Okulda 'Ata tohumu' projesi

Okulda 'Ata tohumu' projesi

Ülkemizdeki yerel tohumlarımızın yok olmasının önüne geçmek ve yerel genetik kaynaklarımızı sonraki nesillere aktarmak amacıyla yürütülen Yerel (Ata) Tohum Projesi kapsamında çalışma gerçekleştirildi.

Osmaneli Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından çiftçilerin elinde bulunan ve yerel tohum olduğu beyan edilen tohumların minyatür üretimi sağlamak ve çeşitliliğin artmasına katkı sağlamak amacıyla proje başlatıldı.

okulda-ata-tohumu1.jpg

Proje kapsamında Okul Aile Birliği tarafından tedarik edilen 10 adet saksıda çimlendirme çalışması yapıldı. Kabak, salatalık, çilek, biber, dolmalık biber, sivri biber, domates, bodur domates, fasulye, karpuz, bakla, reyhan tohumları Ocak-Şubat ayında güneş gören sınıf ortamında çimlendirildi ve fide haline getirildi. Çimlendirme çalışması öğrencilerle birlikte yapıldı. 

Aralık ayı ile Ağustos ayları arasında gerçekleştirilen ata tohumu projesinde verimli çalışmalar gerçekleştirildi. Hibrit olmayan tohum ve fidelerle ata tohumu yetiştiriciliği projesinde lise öğrencilerinde ata tohumu kullanma ve çoğaltma fikri oluşması amaçlandı. Köylerde ata tohumu geleneğini devam ettiren velilerden istifade edilerek elde edilen ürünün tadı, rengi ve kokusu hibrit tohumlardan öğrencilere farkındalık kazandırdı.

okulda-ata-tohumu2.jpg

Tarım ilacı kullanmadan gerçekleştirilen çalışmalarda toprak kalitesinin düşüklüğü nedeniyle zaman zaman güçlükler ve olumsuzluklar yaşansa da Temmuz ve Ağustos ayının mevsim sıcaklığından fazla sıcak oluşu olumsuzluk olarak kayıtlara geçti. Yapılan çalışmalar neticesinde imkanların artırılması ve sponsor bulunması halinde ata tohumu üretiminin yaygınlaştırılabileceği bildirildi.

okulda-ata-tohumu3.jpg

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 1390 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum