Çocuklar sessiz kalmasın!

AHMET MEŞE

Memleketin gündemi malum…

Dolar, altın, asgari ücret, zamlar falan derken günler gelip geçiyor. 

Bugün size memleketin gündemine giremeyen ve birçok kimsenin bilmediği bir sorundan bahsetmek istiyorum. 

‘Koklear İmplant’ veya ‘Biyonik Kulak’ diye bir şey duydunuz mu?

Gerekli kriterlerin sağlanması halinde üstün bir teknoloji ile işitme engelli bireylerin duymasını sağlayan bir tedavi yöntemi. Bilhassa 0-4 yaş arası çocuklarda ne kadar erken uygulanırsa çocuğun dil gelişimi açısından akranları ile aynı seviyeye gelmesini sağlayabilen bir uygulama. 

Türkiye ise bu alanda çok önemli profesörlere sahip ve ameliyatların başarı oranı oldukça yüksek. 

Ancak, Türkiye’nin malum gündemi maalesef bu ameliyatları durma noktasına getirdi. Çünkü ameliyatla yerleştirilen ve işitmeyi sağlayan teknolojik cihazların tamamı ithal ürünler. Yükselen döviz kuru sebebiyle ürün tedariğinde sıkıntılar meydana geldi. Devlet otoritesi ile firmaların fiyat güncellemesi yapmak için görüşecekleri duyuruldu. 

‘Koklear İmplant’ ameliyatları için izlenen bir prosedür var ve bu süreç bazen çok meşakkatli bir hal alabiliyor. Bahse konu prosedürü tamamlayıp ameliyat olmak 1,1-5 yıl kadar sürebiliyor. En büyük handikap ise her iki kulağa aynı anda implant yapılması için çocukların 4 yaşını doldurmamış olması gerekiyor. Dolayısıyla ameliyatların durması demek binlerce çocuğun yaşını kaçırması, erken yaşta ameliyat olamayıp akranlarına yetişememesi anlamına geliyor. 

Yaşanan sıkıntıyla ilgili Türkiye’nin dört bir yanından çığlıklar yükseliyor. Aileler, sorunun çözülmesini ve ameliyatların devam etmesini istiyor. 

Sorunun bir an önce çözülmesi ve çocukların sessiz kalmaması dileğiyle…

Not: Bu yazıyı tüm bu süreçleri yaşamış bir baba olarak kaleme alıyorum, ailelerin ve çocukların yaşadıkları sıkıntıları çok iyi biliyorum. İnşallah tez zamanda gereken yapılır.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.