Selçuk Bayraktar’dan esinlendi, İHA üretti

Bilecikli genç yetenek Yasin Yasa, Selçuk Bayraktar’dan esinlenerek İnsansız Hava Aracı (İHA) üretti.

Bilecikli genç yetenek Yasin Yasa, Selçuk Bayraktar’dan esinlenerek İnsansız Hava Aracı (İHA) üretti. Teknik bir bilgisi olmamasına ve çevresindekilerin ‘Yapamazsın’ demelerine rağmen hayallerinin peşinden koşan 21 yaşındaki Yasin Yasa, arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek mini İHA üretti. 

Yasin Yasa, İHA hayaline ulaşmak için ilk olarak internetten Selçuk Bayraktar’ın videolarını izledi. Daha sonra İHA’larla ilgili sosyal medya hesaplarını takibe alarak tek tek notlar alarak kendisine yol haritası çizdi. İHA üretmek için hiçbir bilgisinin olmadığı Autocad programını kullanmayı bile öğrenen Yasin Yasa, ODTÜ tarafından açılan bazı eğitimlere katılarak kendisini geliştirdi. 

Büyük bir heyecanla başladığı İHA çalışmaları çevresinden gelen negatif tavırlar sebebiyle durma noktasına gelmişti ki AK Parti İl Başkanı Serkan Yıldırım ve ekibinden gelen destek onun yeniden hayallerinin peşinden koşmasını sağladı. 

Yasin Yasa, İHA üretimine nasıl karar verdiğini, bu süreçte yaşadığı zorlukları ve ilerisi için neler planladığını gazetemize anlattı. Bilecikli gençlere güvenilmesi için kamuoyuna çağrıda bulunan Yasa, gazetemize verdiği röportajda, şunları kaydetti:

“İnternetten Selçuk Bayraktar’ın videolarını izledim”

“Bilecik İHH arama kurtarmada görevliyim. Birçok afet bölgesine gittim. Buralarda havadan daha rahat görüntü almak adına böyle bir eksikliğimizin olduğunu hissettim. Son olarak Köyceğiz yangınında mini bir İHA üretmeye karar verdim. 

Bilecik’e döndükten sonra çalışmalara başladım. İnsansız hava aracı ile ilgili bir bilgim yoktu. Sürekli Selçuk Bayraktar’ın videolarını izledim. Sosyal medyadan bulduğum bir hesabı takibe alarak devamlı notlar aldım. ODTÜ’nin açtığı bazı eğitimlere katıldım. Kendi kendimi eğittim aslında. Artık bir uçak kanadı yapabiliyordum ama uçağın nasıl uçacağına dair hiçbir bilgim yoktu. Sonrasında internetten Autocad programını öğrendim ve İHA çizdim. İstediğimiz motorla olmasa da farklı bir motorla İHA’yı araziye çıkardık. 

“Yapamazsın dediler”

Ben ilk başladığım zaman İHH’daki herkes arkamda durdu ama insanların büyük çoğunluğu ‘Yapamazsın’ dediler. Bende sürekli bunu duymaktan bir süre durakladım. Sonrasında AK Parti İl Başkanı Serkan Yıldırım ile tanıştım. Ben tam pes etmişken benim elimden tuttular. Şu anda İHA’nın geldiği nokta onlar sayesinde oldu. Her konuda bana yardımcı oldular. İnsanlar bana ‘Yapamazsın’ derken onlar bana ‘Yapacaksın’ dediler. Şu anda bir ekip kuracağız ve TEKNOFEST gibi yarışmalara katılıp Bilecik’i temsil edeceğiz. 

“Sponsor arayışımız var”

Sponsor arayışımız var. Sponsor bulduğumuza bu İHA’mız tam anlamıyla bitecek ve diğer modellerimizi üretmeye başlamak istiyoruz. BŞEÜ ile ufak bir temasımız var inşallah orasıyla da birlikte daha güzel şeyler yapmak istiyoruz. 

Hayalini açıkladı

Bilecik küçük bir şehir ve insanlardaki algı buradaki gençlerin hiçbir şey yapamayacağını düşünüyor. Ben 6-7 senedir THK’da genç kanatlar liderliği yapıyorum. Bilecik’te çok yetenekli gençler var. İnsanlardan sadece ‘Yapamaz’ değil ‘Yapar’ demelerini istiyorum. Bilecik’te insansız hava aracını ürettikten sonra küçük bir hangar kurmak istiyorum. Tek hayallim şu “Bilecik’te insansız hava aracı üretiliyor” denilmesini istiyorum.” ifadelerini kullandı. 

Yasa son olarak bugün İHA üretimine dek ulaşan hayallerinin henüz 10 yaşındayken babasının aldığı bir helikopterle başladığını dile getirdi. 

İzlenme: 6044
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Benzer Videolar