Seçime Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler | Oy Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Her seçim döneminde seçmenlerin dikkat etmesi gereken hususlara değinilmektedir. Özellikle YSK’nın yaptığı açıklamalar dikkate alınarak oylarınızın geçersiz olmaması için neler dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili bilgiler verilmektedir.

Her seçim döneminde seçmenlerin dikkat etmesi gereken hususlara değinilmektedir. Özellikle YSK’nın yaptığı açıklamalar dikkate alınarak oylarınızın geçersiz olmaması için neler dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili bilgiler verilmektedir. Bu yeni seçim döneminde hem yeni seçmenleri bilgilendirmek hem de eski seçmenlere hatırlatma yapmak için seçime giderken yanınıza almanız gerekenleri ve oy kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini derledik.

secime-giderken-yaniniza-almaniz-gerekenler-oy-kullanirken-dikkat-etmeniz-gerekenler1.jpeg

Oy Verirken İhtiyaç Duyulan Belgeler

Oy vermek, seçmek ve seçilmek her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hakkı ve sorumluluğudur. Bu noktada doğru bir şekilde oy kullanmak ise çok önemlidir. Özellikle sandığa giderken yanınıza almanız gerekenleri eksiksiz bulundurmanız vakit kaybını önleme noktasında önemlidir.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamaya göre 14 mayıs 2023 seçimlerinde toplam 190 bin 736 sandıkta 60 milyon 904 bin 499 kişi, yurt dışında kurulacak 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin 786 kişi olmak üzere toplam 64 milyon 191 bin 285 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oy kullanacaktır. Bu seçimde yaklaşık 6 milyon genç ise ilk kez oy kullanacaktır. Özellikle ilk kez oy kullanan kişilerin bazı hususlara çok dikkat etmesi gerekmektedir.

Seçime giderken yanınıza Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı ve seçmen kağıdınızı almalısınız. Seçmen kağıdınız ve kimliğiniz ile birlikte seçmen kağıdınızda yer alan sandığa giderek oyunuzu kullanabileceksiniz.

secime-giderken-yaniniza-almaniz-gerekenler-oy-kullanirken-dikkat-etmeniz-gerekenler2.webp

Oy Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Sandık görevliler cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için iki ayrı pusula verecektir. Oy pusulasında bireyler partiler ve ittifak içerisindeki partiler bulunmaktadır. Semenlerin öncelikle zarf ve pusulada YSK mührünün bulunduğundan emin olmalı. Bunun yanı sıra oy verirken kabine kesinlikle cep telefonu ve fotoğraf makinesi gibi cihazlar ile girilmemelidir. Sayım işlemi sırasında herhangi bir şüpheye ver verilmeyecek şekilde mührün basılması gerekir. Pusulada birden fazla partiye basılan mühür ya da daire içerisinden taşan mühür bulunması durumunda oyunuz geçersiz sayılacaktır. Pusulanın herhangi bir yerine bir şey yazılırsa oyunuz yine geçersiz sayılacaktır. Oyunuzun geçerli olması için pusulada belirtilen yere mührü basmanız yeterlidir.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1921 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.