecek teknik yeterliliğe sahip midir? Sözleşme öncesi değerlendirme aşamasında BMC firmasının teknik yeterliliği hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Teklif veren firmalara göre teknik yeterlilikte öngörülen üstünlükler nelerdir? Bugüne kadar paletli araç üretmemiş olması dikkate alınmış mıdır?

2- Belirtilen tarihte BMC yükümlülüğünü yerine getiremediği durumda uygulanacak cezai şartlar nelerdir?

3- Basında yer aldığı şekliyle, Şubat 2016’da alınan Bakanlar Kurulu kararıyla BMC’ye savunma sanayi kenti inşa etmek üzere Sakarya Karasu’da tahsis edilen 2 bin 500 dönüm arazi üzerindeki dört fabrikanın inşa durumu nedir? Kriz nedeni ile inşaatların durduğu bilgisi doğru mudur? Bu dört fabrika içinde Tank Sistemleri Teknoloji Merkezi (TSTM) kurulumu tesisi bulunmakta mıdır? Varsa imalat durumu nedir?

4- Altay tankının seri üretim sözleşmesi kapsamında, MSB Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü’ne 15 Temmuz sonrası bağlanan askeri ihtiyaçlar için kritik önemde olan, ana bakım veya bakım merkezini BMC firmasına devretme çalışmalarınız var mıdır? Var ise yabancı ortaklı bir anonim şirkete bu tür kritik bir tesisin devri durumunda ortaya çıkacak kara paletli sistemler lojistik ihtiyaçlarının ne şekilde karşılanması planlanmaktadır?

5- Sözleşme yapılan BMC firmasının ortaklık yapısı ve hisselerinin dağılımı nedir? Katar Şirketlerinin ortaklık yapısında ciddi hisseleri bulunmakta mıdır? Bu durum milli ve yerli kavramları ile ne kadar örtüşmektedir?"

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3624 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.